[轉+自譯]有冇人想了解多啲日本/各地懸案(3)

1001 回覆
565 Like 14 Dislike
認真,如果發生係香港,有幾個人會去睇,甚至報警?
扮工最岩追post
呢樣真
正呀
等你樓主
有D似漫畫劇情。會唔會係買重保或者係欠債累累,所以自製被殺無屍案
每日放少少血出黎,用特殊手法保存,去混淆視聽
pish
相信大家睇左咁多單因爲警察廢同其他人莫不關心而搞到變懸案既case,都有啲燥,不過其實都有啲case稍為振奮人心既(始終受害人都死左

我提一單差啲變懸案,但因為一個熱血記者既追查而成功破倒既案:桶川ストーカー殺人事件 (桶川跟蹤狂殺人案),有興趣可自行google

個記者叫清水潔,真係人如其名
叫得清水x都係高汁d
"高利貸借錢買貴價化妝品的傳聞"

有咩貴價化妝品貴到要問高利貸借錢
死者資料:
平岡小姐在出身地的香川縣商業高校畢業後,入讀了島根縣大學及住在大學宿舍。
身高:147cm
體型:瘦小
髮型:半長髮,茶色
在學業,社團活動及感情上都沒有招惹到別人或麻煩的記錄

目擊情況及死者當日行程:

10月26日晚上21:15,從濱田市內兼職的地方,員工專用出入口的監控鏡頭拍到了平岡小姐,當時她
身穿著黑白色條紋圖案的連帽連衣裙。但這之後就沒拍到她的足跡,由於打工的地方和大學宿舍距離約2KM,普遍認為她正步行著回去。

(鏡頭拍下的影像)

該區在晚上幾乎完全黑暗,路燈也沒多幾條,住在周邊的居民都認為這裡十分危險。事實上平岡小姐亦有同感,在朋友因感到路上不安全而辭職之後她亦決定在10月28日辭職。

死者工作的地方是一座購物中心,一般晚上9點就會關門,許多店員都會在同段時間帶離開。
平岡小姐在工作結束後,本來是要跟同事兩人一起走的,但最後她自己一人帶著一個垃圾袋離開店舖,而相關的垃圾袋至今仍未尋獲。

搜查人員多次確認監控鏡頭的映像及盤問店員,確認了死者離開員工專用出入口的時間及行走方向和距離。

結果發現平岡小姐在前後一分鐘離開,向著南面方向走,當時也有數個員工在這方向上走動,但他們都表示「沒有聽見吵鬧的聲音」或「沒有看見可疑的人或汽車」

有的士司機在晚上9:30於JR濱田站發現有兩個男人抓著一個身穿與死者相似服裝的女人。

死者遺留品:
死者的唯一遺留物是一塊沾有她血液,附在胴體上的乙烯碎片。調查總部認為這是用來包裝電話簿
的塑料袋碎片。經審查包裝材料供應商及分銷途徑,發現至少輸出到廣島縣五個城市。

---飯後update埋關於犯人同埋疑點等等唔好劫住thx ---
補充:死者打工的地方和大學宿舍的距離
pish

內容:
第一發現者是一個來山上採摘蘑菇的男人,他在落葉上發現死者頭部並報警。警方趕到現場,判斷死者本來留有半長的髮型,頭顱遭刀刃一類兇器切斷,臉上有血跡,眼睛亦有充血跡象。根據屍檢結果,死者臉部有被毆打過及內出血的痕跡,但造成死者的直接死因卻無法判明

由於以常理無法想象人類會做如斯獵奇殘酷的事,因此警方亦保留了「死者是在山上被動物獵殺」的可能性。

個頭如果係睇得出被刀割,又點會仲得出被野獸食呢個可能性⋯⋯日本警察真係好求奇,好似好想搵個解釋close file算數咁。 唔通個女仔被動物用刀分屍咩⋯⋯
差兩日就辭職, 最後都出事
個意思係先俾人支解
然後懷疑胴體裡面啲內臟係兇手拎走
但唔排除都有機會係動物食咗
因為咁樣好似過份殘忍
唔係指個女仔一開波就係動物分屍
日本好似認章認存摺?
個意思係先俾人支解
然後懷疑胴體裡面啲內臟係兇手拎走
但唔排除都有機會係動物食咗
因為咁樣好似過份殘忍
唔係指個女仔一開波就係動物分屍

明白,但上面都有提到遺體被小型刀刃損壞同胸部被刀割走。 所以我先覺得呢個動物食左既可能係警方有咩證據支持(如內臟係撕扯走並非齊口割斷/有獸齒咬過既痕跡等等) 而唔係警察就咁9up。
話說日本d非大城市入夜
真係好撚黑
就算有街燈 都照得好少
有時要拎電筒行
有人跟你根本就唔覺眼
內臟其實唔使點切就成抽拎得走
得少少筋膜之類連住好易扯走
內文指用刀切走胸部同破壞胴體應該指外表有好多刀傷
因為一直好多案個死者都真係有俾動物食咗內臟
所以記錄返會有咁嘅可能

其實內臟係唔係兇手拎就另計一件事啫
點都係肯定咗係謀殺先
其實對個犯嘅罪無太大改變
都係記錄備案啫
呢單好恐怖,有啲BLACK DAHLIA啲影子
呢單好恐怖,有啲BLACK DAHLIA影子
始終見唔到條屍
好難話警察9 up
而且割走胸部唔一定連其他內臟都一拼割走
兩者係處理屍體同難度都有好大分別
重組案情時的確要考慮所有可能性
咁又唔係, 就咁殺左個人同你殺左佢再破壞屍體, 判刑都可能差好遠
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞