[轉+自譯]有冇人想了解多啲日本/各地懸案(3)

1001 回覆
565 Like 14 Dislike
其實殺得人加支解再亂棄屍
基本上就九成死刑
點樣再重啲呢
認同,而且兇手危險程度都係兩個level
睇返日本D判刑好難講
我覺得最緊要係個子宮啫
證明條仆街究竟係咪有老強
如果個兇手真係就咁扯走啲內臟
又真係好難分
雖然日本啲警察係仆街
但係呢樣嘢又真係成日都查唔到
不過可能樓主下個Post又有提到嘅
依單應該係隨機殺人?
條女死得慘到
睇完你講去左search幾篇呢單案
睇到好撚嬲
個女仔本身可以唔洗死
根本係比日本警察害撚死
死左仲要想推個責任係個死者身上
正一仆街黎

唔想騎劫樓主
但呢單案真係講哂日本警察有幾無能同仆街
有興趣睇下呢條link,比較詳盡咁講後續
https://read01.com/zh-hk/AJBdANO.html#.W2FkxRYRWEc
我都覺得有咁的可能
我早幾個月去大阪住BNB
而家諗番起都覺得恐撚怖,住宅區夜晚又靜又少人,街燈少光又弱。屋入面有個露台仔,行出去覺得好易爬到入黎,樓同樓中間又近,如果出門口無閂窗真係比人入左屋都唔知。
所以入屋殺人或偷竊一啲都無難度,加上一入黑住宅區就黑麻麻,要跟蹤人真係好易。
上次去有晚有個阿叔都由便利店跟住我地行左一段路,睇落去醉醉地咁,但直接同我地對望,我地最後要全速跑先賣甩到佢,嚇撚到仆街
而家睇埋呢個po,我以後都係乖乖地住番鬧市嘅酒店
我都住過BNB
間屋得一道木門 道門得條鐵鍊
露台仔又係無防盜
感覺好唔安全
住過一次酒店又係覺得勁唔安全,房有個大窗可以推開,點知推開一睇,出面有條鐵梯同橋駁住所有客房既窗,我諗係for走火走難通道。 但問題係酒店係中央冷暖系統而且日本人係超襟熱⋯⋯秋天夜晚間房得暖氣供應,想開少少窗通風都唔敢⋯⋯隔離房又或者唔知邊層邊間房都可以經通道爬到入黎。
日本人真係無乜防範意識,我見隔離好多間房都有開窗⋯⋯
雖然明白係因為for地震逃生先有咁嘅設計,但係真係令人好無安全感,係咁二都加多幾個防盜系統只我安慰下啦
你呢d乜野酒店黎
警方行動及搜查詳細:

搜查組向死者回家路線經過過的車輛要求情報,經調查得到以下情報:

-有一輛車在事件前後經過通向臥龍山的公路
-發現死者鞋子的地方是距離學生宿舍約500M的地方,當時現場泊了一輛帶有保險槓的四驅車
-現場附近曾有人目擊到一輛可疑的黑色貨車
-在死者工作的場所附近有一輛可疑的白色轎車

而警方更搜尋近期借了「殘虐殺人類」錄影帶的人,深入調查目擊情報及死者的交友關係等等,近期買入刃物的人的圖像,搜查臥龍山沿線的空宅(為了鎖定損壞屍體的真正現場)。

截至2010年9月尾,至少投入了6萬名搜查員,寄回搜查總部的情報超過1690件。

2012年10月26日「非法處理遺體」之追究公訴期到達,但警方不肯放棄,堅持調查下去並轉換成「殺人罪」搜查。
*2010年4月開始,立會通過了殺人罪改成不存在公訴時效,只要找到人就可以起訴,但不適用於通過前的案件

同日,濱田市進行了燭光哀悼日,平岡小姐的同學,教師等都有到場。島根及廣島的警察繼續派發案件傳單希望更多人提供資訊。

浮上水面的犯人:
2016年12月20日,島根。廣島兩縣警察合作調查總部發現了當年找到死者遺體的隔兩天即2009年11月8日山口縣的高速道路有一名車禍喪生的死者 矢野富榮(33),懷疑與事件有莫大關聯。

雖然調查很困難,但警方在2016年頭整合有關過去性犯罪記錄人物時就已經懷疑這名案嫌疑犯,他曾在2004年因猥褻罪而被判三年零6個月的牢役。
呢單個女仔好慘
明明知個男有問題 報左咁多次警
最後因為警察唔重視啲證據搞到無左條命
決定性證據:
2016年,警方多次出入矢野在下關市的家,當時那家裡只剩下矢野的弟弟夫婦二人居住,他們把矢野的遺物交出,經查找發現了數碼相機和USB,雖然相片大多都被刪除了但警方把它們全部還原,照片內容如下:
(⚠️無圖,但如睇字都感到不適請跳過)

-用來切斷死者遺體的菜刀
-頭部被切斷的before after
-死者頸上的絞痕
拍攝場地為矢野自家的浴室和廁所,合共57張照片,他花了大概一個半時間來肢解死者並把整個過程拍了下來。

此外,上面曾提到死者胴體上遺下的塑膠袋碎片只在廣島縣五城市發售的,而其中一個城市就是矢野所住的下關市。事實上搜證過程中亦在他家發現同樣款式的完整塑膠袋。

有關嫌犯矢野:
在學時品學兼優,私立高校畢業後到九洲的工業大學升學。雖然進了大學但很快就輟學,過著到處搭訕和夾band渾渾噩噩的生活。

剛出來打工不久的時候,就引發了用刀威脅女性的猥瑣罪行,被判處3年零6個月監禁。出獄後,回到自己的城市裡當過一間太陽能電池板公司的售貨員,拉麵店店員等。

嫌疑人照片
附近的鄰居表示,矢野的祖父代代在下關市經營米屋,家中有父母,他和弟弟一家四口。
兒子與矢野是同學的主婦及鄰居們說道:

「聽說只經營米屋無法養活一家人,他們媽媽就在附近開了一家乾洗店,他們洗的衣服真的很潔白很乾淨,在這一帶有非常高的信譽」

「得知矢野君取得大學收錄之後他們媽媽非常開心亦以兒子為榮」

「矢野君與媽媽很像,是個眉清目秀的帥哥」

「聽說在學校的陸運部亦有非常好的成績,但聽說似乎不受女生歡迎,因為他給人感覺太嚴肅又有壓迫感。」

「他給人的感覺很老實乖巧的,無法相信他會做出這樣的事」

太陽能電池板公司的前社長說道:
「他是一個聽話又誠實的孩子,數個月之內還幫我們賣了六台電池板,是我們的top sales之一。
在發現死者遺體當天的11月6日晚上,社長接到了矢野的電話:

「有重要的事要做,由明天開始會休假兩日」

據說這是他工作以來第一次的請假。前社長說
「他給我非常好的印象,直至現今我也不相信他是犯人。」
有印章同存摺就可提錢

佢地都無身份證
睇邊忽啦

大阪防犯心重好多
睇字都覺得班警狗垃圾,同呂樂年代差唔多
痴撚線,殺完人分屍仲要拍得哂過程真係好撚變態,個感覺係有哂部署想咁樣做,仲要留低個紀念咁,齋睇文字都覺恐怖,心理要有幾變態先做得出

兇手個樣㗎仔黎講重算幾靚仔
唔知點解覺得佢撞車死係死者報仇
呢單都叫最後搵到個兇手,睇完知道個兇手死左個心都安樂啲,起碼無機會有第二個女仔死係佢手上
都真係幾靚仔下,但有呢啲變態又唔奇。
但都似乎幾有預謀去果面犯案,唔奇兩人有啲關係?定佢癮起想犯事
樓豬都覺得佢個樣唔差
踏實啲去撩下女都實大把女玩 何必殺人
睇到最後有講有刑警因為不滿上司做法要自殺
仲有個審判官審到訓著比人調職,後尾都係衰跟蹤性騷擾比人拉埋
我以為韓國會比較常出現呢種情況
估唔到連日本都咁不知所謂
佢個樣大把日本妹吼
呃蝦條無難度
証明一般性行為係滿足唔到佢
可能真係鍾意殺人姦屍之類
不過佢之前坐過監
社會都唔太接納到更新人士
so far睇好多案都係出獄再犯
個變態犯會唔會太靚仔
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞