[轉+自譯]有冇人想了解多啲日本/各地懸案(3)

1001 回覆
565 Like 14 Dislike
其實好值得尊敬
其實點解日本好似特別多兇手同死者唔認識嘅情況底下殺人
其實都唔賴得哂日本警察廢,雖然都真係廢
但係咁多單都係陌生人殺陌生人,無乜仇恨無乜動機都真係幾撚難查
反之其他地方好多殺人案都係因為一早結怨又或者係有利益瓜葛
相對上確係比較容易鎖定嫌疑人
上個post介紹歐美案果陣都有呢個情況出現
四個坐緊監既犯都話自己有份殺或參與其中,但好多條件都不符,亦冇證據入佢地果單案罪
隨機殺人係難捉
但有幾單連嫌疑犯都確定埋
之可以話日本官僚主義廢
其實大陸美帝都多㗎啦
地咁大,有都唔出奇
係睇政府’com’得幾多
日本傳媒嘅監察警察方面算做得唔錯。普遍日本人都覺日本警察好多問題。所以收視最高日劇都係查案劇,而劇中警察除主角外都係好人,不過廢到無倫。呢個已經係日本警察嘅公眾形象。
官僚主義最大問題係要絕對服從上級命令
加上官僚主義由下到上再由上到反下過程繁複
就導致錯過左好多查案時機(係大學讀管理同d先生研究過)
所以劇集一般男主都經常違反上頭命令
終於追曬樓主三個POST
有時唔可以唔信有D人真係人性本惡

話說曾經有一兩年STUDY過好多喱方面既心理學研究
有機會開返個POST講下變態人同正常人先天同後天普遍有咩唔同
同埋最緊要係 點分辨遇到既人同埋幾時應該有危機意識
留名學野
晏少少update 今朝做埋啲野先
慢慢
係咪天生有反社會人格?
每個人一出世都有固定既腦構造同埋Conscience
喱D我地叫先天 的確有大量研究都有講反社會人格既人係偏向一種腦構造
(簡單講就係控制自主意識既部份無左/少)

但係就算你個腦同殺人犯個腦構造一樣 個人天生又無咩Conscience
都唔代表你會變殺人犯 例如你老媽子教得你好 你身於安穩無咩必要搞事
喱D我地叫後天

每個反社會人格都係一個獨特CASE
但的確係有好多好值得睇下既COMMON位
支持!
any link?
想聽呀 可唔可以講下?
Lm G持
唔騎樓主個post啦 有時間我開
終於追曬樓主三個POST
有時唔可以唔信有D人真係人性本惡

話說曾經有一兩年STUDY過好多喱方面既心理學研究
有機會開返個POST講下變態人同正常人先天同後天普遍有咩唔同
同埋最緊要係 點分辨遇到既人同埋幾時應該有危機意識
留名學野
係咪天生有反社會人格?
每個人一出世都有固定既腦構造同埋Conscience
喱D我地叫先天 的確有大量研究都有講反社會人格既人係偏向一種腦構造
(簡單講就係控制自主意識既部份無左/少)

但係就算你個腦同殺人犯個腦構造一樣 個人天生又無咩Conscience
都唔代表你會變殺人犯 例如你老媽子教得你好 你身於安穩無咩必要搞事
喱D我地叫後天

每個反社會人格都係一個獨特CASE
但的確係有好多好值得睇下既COMMON位

嗰個教授最後發現自己都有反社會人格嘅大腦構造
可能係捉左個細路之後問左佢好多資料, 例如讀咩幼稚園呀, 點解黎左呢到呀, 屋企有咩人呀之類
之後就扮家長打電話去confirm下個細路講野有無錯, 最後問白金寄去邊可能係想chok佢屋企地址
其實歐美都好多隨機殺人
之前好似見過有個節目係講係公園唔見左既人, 大概就係外國D人係公園行行下突然就唔見左
我諗外國更加多隨機殺人, 地方咁大又咁多痴線佬, 死左都唔知咩事
以我所知反社會人格未必係作奸犯科,可能係社會上德高望重既大人物都有反社會人格,其實Donald Trump 係都唔奇
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞