有無巴絲打鐘意玩P社啲戰略game?

1001 回覆
96 Like 7 Dislike
HOI4我舞極都舞唔惦師團編制
上網睇教學又乜混成師團又乜幾中戰車幾自走砲
都係睇寬度,我用小國用開標準7步2砲,好似80-100寬度夠玩
大國或者科技有得減寬度咪加多D步砲/用埋車
利申:新手
岩岩開始玩HOI4, 用美國同日本打海戰,派左兩隊艦隊,有曬航母巡洋戰列潛艇驅逐,仲起左個機場有空軍支援,都係唔夠日本打。次次一開戰成堆驅逐艦先入場,幾野比人清曬,又唔見班空軍入戰,他海戰個mechanism 係點打? 同埋航母班戰機死左,返母港會自己補充定要手動編隊入?
航母飛機會自動補充 打海戰要一黎睇內閣,二黎睇海軍學說研發
陸基飛機支援要睇下航程夠唔夠,太平洋海域太大,一般飛機航程都未必夠,想用陸基空軍支援得有效率就要起重型戰鬥機
美國開局一大堆垃圾1921年條約級驅逐艦,起初唔夠日本打,被擊沉一大堆都係正常,特別係日本喺上個dlc 多左幾個海軍buff 變得更加好打。你只要記住你係美帝 用工業實力輒壓過去就得架啦,美國有屈機national spirit 減海軍production cost,加上focus tree有海軍學說研究加成,用數量解決就得啦
認同。

美帝根本係惡魔級存在。
隔住兩大洋,無人打到佢,仲要有超多資源,佢可以自己瘋狂生兵種田,根本後期海量派兵出去輾壓就得。
你想贏海戰? 4架CV其餘全部BB
因為美國本身就係屈機
eu4 難玩到PK
有咩難玩 一齊研究下
算係p社入面最易玩架啦,d地一兩塊一兩塊咁食,就無難度
想問下eu 同ck 有冇工作坊中文化patch?
想玩織田起家, 但一開始就負錢, 即係迫我一開波去打人, 但d 外交關係好混亂。 打到 有 3,4 塊地之後 d 錢愈負愈多,唔知點玩
好易玩架姐。

沖繩 打緊 three mountain 的行過。

我鐘意英格蘭
咁諗住1444開局
慢慢打愛爾蘭落黎
點知打咗兩塊地
法蘭西宣戰
之後個勃艮第又嚟
明明有2萬兵守本土 都唔知點解一下沒哂
之後俾人占領哂d地 反擊唔到
未諗住 hea玩 唔和平 由佢哋一路戰爭狀態
終於拖死左勃艮第 俾奧地利聯統左
之後都係和咗法蘭西算喇
果時啲地已經個個都出反抗軍出嚟
佢老鼠 到蘇格蘭打我
英格蘭在歐洲的土地基本上係lost cause, 你唔係好既既話,一般都保不住。 要慢慢玩,可以現Ireland ,想打騙天下無敵手,ottoman.
畢 歐洲果三塊田 好值錢
我儲到一千蚊都係靠佢哋
真係想玩 英格蘭又想保住個三塊地, 就要上網研究下 點 personal union 法國。 雖然,真係一 都不易, 但係法國之後會越來越大,個時想保都保不住。。。
如果想玩盧森堡 又可以點樣玩?
一開場 想打下地 次次宣戰 奧地利都會幫人地
盧森堡? 不係神羅入面架咩? 皇帝點解幫拖?

有樣野不知你知不知,叫 HRE, 神聖羅馬帝國, 如果有外人打 HRE d 國仔, empire 通常係 奧地利, 就會幫拖, 所以打 HRE 係要小心d 既。。。
我知呀 明明大家都係神羅
完全玩唔掂
英國最易玩,全軍回本土,對面海拆城堡,加強海軍唔俾對面登陸,和談盡量將對面海d地一塊一塊咁割,死都留一塊反攻。

之後統一北列顛,拉多幾個強盟,等法國同西班牙or奧地利開戰就插佢屎忽,55波就打個2x分割1、2塊地,如果法國人力空晒又俾人圍,就打到厭戰為止,基本上打2、3次法國就旗都扯唔起
打愛爾蘭先定蘇格蘭先?
咪住 1444 無盧森堡架bo, 你咩時間 咩政治環境? 好難講得埋, 總之,你係HRE prince ,皇帝不應該無啦啦幫拖。 除非你不係。。。
新手就愛爾蘭先啦
布蘭登堡
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞