[轉+自譯]有冇人想了解多啲日本/各地懸案(3)

1001 回覆
565 Like 14 Dislike
多謝各位繼續G持 經歷左呢兩串post,為免大家繼續有不必要既無謂爭辯同埋重覆既討論,我想利申定幾點(廢事俾人老屈

1. 懸案指現今仍未解決事件,包括犯人或真兇不明,手法不明,唔好再問我有冇啲解決左既案

2.樓主暫時只做日本同歐美懸案,其餘地區等完全冇貨先會考慮做

3.暫時唔會貼任何超自然或冇科學根據既案件/鬼故,除非冇貨(會講明)

4.歡迎巴絲提供有興趣既案件查詢,可附上案件名或內容簡介等樓主去搵,而經常被無限loop或網上有許多中文資訊既案件則未必會譯(e.g.世田谷一家,福島女廁怪死事件,連登野火巴打整合過,我唔想做多咗亦自問寫得冇佢咁優秀

5. 樓主有工作係身+手機版出文,速度自問十分龜速,歡迎巴絲自行貼文上黎討論,但請盡量貼題,鬼故/冇實質證明既案件可免則免

懸案同鬼故帶俾人既恐懼感唔同,後者只係嘩眾取寵故意嚇人,前者係現實中每分每秒都係你唔知既地方進行緊既真人真事,最恐怖係犯人既內心同埋至今佢仍逍遙法外
即刻留個名先
繼續支持
前兩post整合
Part1: https://lih.kg/737677
1)岡山地底湖失蹤案
2)長岡京殺人案
3)坂出市挖竹箏女孩失蹤案
4)台灣邱高案
5)角田美代子事件(心靈殺手案,已解決案件,特別客串only)
6) 小天使事件
7)室蘭女子高生失蹤案
8)SOS遇難事件
9)美國懸案之箱中男孩

Part2:https://lihkg.com/thread/746261/page/1
10)FBI頭號懸案之死亡密碼
11)小公子兇殺案
12)博蒙特姐弟失蹤案(澳洲最大懸案)
13)彼得柏格曼命案
14)日本國鐵三大懸案
14.1)下山事件 (首部曲)
14.2)三鷹事件 (二部曲)
post 1追到而家
正皮支持
Push
講漏左 最緊要係嫌悶/唔啱睇就唔好睇,出去自己開過個post發表你既偉論 我唔介意我唔係度果陣有人劫,但唔好劫得太離題又搞到大家理解不能,黑人問號咁 你地post啲case我都有睇,大家互相學習同尊重,多謝合作
sorry 比錯咗負皮 btw lm
樓主支持你
不過見你話鬼故係嘩眾取寵嚇人
我想題外話好奇問下你係咪唔信有鬼既人黎?
繼續支持,名已留!
邊個再係到嘈交真係見一個block一個
信但唔係呢篇post既討論範圍,唔係想話超自然野唔好,我自己晚晚都有追入住請敲門同埋聽潘紹聰啲鬼故

只係想講而家我地討論緊既真實案件恐懼度有別,除非有因為靈異因素而造成既懸案(99%肯定超出人類可完成既範圍既事)就可以講
追到LIVE

樓主唔洗理D無聊人 我上黎淨係諗住睇post咋
日本黑警極醜惡
明白 多謝
由post 1追到而家
留名支持
推推推!
lm
皮已正,支持樓主。反正無論邊類型嘅案件,背後都有佢嘅insight,一樣學到野,正如國鐵又了解到歷史。
靈異野啦喎,另外開囉
國鐵咁撚黑暗既屌
我想喺度理清幾個重點

你用自己時間整理分享根本我就萬分支持

我誤以為係你分享嘅馬拉故,如果你覺得我係屈鳩你,要搞到你用咁嚴重嘅字眼,唔好意思搞到你咁唔開心

我並非特登部署喺呢度發爛渣生事,你有支持者引用回覆冇禮貌咁鬧,一條鎖匙唔響道理大家都明,人哋離題,唔啱睇 skip lor,或者你覺得要引經據典分享,冇問題咪講明,一開始唔鐘意就咁鬧人,你問自己比着你條氣順唔順?

互相尊重,希望大家都做到
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞