[轉+自譯]有冇人想了解多啲日本/各地懸案(3)

1001 回覆
565 Like 14 Dislike
如果係咁都好高智能犯罪feel,抵佢走得甩
日本既謀殺犯比率低,好大機會係因為好少謀殺案被定罪

個個犯都放走哂
呢個的確令案件成為懸案既間接原因
世界各地懸案緝兇的最大困難:冇乜線索
日本懸案緝兇的最大困難:日本警察
睇到好嬲 有咩理由放人?
架車有晒女仔頭髮,個人物件
失蹤單野 我估個應該就係拉到果條友

而佢還返call機原因可能係想引埋另外知情既人出嚟殺害
但好彩有老母陪住出嚟 落唔到手(個犯係附近望住個朋友拎返call機)

而事後再次打電話比朋友 我估係因為想確認拎到個call機既係咪真係北山個朋友 (因為當年係用公共電話打比事主 , 唔知執返call機果個係咪佢既target)
可能之後再想部署行動,但警察拉左佢 先中斷左佢計劃 , 之後見件事揚左 又冇證據拉佢 就唔再搞咁多野
呢單真心痴撚線,咁都放人
借咗錢比北山點解要送佢去車站
咁都放人? 唔撚係掛
睇多幾單終於明之前有巴打話日本警察有幾廢 ,呢單直頭捉到鹿都唔識脫角,用下陰招chok下個犯,明知好大機會拉到真兇,其實可以用其他手段迫攻做下衰人都好過就咁放走個犯,日本黑警真係亂尻咁黎
可能係大話,犯得事好難相信佢會講真話
咁就放走佢?
佢架車有咁多個女仔既野
個犯有無交代清楚原因?
lm
有時單純地相信一啲推論
同埋上面有巴打講過,日本係有罪推論,費時就咁就告,人地打唔甩,咁好多個案其實都入硬
見到日本啲網民討論呢單案嘅時候都係咁插三重縣嘅警察幾咁無能,該縣經常發生懸案、誤捕等嘅事件(其中一單樓主都有post過:四日市吉之島誤認逮捕死亡事件
以下係2016年日本各縣嘅警察能力統計資料:
https://diamond.jp/articles/-/97719?page=4
三重縣排喺47個都道府縣嘅第46位(最低位者則最差)
但我覺得全日本啲警察整體都幾廢
經調查後,男子是一名有婦女暴行前科並在過去曾服役12年的人物。警方在一輛小型客貨車上發現北山所持的物品「漢和字典」及採集了100條毛髮與纖維樣本。男子平日就在同一市區內每周使用一次加油站,但證據顯示他曾在6月12日,15日及17日頻繁地給車子加油。

樓主,依度寫得唔清楚,d毛鬚同纖維樣本証實左係死者既?
見大家對呢單case都幾黑人問號,我再補充多少少岩岩search既其他資訊

-北山打工的地方是補習社

-北山最初向朋友打電話的內容是「剛打完工了再10分鐘左右我就到了」通話時間20:30,但朋友23:00才打去北山家

-男子對call機持有的說法完整版「我把北山送到車站前,但她身上沒有錢,所以我借她5萬,她以call機作抵押保證之後會還我錢」

-男子車上的證物:北山的字典,北山與朋友的聯絡簿,北山的頭髮(約200條),北山身體上的纖維片

-有人曾目擊到男子的車輛在北山失去聯絡後泊在公共電話亭附近
-北山的朋友說北山跟她們曾表示有輛白色客貨車老是在她附近轉來轉去,感覺很可怕
證據咁齊全都可以放人
點解會有200條頭髮
掙扎嘅時候扯甩
日本警察廢撚到
個男子同北山本身係識? 如果唔係點會上佢車
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞