有無巴絲打鐘意玩P社啲戰略game?

1001 回覆
96 Like 7 Dislike
得巴黎都唔夠分
點都要正面打一兩次法國軍隊先得,如果唔係你攻唔到城,法軍一回氣就會嚟煩鳩你,加上英國軍隊無buff嘅玩一定唔夠法國佬打,所以要PU法國嘅話一定要靠盟友幫英國一齊打同拉開啲兵。Castile係最好選擇,因為你上面打完巴黎之後可以俾castile打南面啲地同可以幫你拉走啲法國佬
法國一開波有個4413將領 就係因為佢所以先打唔贏
話說EU4個estate點玩

我剩係識將貿易重點既地比burgher

Clergy同Nobility唔知點分配
clergy比高tax既地方.
nobility比高manpower既地方.
原因係你比個地佢會有25% base autonomy. 但係比clergy既話, 嗰25% autonomy唔會影響到你收既tax, 而比nobility既話就唔會影響到你既manpower同land force limit.
好玩但難上手
個人意見: 我覺得Vic 2 個經濟系統細節冇話做得真係超好,做完軍火大國跟住會倒賣軍火俾敵人 。個税率拉满哂同冇拉滿對pop 既生活又冇乜影響,個關税setting 又好似99地。

不過個經濟系統設計同pop系統設計真係超哂班。
最識玩既玩家都係玩vic2
通常係d工廠問題,例如軍工/鐵/水泥廠通常唔賺錢 ,或者你/共同市場冇工廠要個種原料供應(子彈廠冇硫磺,烈酒廠冇玻璃/穀物). 通常日用品工廠先會賺錢.

比利時多煤,唔記得有冇穀物/水果。烈酒/紅酒+玻璃廠肯定賺錢
啱啱開始玩EU4 用ottomans上手

d大國關係複雜到hihi, 打個小國都要睇下有無後台

打完大國要橫斷人地個國土內支持人地搞獨立再要求佢斷曬所有同盟同附庸,迫人地獨立部份小國再玩遠交近攻

搵敵人嘅敵人同盟再等兩個集團開戰係後面偷雞
火雞咁勁直接打過去就算 理得佢後台大唔大國

再唔係搞殖民 就算搶唔到美洲 拎晒中亞D貿易點 之後個世界就係你
玩火雞打中東就直接a過去得啦,打東歐就煩啲,不過奧地利依啲應該都夠力贏
火雞拉高信仰值,開頭可以一打二
不過我覺得打波蘭,中東 好過打神羅,打神羅好快會出包圍網
我多數會等打完宗教戰爭之後再掂神羅 神羅初期啲關係好煩
仲玩緊hoi4,之前summer sale 買咗ck2加幾個dlc 未夠膽開住
巴打們有冇裝開漢化

岩岩玩左陣fu4 demo都唔太掂
巴打們有冇裝開漢化

岩岩玩左陣eu4 demo都唔太掂
eu4漢化好似唔係跟足版本,如果唔介意嘅話其實問題唔大
btw
掙扎緊屌eu定hoi4好
如果真係內政懶鳩 係唔係hoi會玩得舒服啲
鐘意打仗就hoi4啦,種田又簡單好多。eu4種田都幾多野煩

果斷埋單先
等得嘅可以過多一兩日睇下steam嘅定期特價有冇份

乜steam有定期特價
佢每幾日都會有唔同game輪流特價,paradox個啲就多數成個牌子一齊特價,可以順便買埋dlc。應該eu4 hoi4依啲至少都隻game半價,可以兩隻都買黎試下都得
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞