有無巴絲打鐘意玩P社啲戰略game?

1001 回覆
96 Like 7 Dislike
同埋stellaris可以同朋友玩,大約12個鐘就完場,唔洗好似玩eu4玩成個星期都玩唔完。又唔似hoi4容錯率咁低。
買齊咁滯 不過唔敢開嚟玩
怕好難玩
如果真係好難玩,玩唔明。我建議用修改器玩,了解左個系統點玩先。我第一次接觸P社呢D game都係用修改器玩先。
但啲game好貴
等特價先,我全部都係特價先買。除左Cities: Skylines
買左CK轉EU convertor

完全係另一個玩法
點解
CK 做血系inherit 可以東歐同西歐你都有地,西班牙又打到七彩到1444都無統一過,Ottoman 無掘起,拜占庭仲有半壁江山

北非全部係天主教唔使做conversion, 新教係歐洲無出現過

有d國家你係CK 同一個family, 玩到一半有d國家會無啦啦做左你personal union

以上只係一小部分嘅變化
其實唔駛驚
難玩最多唔玩啫
隻tropico4定5好吸引我㗎
但次次玩教學關去到某個位就會卡關
tropico4同5好易咋喎,輕鬆玩。
完全同P社D game兩個層次黎
唉 我得閒再試下先
我試過轉ck檔
CK玩到後面歐洲冇晒小國家咁濟,變左EU大國好多地都好高autonomy,即係好多都冇錢同產品,貿易一潭死水,你霸晒成條貿易路線都冇肉食,俾你做超級大國你都唔係好有錢
我用左150搞貿易先可以負轉正

同埋d地會好散,集中唔到trade power,但我玩irish有大半個西班牙,提早玩殖民經濟上會比係歐洲打生打死要好
買咗 third Rome

Siberian frontier 根本就屈機嘅
玩新版1.26
玩東方普魯士-尼泊爾

1.26嘅尼泊爾終於肯拆成幾個細國,我用Gorkha,即係歷史上統一尼泊爾諸邦嘅國家。

因為1.26開始,要form印度(Bharat)嘅話,要求嘅core地分佈成個印度東西南北,難度提高咗。所以我冇咩興趣form印度,當然都可以form咗但保留traditions同idea,當拎免費永久claim都唔錯。

而且我哋尼泊爾嘅idea咁勁,就算唔form印度都夠大殺四方

6個idea都同軍事有關,ambition同traditions又係軍事buff,發展到後期應該會好強大

一開局得兩塊地,最大敵人會係上面嘅tsang(思藏,係1.26終於同Ü拆開成兩個國家 )同周圍嘅尼泊爾細國。開局記得同啲大國搞好關係,盡量同Orissa/Vijayanagar搞好關係,佢哋將會係一個好有用嘅印度教盟友。

但一開局可以是但同你左下角兩個鄰居(建議搵Dong,咁就唔會阻住你向西發展)做盟友,然後就徵兵到上限同東面嘅國家開波(建議先食國旗係一把劍果個國家,唔記得佢叫咩名 ),因為你要form 尼泊爾,就一定要食到佢嘅地。

記得揀Shakti做deity,前期果+5% 士氣同攻城buff好有用。用國王做將軍,最好有siege skill。

建議係佢冇盟友果陣盡快開佢波,若果佢拉埋你左下角是但一個細國做盟友都冇問題(經常係咁,唔出奇),你先打細國嘅軍隊,佔完嘅時候敵人應該攻緊自己首都,呢個時候打佢,佢會有penalty,即使55波都會夠打。

打完之後,full annex,休息一兩年再打東面,打埋剩低要嘅core,呢場應該夠favor拉盟友打,所以應該唔難打。打完core埋地,form 尼泊爾。

繼續向東擴展,優先食印度教嘅地,唔好打圖博(Tibet),一來係一堆低發展度嘅廢地,二來1.26後,傳教變得更難,只可以係state內傳教。我諗你都唔想form一堆廢地做state。 最重要係,食得太多異教地會減低宗教統一度,會幾大獲下。

附上印度半島發展度圖,自己參透下

當細國食得七七八八,有機會而能力許可嘅話一定要拉盟友打孟加拉(Bengal),既高發展度,又有trade center,仲可以拎到出海口整船

我唔好彩,俾Orissa搶先食咗孟加拉啲靚地同海岸,但後來我都食埋剩低啲地,再不昔一切好辛苦咁打Arakan拎出海口,先有得係中南半島沿住海岸線咁食地。如果有機會記得拉Orissa打Bengal啊 同埋記得打之前mark interest嘅地,(當然盡量唔好mark 盟友紅色果堆vital interest)咁盟友打到果塊地都會俾你。

打完孟加拉,應該夠力拉到Vijayanagar做盟友去打Jaunpur。佢嘅恒河嘅地都好吸引

我玩到1560年左右,我諗最難搞最煩嘅,應該係institution 傳得好慢

依家已經落後三個institution

所以第一個idea揀innovative,希望可以慳咁啲point,第二個揀exploration,向西殖民減低institution傳播時間,係印尼啲印度教地殖民提高國家發展度。第三個揀quantity,因為manpower同軍隊數量真係唔夠用,軍隊開支又貴,希望開啲idea減輕下。

打住咁多先,最後嚟張最新嘅局勢圖自我打j先
尼泊爾有海岸啊

btw用手機影,所以有反光 下次會用返電腦cap圖
我屌
有張圖打橫咗嘅

明明係打直
朋友 你唔係冇develop province 呀下話
你俾多成倍mana 升tech 不如老老實實發展首都 spawn institution 好過啦
點數風雲好貴
唔夠點,一直想搬首都
啱啱先彈個event幫我加60support去一個海邊province

我打算搬過去

不過都好食點下,有點我都用嚟追tech
你比多50%點數即係一個tech300點 其實大約2000點就夠生一個 institution 出嚟 都只係7個tech = 30年就回本 仲未計你啲點會幫你keep住賺錢
都幾合理
多謝提醒,返去研究下
我玩俄羅斯都要自己生個 Colonialism 出嚟
之後就輕鬆贏科技輾過波蘭
自從要投地升科技後就覺得Economic idea好撚勁
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞