[轉+自譯]有冇人想了解多啲日本/各地懸案(3)

1001 回覆
565 Like 14 Dislike
btw 樓主有無睇過韓國華城連環殺人案?
(雖然韓國off 咗topic )
呢單嘢都算係韓國一單好大嘅懸案
signal 都有翻拍
很堅強很堅強很堅強很堅強
我google下 出左新一篇先
咁個單案係完全無疑犯
點解日警咁廢,因為日本相對其他地方, 係安全, 無犯罪意識,可能佢地平時做d 扶婆婆過馬路,唔見貓狗, etc

其他地方如美國, 英國, 查案方法就經驗d (盡唔盡力就另一件事....)
唯一疑犯又真係查過既得兩歲仔指控既便利店呀姨,雖然年齡符合但其餘全部同兇手描述唔同
覺得好奇怪, 總會有D懷疑係兇手既人先岩掛?
香港個單無頭無手浮屍咁都查到出黎, 呢單咁多線索反而乜都無, 真係好難理解
大約10年前有個日本仔喺日本殺咗個英國女教師
結果警察上門拉人個陣 個犯係警察面前向大門衝咗出去 結果又整容又住荒島又打雜工
足足潛逃咗一年幾先拉到
受害者父母案發後見警察唔係好積極捉人,所以向英國傳媒講呢件事,又去埋日本搵兇手

我覺得如果唔係呢單案牽涉到國際層面,日本警方都唔會咁落力捉犯
唔係懷疑有共犯咩
咁阿仔睇到a其他人睇到b都得㗎
咁死既係自己家人 又無愧於心 冇咩好驚既
反而間屋有一齊生活既回憶喱個意義大於死者慘死係度
明明單案咁多證據 (血跡/唾液)連疑犯都得一個便利店女人, 有冇攪錯
證明香港好多天眼
lm
lm
今朝多野做 出慢左
跟住落黎呢篇都幾殘忍下,好在搵唔到圖 聯想下個情景都覺得好恐怖
支持樓主
G持
19. 八戶市女子中學生刺殺事件

(呢篇冇乜圖但我都唔想搵

概要:
1993年10月,在八戶市城下4丁目一名就讀初中二年級的女學生(14)在自家被刺殺,第一發現者為剛從
醫院下班回家的母親,門口的玻璃碎裂,碎片散落在外面。家裡沒有被盜財物的跡象,但大門口,
客廳,浴室三個地方的窗戶都沒有上鎖。

犯人從狹窄的小巷進入被害人自宅,並以極短時間(20分鐘以內)殺害了她。

正因如此,當時許多民眾認為「犯人應該馬上會被抓著了吧」(經歷左咁多case D市民仲係對警察好有信心 )最終青森縣動用了至少12萬名調查員,重要參考證人約600名,最終仍無法結案,2008年10月,殺人罪的公訴時效到達,再也沒有辦法起訴任何人。

內容:
被害人母親從醫院下班回家,發現女兒慘死在家裡的6疊間裡(姐係6張疊疊米組成既房)。現場和被發現的情況如下:

-屍體仰向,嘴巴黏著膠帶並呈張開狀態,雙手被膠帶緊縛在背後

-上身穿著學校指定的運動衫,下半身赤裸並被一個座墊遮著,但沒有被強暴過的跡象

-運動褲和內褲被放在頭部的右側

-右腳旁邊有一把自家用的廚房菜刀,但沒有血跡和指紋附在上面(不確定是否兇器)

-左頸,右小腿,左膝等幾處有被划傷的痕跡,而致命傷是心臟被刀刃貫穿大量失血而死

-大門口的玻璃門碎裂並碎片都在外面,估計是被害人想逃亡時弄破並划到上面所提的部位

-有一道從走廊衝向大門口的痕跡,估計是被害人已經逃到大門口,用膝蓋撞破門口時被犯人抓回去房間

-除了兇殺現場(睡房)外還有一處血痕在大門口和走廊附近,估計是被拖回房間的途中已經被捅中心臟

-沒有任何財物被盜的痕跡,而大門口,客廳,浴室的窗戶都沒有上鎖
個仔點解會話係個阿姨做 唔會無啦啦喎
好好睇!樓主支持你
八戶市呢單唔算殘忍,可能係我重口味。
係隨機殺人?有乜動機?
係囉, 睇落都似係識既人做, 反而疑犯得個便利店女人
我weak 仲有下文
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞