有無巴絲打鐘意玩P社啲戰略game?

1001 回覆
96 Like 7 Dislike
玩歐洲殖民國家最驚電腦大明玩殖民
一打殖民戰爭就要去世界嘅另一面同佢打
仲要鬼死咁多軍隊
做大明的狗
早期版本軍事科技有代差
大明又有鎖國debuff
你個將軍既火力加成正正常常都可以少打多
而家冇呢支歌仔唱
電腦大明可以屈到葡萄牙做朝貢國
原版都仲好,大明自爆幾率都頗高,出咗mandate of heaven之後大明變到極噁心
朝貢國好噁心,試過我embrace咗global trade,大明仲係colonialism,但係佢科技同我差唔多,有啲仲高過我
之前試下玩Stellaris 上網打
比人周到就騷擾到翻唔到身
d 艦一隻一隻出比人㩒住砌
識玩緊係將Ck2 save 過落eu繼續玩
Ottomans 其實邊個宗教先係最惡
我見有人話轉 Coptic 疊ccr
又有人話天主教做hre大佬
但係唔係東正教先最勁咩
我第一次重建羅馬帝國係用Coptomans
後來發覺東正教應該會好好多 多33% manpower好屈
有冇人可以教玩horde
Ottoman 本身+20% manpower recovery
再俾多33% manpower佢 啲人應該多到數唔晒
其實東正教最勁係佢降unrest降得好勁,可以俾你不斷擴張嘅同時少啲爆叛軍
同埋東正教有好多icon揀,啲buff嘅選擇多,可以睇需要轉
依家試緊玩 Aragon
vassalize左拜占庭攞番晒core
食左 Gascony
依家PU 得 Castille + Naples
殖民地完全唔夠葡萄牙搶
已經1530年 係咪玩得好失敗
我冇買 third Rome 呀
Form咗spain你就係大佬,屌返Portugal 轉頭
東正教無third rome加成係差啲嘅
好想玩VICTORIA2
係VICTORIA3
應該短期內都唔會有,依家應該專心整緊新個隻羅馬
陣間繼續玩Aragon 成日食完vassals 都要diprep -3 要等10年 好煩
早知一開始唔揀 exploration 直接揀influence算
HOI4有一隻MOD Kaiserreich,係假設德國打赢一戰

比原版更好玩同更平衡,美國會打四方內戰,英法成為共產國家失去所有殖民地
,德國最強但最多敵人,中國辛亥革命失敗被瓜分,日本保持民主...連其他小國都有自己主線
(南美混戰,印度內戰,英王靠加拿大復仇...)唔會有國家玩晒
kaiserreich介紹(簡體中文)

https://www.g-cores.com/articles/25737
Darkest Hour >>>>>>>>>>>>>> HOI4

開局最強嘅德國得29個兵工廠,打個波蘭都要睇國際局勢,德國同盟有一大班25仔
HOI4太簡化
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞