[轉+自譯]有冇人想了解多啲日本/各地懸案(3)

1001 回覆
565 Like 14 Dislike
所以你就明點解後來啲目擊證言,父母寧願自己親身去搵個事主好過
層出不窮
佢地可唔可以私底下聯絡自己驗?
https://tw.appledaily.com/realtimenews/article/new/20180202/1290783/
但好似最後都發現唔係個仔
http://hk.on.cc/int/bkn/cnt/news/20180204/mobile/bknint-20180204080936209-0204_17011_001.html呢度又講警察唔俾驗 日本警察真係奇奇怪怪
佢地可唔可以私底下聯絡自己驗?

https://terakoview.com/matsuoka0206
最後都好似係話不一致
當然唔係啦,和田龍人先25 歲,點喺29 年前失蹤呀
呢個警察廢到有啲可疑喎
串連起黎即係伸矢君被個阿叔捉走左,仲被佢虐待

如果OL見到個少年係伸矢君,點解佢唔報警/搵返屋企人
同意
或者其實係見到其他失蹤人口
伸矢君樣子咁大眾,好難搵
日本警察on9實錄
根據篇報導
如果嗰個報稱係疑似失蹤男仔證實係廿五歲
咁的確係唔洗驗
因為失蹤案發生時佢都未出世...
雖然好似有人懷疑佢失憶係扮出黎
不過又好似冇乜結論
警方一度安排和田與男童父親進行DNA鑑定,但之後卻表示根據「有力情報」,和田並非松岡伸矢,決定取消安排。

屌你老母日本警察 有咩有力得過DNA
如果真係40秒既話都好難捉走個細路仲要立即消失埋...
佢講到附近人又無車又無, 連鄰居都無, 仲神秘過POST 1 係湖邊消失個女仔
我自己諗係個細路可能想嚇老豆自己匿埋左, 後黎匿匿下真係俾人捉左又或者發生左D意外會合理少少
我估應該幾樣加埋,老豆行開咗唔止40秒,然後細路仔又自己匿埋,結果就被人捉咗
其實大致上同上面巴絲講既一樣,後續就係有個自稱和田龍人既人話覺得自己係伸矢君

佢自己既背景就係係一個大叔既屋企逃走出黎,然後係某購物中心廁所躲避時失去意識,醒番既時候已經唔記得哂所有野。後來有一個牙醬助手出來自白,說自己當年見過一個陌生大叔帶著小孩來治療的事亦懷疑他是伸矢君。

助手的自白
「在我離職前我記得很清楚,那個來過治療的孩子,那個獨特的髮型,非常乖巧的孩子,從不談關於自己的事,每次來治療都是在早上。當時主診的醫生和現任院長若仍然健在,希望你們能告訴我的記憶並沒有錯!」

「我記得當時我的同事和院長都在糾結應否報案,因為同類的報案有很多又被上報過,我怕我們無法幫上什麼忙。」
儘管如此最後他們還是有照樣報警,只是被警方無視了。

警方的行動
假如當時警方肯接受通報,並且稍微調查一下和田和大叔,即使與伸矢君無關但至少也能提早解決
一宗少年的非法禁錮案,那孩子也不用受到17年間的折磨。

在治療好牙齒之後和田依舊過著被軟禁的生活直到長成大人,而同時伸矢君的雙親仍然等著兒子的歸來,兩件事的共通點都是「命運的報案」,假如當時警方有接受到報案,說不定一下子兩個孩子都能獲救回到家人身邊,因此警方的責任亦是責無旁貸。

警方認為和田並非伸矢君的原因
德島縣警察本來曾有打算給他和伸矢君的DNA對照一下,但後來突然宣佈了「DNA檢查將被擱置」的消息且決定不再把二人的DNA對照。
當時這個決定引起了社會上許多憤怒的聲音
「連試都不試一下你們憑什麼決定他是誰!!」
主要原因是警方深信和田確實是另一個人,亦有其他有力證據認為他更像一個叫作北澤尚的人物而非伸矢君。
根據睇果兩個日媒網再配合成篇落黎日警既表現 我深信警方肯肯定係完全冇驗過而唔係結果唔匹配
痴撚線, 我完全唔明點解唔驗DNA, 係咪當年驗DNA好貴??
驗完MATCH唔MATCH都好, 至少大家得個知字, 有咩可能就咁樣不了了之
不過上面又見有巴打話曾經驗過但唔MATCH?
主要原因是警方深信和田確實是另一個人,亦有其他有力證據認為他更像一個叫作北澤尚的人物而非伸矢君。

既然更加似另一個人
咁有無去驗證佢係唔係嗰位北澤尚先?
如果無即係唔可以confirm
咁點解唔同伸矢老豆驗吓
巴打最後牙醫個篇有少少唔明
個牙醫都係話見到個"好似"既細路, 但後半段又寫到佢就係和田?
另外醫過牙既話其實對比返牙齒紀錄都可以確定係咪當年個細路先岩
我搵到日媒講果啲就話警方從來冇驗過,亦都公開同大眾媒體講左唔會驗,但私底下有冇驗就唔知了
Achievement of Japanese Police
緝兇 Failed
搵仔 Failed
搜證 Failed
死老豆 Succeed
果個牙醫助手懷疑佢係伸矢,但無證據確定
因為覺得個陌生大叔好可疑,個細路又唔肯出聲,睇左電視機講伸矢既事就覺得當年成日黎睇症個細路咁似伸矢,先走出黎公開自白
另附上兩人對比圖
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞