有無巴絲打鐘意玩P社啲戰略game?

1001 回覆
96 Like 7 Dislike
一定,係打愛爾蘭先, 因為 法國一定會ally Scotland . 等法國打你的時候 打 7 Scotland , 要佢 同法國分手, 然後,繼續 Ireland , 等到有一刻 法國不ally scoland, 就係打佢既時候。。。
咁內政又應該點玩
儲起升技術
定係升地既數據?
法國同勃艮第 都係仆街
咁我試下先
thanks all
Brandenburg, 我真係唔知點解, 不過如果可以,我都盡量少選擇係HRE 入打擴張,Brandenburg, 係幾有趣既, 仲可以 from Prussia, 打針軍隊, 一個打兩個。
點數就用黎升科技,不過每50年例如1500/1550年就會有個新 institution,依啲時候就要儲點數去升你其中一塊地,升到個塊地有咗個年嘅institution,咁附近嘅地都會慢慢升個種institution,你全國有10%development嘅地夠100%就可以用錢embrace,你唔embrace就會每年升你個technology cost。啲人計過搵農地,會有-5%development cost,加埋開state ethic,差唔多每種點數六百定唔知八百就夠100%
如果都係唔明就上wiki睇
nectaris military madness 有冇玩過?
其實, 好簡單, 點數一定係升左 idea 同 tech 先, 有淨就可以升地, 英格蘭,好合適玩升地, 因為佢錢多又有法國呢個強敵,無咩空間橫向發展, 英格蘭打到咁上下都會玩殖民。
負錢就借 借錢買邊打贏人哋搶佢錢嚟還
打嬴人哋記住每條友seperate peace 搶晒佢啲錢
平時唔係打仗 set軍隊洗費最低 同埋熄晒所有城堡
一開始如果比座城堡你係平地嘅話即拆 盡量起城堡喺山地
其實有海權就打邊個先都無所謂,法國上唔到岸scotland都係要投降
咁食多d 地 加高d unit count, 對新手點都易d 既。。。
英國真係最易玩 開波同法國打搶巴黎都唔係問題

後面殖民食北美,黃金海岸,南非同東南亞 D錢夠你無限整兵
高手在連登
仲想問下
如果用英國
和平果時 仲要唔要降低軍費?
錢多咪唔降 就算要降都唔好降晒 你要d士兵防土著打殖民地 不過你可以改用和平手段就冇暴動 不過殖民地發展得好慢
你d兵係england 既話, 其實一d 都唔使把, 降曬佢都無問題, 不過scotland 方法的 fort 要keep 住開。。。
唉 屎忽痕打左轉
用勃蘭
奧地利沒喇喇打呂貝克 仲要輸撚左
和埋之後放棄我 on9999
新手就玩下 ottoman 算啦

不過,隊友不可靠,係真的eu4 呢隻game. 我通常ally,我都係諗住等佢地幫手守, 不會預佢地攻。。。
早知唔幫手
你想有個長期盟友,都係要幫手,如果守的話。 唔幫手會跌trust,然後結不番盟。。。
大家eu4係點上手?想搵個入門教學睇下點玩
p社所有game都有一個共通點,就係教學非常垃圾,完全唔會教到你點玩隻game
其實,最重要係。。。。。。。。

識英文。 上 paradox 查wiki.

然後,我幾鐘意呢條友。。 好trade 個斷片,好好。

https://www.youtube.com/channel/UC7p-t_rMi9UrhWMeL-MGM2Q
禽晚明明打到Pomerania 得返一個地
俾個奧地利搞到 嘔返幾塊出黎
Hoi4個教學直程玩到屌哂老母
依個已經差唔多係paradox最好嘅教學
玩brandenburg前期儘量同奧地利同盟
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞