有無巴絲打鐘意玩P社啲戰略game?

1001 回覆
96 Like 7 Dislike
paradox唔計夏天特價嘅話上次特價係三月到,hoi4只係87.6,想睇埋其他嘅可以上steamprice搵
咁退款等一排先

唔該哂
如果佢死都唔特價嘅話就萬聖節一定有。Btw,eu4建議上網睇教學,佢自己個教學廢嘅,hoi4嘅教學都有少少用
CK2我玩咗幾日先摸熟個system
複雜過hoi4同eu4好多
同埋特價可以順便買埋啲dlc,P社啲game有dlc同無dlc嘅分別好大,齊咗dlc嘅話成隻game會唔同晒

不過eu4啲dlc好撚多,特價買齊都要幾百蚊
其實唔複雜 最少打仗唔洗咁多操作 又唔洗理經濟 收入低一樣可以生仔搶分 最簡單就係不停幫家族既人配種生仔
一開始對記人名 家族有啲難 50個鐘之後 就會自然上手 好準確記到哂啲關係 果陣覺得自已咁都記到好鬼勁 明明已經過左幾代
講複雜 hoi3無得輸
Ck2玩緊拜占庭
生到4仔係天才
前3個仔啲數值普普通通
應該殺晒前3個?
二三仔送去 take vows,然後 excommunicate 大仔、imprison 再 castrate 佢。
佢轉左catholic就話姐, 但佢應該係orthodox.
1.26 見到真係想講粗口
tag switch 都唔比
仲諗住試下玩 ottoman - Russia - mughal
Eu4 有無人想玩multiplayer
有冇人玩hard同開史實用拜占庭反殺鄂圖曼
講真唔算太難,玩耐啲就過到,我覺得咁樣打可以算係新手畢業試,贏到嘅話就唔算係新手
我仲停留緊係art of war 時期既版本
果陣鄂圖曼對住拜占庭真係打狗用力打往死裡打
走盞既時間唔多
唔知而家點
我eu4 玩過千小時 要re 成十幾次開局先做到 但都只係新手畢業試 連登巴打真係犀撚利
re開局好正常喎,我自己覺得re開局唔係咩問題,我打之前都會re,只要唔係打打下sl就得啦
Hoi2我最愛
其實要re真係好正常 byzantine你一開波冇ally基本上係冇可能夠打ottoman. (除非其他AI無啦啦幫手打殘佢) 而一開波同邊個做到ally係有RNG既成份. (例如佢對你attitude會唔同, 對其他ai attitude會唔同, 有d會有random rival) 更何況你d siege同combat又係全部都要RNG

但係基本上只要一開始過到ottoman呢一關就可以snowball到roman empire同mare nostrum, 睇你有冇耐性係咁去做差唔多同重複既野.
開Ottoman要等佢同Mamluk打先
佢調哂啲兵去亞洲再搶巴爾幹半島啲地
最好盟埋Hungary/Poland/Lithuania (如果冇PU)
我鐘意玩自建國
向中國南部起家
早期做大明既附屬國
跟住間斷大明同東南亞諸國
狂吞併東南亞
之後東北朝鮮通常食左女真族既地
就朝鮮結盟 夾擊日本 最後分埋佢
最後就同朝鮮聯盟打大明

食左半個中國後就開始覺得悶 就會棄game
你有耐性不停重新開局就係所謂嘅新手畢業

講真
P社驚咁食RNG,用咩咩國家破局都係搏開局,唔好以為真係一命通關
就算開iron mode都有得save/load最好結果
都係自己打飛機
係咪有個香港人去咗德國讀書 會開stream打eu4
好似幾過癮咁
EU4 HOI4 Stellaris
最鍾意玩呢3隻
新手岩岩開始玩eu4
一玩就不得了 好吸引

但係成日game over
一係比人食左
一係有叛亂
想知新手應該點樣處理

同埋有冇教學可以參考下

返工唔係成日玩到
巴打有興趣可以加我
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞