[轉+自譯]有冇人想了解多啲日本/各地懸案(3)

1001 回覆
565 Like 14 Dislike
好似有一單係有個男仔, 將一個女仔關左係自己間房度虐待
跟住仲成日有多朋友一齊上去虐待個女仔, 虐待左10幾年
個男仔阿媽都成日聽到個仔間房有怪聲
而鄰居都係一樣, 成日聽到個男仔間屋成日傳出女仔既求救聲
但10幾年冇一個人去報警
係唔係樓主PO個單4個男子虐待一個女仔虐待到死個單?

定係第2單?
唔知你係咪講緊同一單, 因為出名個單無虐待左十幾年既
好似係個男仔恐嚇佢老母叫佢唔好多事, 成班人真係痴撚線, 死十次都唔夠
好似唔係
印象中個女仔最後係死左
可能我記錯左唔係10幾年?
但一定係一段好長既時間
唔係好sure
但總之係鄰居同埋同住既阿媽都係唔理
如果呢單另計啦
唔係嗰家人父母無諗過報警
係明知主犯有背景又好打
驚到時自己都出事
有人話因爲呢單野輕判得太離譜
成為法庭對未成年犯罪者輕判既案例
未成年犯罪阻嚇過低
所以相關犯罪率高左

Btw 氏賀果本野
呢班仆街而家放返晒出黎, 真心覺得要死刑
呢單真係最痴線 好似話個女仔有次差d逃走到
女子過生水泥案呢單唔係我post不過好耐之前都係連登睇過,但唔詳細講了好多中文介紹 呢單同「殺人犯15年後的自白」果單既藍本一樣罪無可恕,而兩者歸根究底都係萬惡既「少年法」呢樣野,好多作品都有屌過呢個濕鳩法例,總之未成年大撚哂,「不能否定佢第日大過左後既良好潛能/可能性」,「坐監/死刑會影響他們未來前途」etc理由所以無論佢地犯咩法都唔會有好嚴厲既處分

不過都有例外,有一單係爭取左幾十年,終於成功爭取判處死刑
Btw跟住呢單又係有啲長同埋我唔記得係咪上串post有人講過
但都幾離奇下,我照整個精華版俾大家cc
係咪光市母女殺害事件?
個犯正仆街黎 真係死十次都唔夠
另外呢單係曾經係懸案,最終叫做係破左(拉到人)
但係關鍵兇器仍下落不明亦唔確認係乜野兇器黎,應該可以滿足到上面巴打要求既終於破到既懸案,但仍有謎團留下
日本d警察同少年法既法例真係好on9
google左呢單又係痴撚線, 好彩佢夠ON9寫信俾朋友, 終於改判死刑
係好彩個朋友肯公開封信做證供, 先可以改判死刑
啱先睇左維基:
“辯護團宣稱福田是因為欠缺母愛,所以才緊抱彌生不放,是過失致死,而非計劃強姦。還有律師替福田辯稱,福田是認為只要將精子送入被害人的體內,被害人就會起死回生。至於用繩索勒斃夕夏小妹妹,也不是心存殺意,因為他想讓夕夏停止哭泣,所以在她的脖子上綁上蝴蝶結而已。最後,福田將兩人的遺體放在收納櫃裏面,是因為福田相信哆啦A夢的存在,哆啦A夢會幫他解決問題。”

睇完真係屌出聲 咁既解釋佢都講得出口 係咪真係on9到咁
睇到好憎日本
尤其是少年法
睇左咁多單案
真心覺得少年法好ON9
啲受害人無咗條命無咗將來
咁邊個賠畀佢哋?
真係好同情佢哋!
少年法都真心ON9
仲同個犯講咩將來
判佢地死刑無將來就差唔多
22.津山市女童被殺案

概要:
2004年9月3日,被害人姐姐從學校回家發現小學三年級的妹妹的遺體。犯行時間大約是妹妹回家後的15時15-20分左右。
然而依照第一目擊者的證言來看,犯行時間仍不明確,並且家裡的門窗都沒有損壞。遺體傷痕有數處,從手腕到背後,留有略深的刺傷痕,每處都深至內臟,而另外正面受到攻擊時卻沒有抵抗的跡象。翌日驗屍結果反映女孩主要死因為「窒息及失血死」,葬禮亦在同月7日實行。

案件一直到2017年8月仍為重大懸案之一,合共投入了超過6.4萬的警員調查此案。
事件歷時14年,犯人終於2018年5月30日落網,但重要的兇器依舊下落不明亦無法確認實際的兇器為何,令案件仍然遺下小數未解謎團。

案發時間線:

13:45 母親出外工作
13:55 母親到達公司並打了卡,同時郵差派信到他們家,由於看見門是開著的,所以郵差把信放在門口處
14:00 上門推銷員來到他們家,發現門是開著的,所以向裡面叫人
14:40 小學的「送別會」結束,目擊者看見被害人和朋友兩個人一起放學
14:47 距離自家700M的位置,目擊者看見被害人似乎沒精打采的在路上走
14:50-14:55 被害人在美容院門口前經過 (此時距離自家500米)
15:05 鄰居的女性目擊到 「她一個人在距離自家200米的地方走過」
15:15-20 懷疑是行兇時間,但基於各方目擊證言,有可能更早
15:35 姐姐回家發現妹妹的屍體然後向母親打電話
15:47 媽媽報警
15:53 救援隊來到,送院後證實死亡

事發時家裡的情況:
被害人回家時,家中理應沒有人。

-家中大門最早被開啟的時間是13:55
-他們有訂購牛奶的習慣,放牛奶的盒子裡有一條鑰匙,平常的話外出時把新送來的牛奶盒子收進來,然後回家時把喝完的空牛奶瓶放回家門前的牛奶盒,案件發現時門口亦放置了牛奶盒。
-被害人所持的鑰匙被發現在室內
-姐姐回家時,雖然大門是關上了但沒有被鎖上
-除了門口以外的窗戶等等全被鎖上
-通常被害人回到家裡都會覺得很悶熱而打算玻璃窗並設成紗網窗通一通風,但當姐姐回家時發現玻璃窗沒有打開過
-家裡沒有財物損失或被盜的痕跡
-放在房間入口附近,架子之上的糖果罐掉到地上去,糖果散落在被害人的遺體上。
被害人的情況:
-死因為失血死或窒息死,無法判明
-沒有頸被捏或者口鼻被封住過的痕跡,窒息原因不明
-腹部,胸部有超過3處的刀傷
-被姐姐發現時,被害人臉上一絲血色都沒有,完全蒼白
-被發現倒臥在一樓的8疊間裡,這8疊間位於入口和房間的中間位置。
-一樓的客廳有非常多及大量的血跡,但其他房間沒有
-身穿著白色上衣和深藍色短褲的小學校服
-衣服沒有被弄亂過
-屍體之下放著那封13:55時送來的郵件

-被發現時屍體臉朝下臥著
-沒有反抗的痕跡
-沒有切傷或骨折的痕跡,假如嘗試過逃跑一般都會在手或背的地方留有切傷的痕跡
-屋內的整體情況也不像有逃跑過的痕跡

凶器:
並沒有使用被害人家裡的物品作為兇器,犯人自己帶了一把小型且銳利的刃物。根據疑犯後來的供稱,警方在兵庫縣海中三日以來以300米寬15米水深的位置搜索,但無法尋獲兇器。

可疑的人:
目擊者表示曾看到一個頭髮亂亂的男人在距離被害人家約100m的地方對著附近的女孩子痴笑,亦有人在案發前目擊到這個男人在孩子的上學途上出現。

事發前可疑的事:
在事發前,被害人家的車庫裡一輛汽車的輪胎被人鬆開4個螺栓,同時另一輛汽車的雨刷也被人拔走。

———下面會講疑犯同其他疑點既事,搵到新聞link既大佬麻煩唔好劫住 ————
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞