[轉+自譯]有冇人想了解多啲日本/各地懸案(3)

1001 回覆
565 Like 14 Dislike
理由係因姦不遂
但係暗戀佢既同學或者痴漢(即係一個生手), 會唔會30分鐘之內做到咁多野?(迷暈+封口+綁手+殺人+消滅證據+冷靜地響阿媽返黎既時候"呢"埋再等阿媽出去求救先走)
而且痴漢既話, 既然封左口綁左手, 點解唔happy埋先殺?
BTW樓主好似話呢單案仲有下文, 可能睇埋會再有多D資料
主婦同入屋呢兩單都好多線索好大討論空間
同睇完post1麻未個單一樣感覺
如果係想要姦佢的話, 點解揀一個咁趕的時間去犯案 (死者同佢阿媽返的時間只差2X分鐘)
唔係話日本家長好少打擾青春期既細路架咩
所以咪話樓主岩,根本犯人係受害人媽媽返黎前未逃離現場。
除非佢一開始就打算先姦後殺/先殺後姦
如果唔係得半粒鐘,夠唔夠佢(1)企圖強姦(2)覺得唔可能成事(3)起殺心滅口?
會吾會係住係格離屋 咁快就走到
lm
吾你老母
lm
有關遺留品及目擊證言:
在遺體發現的房間旁邊的房間一座桌爐上發現以下這堆物品

-香煙殘骸,從煙屍的數量來看,估計是MILD SEVEN牌子的香煙,而被害者一家都冇人食煙

-咖啡罐,煙灰缸嘅替代品,與上同理因家裡冇人食煙所以認定是犯人的物品,另外沒有檢出到指紋
-包裝用膠帶,與封著被害者嘴巴的同一件物,由日東電工社製造。紙板色號為750號,寬度5厘米,
只有在現場附近JR本八戶站前的超市才可以買到,而且當時這種膠帶價值很高,被稱為「一日只賣一件」,因此能購入的人數非常少

可疑人物:
有目擊證人表示「有一名在案發後急步逃離現場的中年男人」

可疑車輛:
有人目擊到案發後約6:30,被害者家的斜後面(現場西側)的停車場有一輛開走的輕型車,車種是三菱出品的MINICA Toppo(1990-1993年型號),黃色車身,車的後方玻璃有塊膠製的紅唇貼紙裝飾,後部側面有一塊白色網格飾物,這輛車曾在同年8月時未經許可泊在這裡。

(示意圖,非案中汽車)

司機是一名身穿白色薄襯衫的男人,沒有配戴領帶等的物品。事件後再沒有人看到過這輛車,因此也無法查探其持有者。同型車,在同區約有1,900台。青森警察調查了至少680台黃色的同款車。
我又手殘一下del左篇文 本身排好版入哂圖
有咁多資料都拉唔到人
係咪因為當年無乜閉路電視呀
一日賣得一卷都查唔到
被害者一家的情況:
被害人為長女,家中有雙親和兩個哥哥(上面寫錯左弟弟),一共五口子。父親(47)當時因單身赴任*
而大多數時間都不在家裡,事發當日也不在。
最年長的哥哥(21)因工作關係而住在其他縣區,同居的只有媽媽,二哥(16)和被害人,事發當時媽媽和二哥都不在家,而家裡的鑰匙只有媽媽,二哥和被害人持有。

-事發的家是一座平房,背後有一大座廣闊的停車場。
-現場的煙頭有檢驗出唾液痕跡,理論上可驗DNA,但很可惜青森縣警察在1995年的財政報告才導入DNA鑑定技術,是日本47都道府縣中最遲既一個。(即係1995年之前係果度殺人就最安全 )

*單身赴任,日本好多公司都會派自己員工去第二個縣(多數都同總公司距離山卡啦咁遠)既分公司或者友好公司工作一段時間(幾個月甚至幾年都有,只有長假或新年會返去探下家人)

(下文仲有更多疑點補充請等等)
出一出門口睇睇,唔洗入門都得卦,六點應該都未好黑?
咁想姦佢未必需要知佢老母幾時返,話唔定可能姦到會撞到老母返呢。
同埋日本好多個案根本唔知發生咩事就好多推斷,搞到其實調查會好亂
就係話, 如果佢唔知老母幾時返, 咁又點解好似先知咁咁啱響老母返黎之前消滅晒證據, 就算好似樓主講咁老母返黎果陣兇手仲響間屋, 咁都係多2-3分鐘.
有煙即係好早已經係屋企等緊
我估條女做援交
案發當日約咗客 所以同同學講要早返屋企
之後勞資糾紛所以中年男人殺咗佢
或者玩sm時錯手殺咗佢

而個客可能上過佢屋企好多次
所以清楚知道逃走路線/可以喱係屋入面邊個位而唔俾人發現
仲要食定煙等
好可能係慣犯,做開爆格嗰類
23分鐘點交阿
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞