[轉+自譯]有冇人想了解多啲日本/各地懸案(3)

1001 回覆
565 Like 14 Dislike
怕煩怕畀人屌?等陣定罪率太高
結果儒家思想推到去極端加唔做唔錯官僚主義
如果以香港咁,如果落案告咪司法程序打囉,咁做睇大家proof到幾多。
控方要beyond all doubt,咁樣就應該少啲因呢種諗法而出現嘅on9查案方式。
同埋如果睇番樓主分享嘅case,日方好多時將平常推論擺入去,即係好似屋企無燈就無人咁
北山啲單咁都可以放人,真係街坊福利會都好過佢
受害者家屬如果係美國佬應該以暴易暴算
而家咁都幾慘,都90%知邊個做
日本警察極醜惡
愈睇愈唔懸,只係睇到啲警察係幾咁廢😂
睇埋世田谷果單,連啲隔離鄰社都on99
疑點利益歸於被告呀
你見d人信奧姆真理教都知日本人好on9
無罪推定原則亦要求控方所提出的所有證據均達到無合理疑點準則(beyond reasonable doubt)方可以將被告定罪;否則,在疑點利益(benefit of doubt)歸於被告的原則下(另一由無罪推定原則延申出來的原則),被告會被判處無罪。

上述有邊個疑點唔係指向被告?
但之前有大講過日本係有罪推定?所以唔告係反而有其他考量?
搵唔到受害者已經係一個足夠大既疑點啦
車上有佢d 嘢只係代表有接觸過,唔代表佢導致受害者失蹤
以香港為例,早幾年bb 車扮有bb 單野,由於搵唔到條屍,所以都落唔到謀殺charge,頂盡charge 左個阿媽非法處理屍體

當然上面有人話日本原來係有罪假定就唔同講法
一係就亂鳩屈人(御殿場果單)
一係就亂鳩放人(樓上果單)
一係拉唔撚到人(前幾單)

日本警察世界第一
好似有d道理
可能因為追得太多po
先入為主咁認為「日本警察=做唔到野」
世田谷嗰單附近都無乜鄰居了,搬得7788
補多句,香港bb 單嘢係個阿媽自爆先落到非法處理屍體
如果佢唔係自爆的話香港警察都無佢符,一樣要放佢個情況同呢度一樣

而我相信即使係有罪假定都好,辯方喺呢個場景都容易打得甩
好撚奇怪,有啲就屈到坐幾十碌,有啲就有曬證據都放人
真係巴閉 幾時有香港警察犯事得分表
我覺得其中一個重點係,根據受害者回應同學一齊去食野既請求,佢好似唔多想講咁,但又講明620之前要返到去,證明呢個「約會」唔係好見得光
我個人大膽猜測係 佢可能上網約左人出來玩(可能真係類似sm既野, whatever),但到見面時先察覺對方唔對路 想自衛,亦符合左 終極推論所指既 入到屋發現對方危險,想逃走但已太遲。
香港行三屍鬼嗰套先至係咁,日本好似係要你舉證自己無罪。
完全正確,其實冇證明個女仔死咗,又搵唔到個女仔,又搵唔到女仔嘅血漬,係唔夠料入佢。日本定罪率高係因為唔夠信心入罪就唔告。(強姦、me too 除外)
風化案全世界都係只要有女人指控,就好易入罪。除非你有極有力證據證明自己無辜。御殿場嗰單就離譜D,不過係控方同裁判官嘅問題。
明知六點半要出去上堂,約人玩十分鐘sm?
可唔可以唔好滿腦子都覺得女人係雞呀?

會唔會係佢開始覺得呢班朋友悶,所以唔想同佢地hang out,咪求奇話要早d 走
咁人地問既時候唔通直接答「你地好悶」?
緊係會支支吾吾啦
推!出文
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞