[轉+自譯]有冇人想了解多啲日本/各地懸案(3)

1001 回覆
565 Like 14 Dislike
咁佢個SM都好激烈下.... 玩到死者要撞門出去....
仲玩到要用刀
DNA唔可以Send去第二個懸幫手查咩?
菜刀唔可以跟據傷口黎判斷係唔係凶器咩?
咁多證據都拉唔到人
根據媒體再確認,警方一口咬定菜刀無法成為兇器,因為一絲血跡同指紋都冇
哇屌你後面啲疑點好長下 牽連甚廣,斬多幾part先出到
有機會抹走架吓嘛
連被害者嘅指紋都無?

因為如果係自家用嘅菜刀
即係凶手本來無意入黎殺人

但若然唔係凶器,又解釋唔到點解會出現菜刀
(如果連被害者嘅指紋都無)
係,呢樣就係我跟住落黎打緊既疑點之一
憑空出現既菜刀,警方都諗爆腦
確定把菜刀係被害人家用?
係嘅咁就100000%係凶器啦

判斷凶器唔係睇切口既咩?
如果被害者係「刺入」咁應該唔難判斷阿

睇有無血用指紋
成間屋無指紋係咪無凶手阿咁
日本警察
辛苦哂!等你出完再估

樓主
以下為媒體公佈的搜查內容:

關於芭蕾舞課

-被害人每周星期三都會去學習芭蕾舞,事件當日母親應該會開車送她去上課才對。

-芭蕾舞課在晚上7點開始,平時被害人都會在6點50分出門的,而媽媽平常是7點30下班,不過每逢星期三都會提早下班回家陪女兒去學芭蕾舞

-基於以上原因,其實被害人只需在6點30前回到家就可以了,亦是平時會跟朋友閒逛一下食店才回家的理由,但是案發當日非常特別,也跟朋友說了
「我今天要6點回到家哦,要是6點20前沒有待在家裡就糟糕了」

朋友有追問理由,也有說「課程不是7點才要去上嗎?」但被害人給的理由還是很含糊不清。

-警方著重兩個疑點「被害者獨自一人的時候遇到誰?」和「途中遇到家族成員或一個不會被目擊證人懷疑的人物」
-被害人今天要是去上課的話,就可以看到芭蕾舞比賽的正式禮服了

(樓豬:既然拉埋芭蕾舞落水,咁課堂上都一定有熟人/朋友,加上因為被害人死左睇唔到自己套禮服,
會唔會係有人想直頭搶埋佢個演出位,利申:FF)

關於兇器,菜刀及廚房的問題

-被害者右腳附近有一把本應放在廚房的小型菜刀,但血跡和指紋全沒有附著,無法成為兇器。

-犯人應該自備了兇器(計劃性犯罪?)警方的著眼點是「誰人何時因何目的而把廚房的小型菜刀拿出來」

-被害人回到家中,把背包放到房間裡,打開了六疊屋的燈及開啟桌爐的開關

-有猜測認為「被害者一回到家就遇到犯人,因此要跑到廚房拿刀護身」,但是廚房沒有任何爭執的痕跡,所以無法認為是被害者自己拿出菜刀,何況要逃開犯人,倒不如直接轉身開大門逃走

-亦不可能是犯人先拿了菜刀,然後施襲時馬上切換成另一兇器(樓豬:莫非有第三者偽裝現場?利申柯南FF)

-廁房裡沒有絲毫血跡,警方也想過「會不會是受傷後,被害者馬上跑到廚房拿菜刀想要自衛」(屌你咁咪同上面個point fail左 )

-終極推論:「被害人入屋時看見一個不需要防備或者認識的訪客迎接她回家之後,她在下一秒感覺到危險性,所以跑到廚房拿菜刀想護身但被犯人奪走放到一旁」但這種推論是基於被害人和犯人是認識的情況下才成立。
我估過程應該係咁,犯人制服咗死者綁住佢,死者偶然捉到機會走佬(ff: 可能犯人想強姦但好似電影橋段咁死者唔覺意踢中犯人下體)

死者因為綁住咗手開唔到門所以被迫撞門而出仲被玻璃割傷,之後犯人追上佢仲殺死死者(可能掙扎期間誤殺),犯人拖佢返房仲想姦屍(唔係真係唔知要拖條屍返房),可能咁啱老母返到佢先冇姦到,之後匿埋趁亂走
LIVE

多啦A夢式既屋好易比外人入侵咁
最尾果段唔譯哂了 基本上係講多次傷口分佈,同埋警方既最後整合後推論犯人係個俾人睇到樣都唔覺可疑既人物,同埋基於被害人既傷口,警方感覺似係本身有明確要傷害既地方(或其他目的甚至上面講既sm)捅落心臟應該只係為左封口,如果唔係一早就捅左
終於追到live

如果個女拎把菜刀自衛,咁菜刀上面應該有佢既指紋先係
錯了連多啦A夢果種都唔係,事發間屋係一座只得一層既平房
wa 可能就係想被害人做芭蕾舞既動作

可能係教練wo
受害人似乎係認識兇手喎
被害人應該認識兇手

但兇手應該係有預謀的,用非法手段潛入屋 (因為到5點58分間屋都係黑的,冇開燈)

所以被害人6點返入屋見到佢好驚想逃走但唔成功,然後被殺
Agree
其實冇開燈唔代表間屋冇人
亦都有可能係犯人埋伏喺間屋入面等佢番黎
其實有冇個女仔嘅交往紀錄
有冇可能係感情糾紛
From其他新聞搜查同日本網民:
15年後的2008年,事件馬上迎來公訴時效前有媒體再度報道。

關於搜查的終點:
警方把現場周邊的同級生,學校關聯者,有的沒的對象都進行了深入調查,審問了跟被害人認識或有關的600名對象或朋友。另外又調查了縣內有性犯罪或者行為不檢點紀錄的1,800人。

但是,仍然無法獲得有用的資訊。

死者遺屬向媒體透露「我們的心情與15年前一樣」,「我們把一切都交給了警方處理,亦不充許談論有關的事件」。

「至今仍深深記著現場的情況,我們無法搞懂真正的犯人和其目的,但直到最後一刻我們仍會努力搜查的。」前警員幹部表示。

日本連登仔認為:
「犯人是南韓人吧」(基於民族同北韓人拐帶日本人既問題,經常有日本既鍵盤戰士無論咩案都話關韓國人事)
「當地是封閉的鄉下,說不定是那裡的惡霸做的。」
「用現今的技術重新鑑定那堆證物不就得了?」
「學校的同學幹的吧,因為有監護人會保護自己的子女而說謊的啊」
「這種殘忍的事件根本不應該給他設立公訴時效,即使知道了犯人亦無法定他的罪」
點解抹走菜刀上嘅血同指紋後要放返喺死者腳邊?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞