有無巴絲打鐘意玩P社啲戰略game?

1001 回覆
96 Like 7 Dislike
我都係玩得幾十粒鐘 唔好恰me啦

從來唔識用佢個battle planner 冇試過planning bonus
Ironman mode load唔到之前啲save
restart
新手想入坑,係 steam睇左陣
EU, HOI同 CK都有 d興趣想玩
但個人偏好中世紀騎士主題所以應該會玩左 CK先
我見佢好多 bundle,有 d包埋 d dlc要成千幾蚊至絃千蚊不等
想問下就咁買冇 dlc夠唔夠做
定會建議買埋 dlc好 d?
我見有 d dlc mostly negative、加上 ck個 dlc collection多到乜咁唔知點決定好

開頭諗住買呢個 bundle:
https://store.steampowered.com/bundle/3100/Paradox_Grand_Strategy_Collection/

跟住見到 CK有個 collection bundle差唔多成 2千銀 :
https://store.steampowered.com/app/203770/Crusader_Kings_II/?snr=1_5_9__412

唔該晒巴打
等特價 應該10月尾 75% 全部dlc加埋應該500-600
每隻玩下先,鐘意再買DLC
慢慢黎,下一個DLC更好
個collection bundle入面好多垃圾,有錢先好買,建議去google ck2 dlc,有個網會話咩dlc抵買啲
佢啲collection bundle多數包埋啲垃圾,例如兵種模型同人物icon,同唔係個個dlc都咁抵玩,有戰係伏伏地,所以啲dlc建議特價嘅時候散買
hoi4使唔使買dlc?
邊個?
Waking the tiger
HOI4 一出時我買咗,用元首同汪精衛爆咗兩次,兩次都未有DLC。
想問下買DLC 隻game 會有D咩分別?
而家hoi4已經改左少少版

有以上dlc德國會多左d ff事件,同中國會多左focus
話時話,半年前HOI4 好似有改版?
一出game 時,用元首打爆荷蘭後,印尼係會直接變成Nazi 嘅土地,但改咗版後,就算打爆荷蘭,印尼都只係變咗傀儡國。

而家HOI4有冇方法將傀儡國變成自己嘅土地?
有,可以增加影響力,例如比武器之類,最後可以吞併左佢
新手岩岩玩HOI

到45年後 共產國際勁到仆街
hoi 4 1.5 變咗做一戰模擬器
玩民國,最重要係千祈唔好太快打爆日本 (國力上亦不可能),
將日軍喺海岸線同泡菜國度推晒落海就好收手,
把握隔海對峙嘅時間盡快發展國力同升級軍備。

因為我試過一次太快手登陸日本本土,打贏抗日戰爭後,
共匪唔駛十日即刻自動拎晒華北、東北、新疆,然後同蘇共向我開戰,然後蘇共癲到唔理西線,竟然對我鋼鐵洪流,唔駛三個月亡咗國。

共狗正仆街!
你要同傀儡國有直接交戰行為,先可以直接喺和談吞併對方
而家次次玩都玩同日本開戰前搞掂哂啲軍閥先尤其是共狗,唔可以比呢啲垃圾存在 ,靠佢地擋日本冇撚用,用哂全部人力推爆哂佢地唔駛擔心,反正正路咁打實頂到日本
先安內而後攘外係絕對正確
我玩日本都係打軍閥先,逐個擊破再打共狗老蔣,國共合作既話要投好多主力入中國戰場
西北三馬、閻錫山嗰咋軍閥一旦日本同你宣戰時,會自動歸順,變成國民政府嘅核心土地。
係共狗先咁仆街,成立「抗日民族統一戰線」後,都會維持獨立,當係聯盟國就算。

上次我用汪精衛爆機 (我玩親民國一定會變法西斯,蔣公會自動變汪精衛,人力多好多,有成40M人力),到我推爆日本時 (戰損比我輸晒,士兵基本上去到五換一,好彩我人力夠),埋單計數,中共竟然生得四個師,而且無運過兵上前線,所有野都係我屍山血海咁換番嚟。

好彩之前玩過一次民國,知道共狗吞併北方 + 蘇共鋼鐵洪流突襲嘅經驗,老早升好晒軍備同起好晒工廠,一野反推,推爆埋蘇聯同食埋東南亞共狗陣營!
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞