有無巴絲打鐘意玩P社啲戰略game?

1001 回覆
96 Like 7 Dislike
Vic 2 = 農場模擬遊戲
CK2 = RPG
hoi = 真係齋打仗
eu4 = 學習歷史

Stellaris = 垃圾
玩過好耐Victoria 2, 見ching無講我就想講下

V2應該係P社入面最種田,比較難上手
核心係經濟、內政同科技,打仗比較簡單,就係堆人堆科技堆將軍

經濟:
起工廠,搶地搶原材料,滿足人民需求,傾銷外國市場賺錢,滿足軍工需求

內政:
令人民唔好作反(心理同物理上)

科技:
識字率勝過一切,科技好,一打百
Stellaris最好玩
EU4同CK2出左幾年有好多DLC,等特價先好買

HOI4同Stellaris既DLC相對比較少

VIC2就不如等3出先,如果有既話

咁Stellaris唔鐘意科幻既話就唔須要買
暴君流
殺殺殺
其實玩p社啲game就會覺得一個統治者係極理性,只從利益角度出發係一件好恐怖嘅事 因為好多決定都係毫無人性可言
再掉返轉睇,就係因為人性先構成今日既歷史
特別係ck2
我試過個老婆去緊中國旅行個陣話懷孕,返到黎個陣生咗個天才,都冇諗過就殺晒兩母子
eu4 disinherit 只係扣50 prestige
見到個仔數值低 即刻做低個仔
尋日終於食左 Naples 合咗西班牙出嚟
culture shift咗做 Neapolitan

依家可以去 Tuscany claim throne
應該就咁食咗佢定係搶PU
Stellaris DLC= 玩家 整既MOD
遲d會有大改版,人口、星球發展同資源會唔同晒
會類似VIC咁,好唔好就唔知了
CK2+ (Mod): A coronation system, which requires feudal kings and emperors to hold a coronation...
Holy Fury (DLC): Coronations: Feudal kings and emperors must find clergy to crown them, since all power descends from the heavens.
原來英格蘭只要一開波賣maine比provence 就唔會出 Surrender of Maine
搵日試吓先
點解唔打 可以pu france喎
派帽一定殺啦 玩ck2只有我派帽俾人,無人哋派帽俾我
根本就唔夠打
次次都係 England Austria Burgundy Portugal vs France Provence Brittany Castille
奧地利啲廢人係咁團團轉唔打齋行
葡萄牙廢到一開波俾人滅團
仲要我normandy果個fort係平地
Castille 一開波就+15 morale 點打
你要搵嘅盟友其實係Castile,無castile幫拖英國係輸硬

一開波搵嘅盟友Castile>Austria / burgundy > Portugal
原來係咁
都係唔要葡萄牙 搵次試下拉唔拉到Castille 落水先

不過有castille 即係Aragon 9成喺對面
其實拉到castile同burgundy做盟友嘅話,England贏面好大,同埋一開波盡快打咗Paris落嚟,加好多War score
基本上就係要分state左既地既一部份比佢地, 如果唔係佢地會唔loyal. 比幾多就要睇你state左既地有一共有幾多dev.

佢influence越高所做到既野就會影響大d. 例如如果Burghers loyal咁佢地influence高就會passive咁比到多d trade efficiency你, influence 低就會比少d你. 而且influence對estate interaction都會有影響, 例如Burghers既話高influence你可以問佢攞多d錢, 低就會攞少d錢. 但要注意如果influence高過80就會開始progress你個estate既disaster, 有可能會令佢地takeover個country搞到你冇曬stab.

loyalty如果可以既話, 個人認為最好就長期低過50, 因為如果係咁既話你會每月增加loyalty. 然後可以用呢d loyalty來搞estate interaction.
其實就咁打未必輸
英國有優勢就係船多
法國攻緊自己沿海堡壘可以用船運兵去果塊地, 咁樣打仗嘅話佢地士氣會扣得快好多
一開始請僱傭兵同練兵儲drilling, 避免士兵流失
開fort defensive bonus個edit
搶左巴黎就赢
法國佬陸軍傳統好高下
d將軍好勁
開埋歷史強國加成的話真係好難打
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞