有無巴絲打鐘意玩P社啲戰略game?

1001 回覆
96 Like 7 Dislike
會唔會係同其他mod沖突咗?
試下用英文玩啦 啲英文都唔係好難啫
終於解決左 原因係我on9擺錯位唔知
開頭都玩英文 都唔係話唔識睇 只係番工又對英文 唔想連放工打機都要睇英文
其實ck2同EU4個方法一樣
都係要dl一舊野 跟住再放落game folder到
之不過EU4要run一舊野黎破解佢個咩雙字節先
果舊野唔記得叫乜

或者你係出現咩問題?

自己俾錢升級係好後期好得閒至做嘅事,錢留返來fabricate claim 同請傭兵好過
你分封地啲vassal,佢地識自己發展
有冇擺錯位?係咪擺係game目錄到?
Vassal 越少地就越窮,新打返黎嘅地方仲會好多年都冇收入
賺錢唯有靠打仗洗劫城市/贖金
但如果vassal太少地=無兵,佢地無力對外就冇錢賺,冇錢賺無發展,無發展就無兵,咁就變惡性循環
所以你個國家發展到咁上下就要養大啲vassal ,唔好拆得太細,強幹弱枝只會步北宋後塵
死咗再封好啲喎
上年買左Bundle有齊EU4、HOI4、CK2、Stellaris
仲未玩得哂
封左出去佢地就變獨立AI
雖然都會有機會作死,但佢地會自己發展,冇仔生仔,冇地就搶班𡃁啲地,同埋無地嘅courtier生育率好低,啲人玩到國家好大但人丁單薄就係咁
我鍾意全國上下都係我家族嘅人 ,就算好多人有claim都冇人會作反,好感buff到滿faction都起唔到
只係要睇實唔好俾佢地謀左王儲條命
primogeniture? Elective其實都幾好玩
得Victoria 2特價,三十蚊可以買黎試下既
eu4個dharma九月六號出,鳩估應該個陣paradox全部game特價
前幾日玩返hoi4 kaiserreich
見啲人話nerf咗 Superior Firepower 咁我試吓照用
依家39年 我揀咗 Integrated support
5x Inf + Support Artillery + Engineer
跟住我去打巴爾幹半島
痴線 塞爾維亞的人係咁打過嚟 兩個月唔夠佢死咗40萬人
我死得果兩萬都唔夠
始終爛地防守 SF無得輸
我會係empire用gavelkind, 直轄demesne嘅dejure kingdon 用primogeniture
咁所有vassal 都會鍾意,但其實都係得長子至繼承到所有野
學到野
仲以為kingdom嘅succession law要同empire一樣
你起新 tittle 所有野會跟你primary title, 例如你用一個gavelkind嘅王國做primary,建一個新帝國title就係gavelkind,調轉皇帝起王國都係一樣
但你有primary title係 gavelkind,係唔可以自己將次一級嘅title改成長子繼承,因為咁係假gavelkind,即係我呢個情況
要做到假gavelkind ,你要另外搶一個本身係primogeniture 嘅王國,或者本身有但唔係primary title
好似係咁
Push
頭先玩Ironman mode做錯決定搞到自爆,成個save廢撚咗 想死
Savescum
同ai打,又有空優既話行咩學說都屈到機
死守黎講應該係mass assault/grand battle plan最好
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞