有無巴絲打鐘意玩P社啲戰略game?

1001 回覆
96 Like 7 Dislike
CK2
hoi2 aod, 而家都重有玩 冇時間玩4
stellaris依家特價,單機玩會唔會悶,同埋唔買dlc得唔得
即係就咁買隻game加依個就夠試玩
Starter pack 有齊兩個
改晒玩法好唔慣
咩trade value真係唔知有咩用
https://stellaris.paradoxwikis.com/Trade
簡單講係用升級咗嘅 starbase 將 trade value 送去首都換錢
唔知係咪bug, 更新stellaris 2.2之前既自創國家如果直接開新局的話,
統治者唔會有技能,一定要重新創立
終於加返d應有既feature落base game
雖然一早買左
無megacorp都轉咗
佢問題係好似好早會慢
人口增長慢,宇宙資源產出大減,要提升資源產量又要人口去做野
開局儲5千礦,賣出再買入就有無限金錢
遊戲節奏真係慢左好多
golden century 俾人屌到一棟都無

不過出新dlc係好事 即係dharma嚟緊有機會特價
你好快覺得人口好麻煩
我剩係玩機械文明
啲失業人口已經搞低隱定度
又成日唔夠地方住 但人口又keep住升 搞到你要resettle佢地同埋搵政策降星球出生率
變咗維多利亞咁要不斷殖民解決矛盾。

最怕係愈搞愈lag

錢方面開局附近有藝術家,要係咁科水餵佢 所以長期負資產但儲咗一堆影響力
點解佢唔出現成既勢力
例如一個劇本入面有啲權傾天下既帝國,你可以玩弱國慢慢反攻

而家似倒退番其他戰略對戰game咁大家由零開始,少咗啲地緣政治關係既野
未玩到人口到頂,去到後期冇空間的話冇辦法鎖人口
依家我果局周圍成堆22 23格星,比著2.1已經國力升天,但依家粒星就大大,採礦區就得幾個,都唔知要唔要好
我1066年都柏林開始 玩左大約一百年 可以usurp Kingdom of Scotland
一click落去同我講 佢係 Elective Gavelkind
係咪點都無辦法搶得返個國王嚟做
等十年改 succession law
我見之前蘇格蘭係咁有 revolt
佢得 minimum crown authority
係咪要我升做limited crown authority 然後所有kingdom都轉做 ultimogeniture
我個大仔係genius 嚟㗎
最好捱到可以直接primogeniture 以後再轉又好麻煩
btw唔好再玩noob island喇
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞