[轉+自譯]有冇人想了解多啲日本/各地懸案(3)

1001 回覆
565 Like 14 Dislike
佢冇明講,成段email都意味不明
日本果邊都叫呢part做謎一樣的email,暫時未解到
幼年喪父
中年喪偶
老年喪子?
9估
正話搵case睇到有單又係拉錯人,涉嫌警方捏造證物同證言老屈一個案發當時心理年齡只有6歲既智障人士殺人,近年律師團要求重審,同類既冤案亦唔少,有時真係寧願啲日警hea查由佢變做懸案算都好過亂鳩屈人

Btw呢單唔知算唔算懸 有人想知多啲先譯
繼續整住其他先
千葉個單係咪完左
係,冇咩線索補充
爭人錢俾人殺左?
親人逝世,生仔,失去摯愛
樓主解唔解釋到
日本有無警訊?
巴打係咪仲打緊
17號都有同樣既情況
雖然原文冇詳細講但以我個人9估
假差佬15號黎拜訪,老婆已經即時射左波留係屋企聽佢講經,17號晨早老婆就打電話俾公司講如果12點都未見佢返工就當佢休假,由於呢兩公婆之前都通哂天同親友講會有差人搵佢地整野,所以15-16號期間都係類似咁既特別安排「如果幾點鐘前未見我返就當我請左假」而非正式入紙攞假果種,由於冇16號既詳細行程,唔知佢係放半晝定點,如果係放半晝就解釋到「今日返工點點點」

咁17-18呢兩日「被放假」就唔計了,因為係不明男子代老婆請假

不過都係果句,呢封email疑點好多,係唔係老婆寫既都冇人sure,日本網民都解唔到
呢單命案,由同事,警察,銀行職員既疏忽一手做成
是但一個單位係做多少少都唔駛搞成咁
但如果係老婆爭人錢
同同事朋友甚至老公講嘅嘢係老作
咁成個故事就唔同哂
pish
日本人係咁架啦, 佢地最怕就係麻煩到人
老婆上司有心上門去睇已經算係咁 (如果佢個一刻報警個老公應該就唔駛死)
睇佢上司都係怕報警最後發覺係誤會, 麻煩到其他人所以諗住遲D再算

銀行個到, 老老實實日本人好多出街都係咁打扮, 口罩+大褸+帽
當然呢個打扮去銀行拎錢其實都好古怪, 我諗個staff都覺得佢怪, 但佢拎到圖章+講到D資料, 個staff應該就廢事求證佢係咪真係本人怕失禮(日本D人真係咁諗 )

基本上佢地都唔太想多管閒事, 所以結果就搞成咁樣
呢單野個老婆應該點都係死, 但上面如果有人走去求證同報警, 個老公應該就無事, 話唔定捉到個犯添
呢單命案,由同事,警察,銀行職員既疏忽一手做成
是但一個單位係做多少少都唔駛搞成咁
日本人係咁架啦, 佢地最怕就係麻煩到人
老婆上司有心上門去睇已經算係咁 (如果佢個一刻報警個老公應該就唔駛死)
睇佢上司都係怕報警最後發覺係誤會, 麻煩到其他人所以諗住遲D再算

銀行個到, 老老實實日本人好多出街都係咁打扮, 口罩+大褸+帽
當然呢個打扮去銀行拎錢其實都好古怪, 我諗個staff都覺得佢怪, 但佢拎到圖章+講到D資料, 個staff應該就廢事求證佢係咪真係本人怕失禮(日本D人真係咁諗 )

基本上佢地都唔太想多管閒事, 所以結果就搞成咁樣
呢單野個老婆應該點都係死, 但上面如果有人走去求證同報警, 個老公應該就無事, 話唔定捉到個犯添

呢個真係日本人性格
明白咗呢點就講得通點解咁多單案都冇人幫手
其實有幾點唔太明, 例如個朋友打電話去, 有個男人話 "現在我正在躺著", 之後又不了了之?
同埋個犯都痴撚線, 車住兩條屍由千葉揸到去長野, 最後去埋名古屋, 中間過咁多高速公路同收費亭, 又真係無事
個男人扮呀清接電話 果個鐘數可能會以為佢地要休息所以冇再打搞
揸車呢吓就真係唔知了
正,今日啲同事老闆方哂加 同大家分享一單好撚長篇既殺人案先
扮緊工等睇
期待 支持樓豬
未追哂
想同巴打講聲真係好有心機 支持
樓主揀日本懸案得嚟
唔係果種網絡周圍都見到嘅超級大案 即是成日見到果d eg 水泥女子高中 薔薇中二病 三億元
但有好多空間可以諗下發生左咩
仲好睇
同埋冇係其他華文地方見過
好正
希望譯多d日本嘅案件

美國果dReddit 睇太多
已經覺得悶悶地

覺得呢度好正
雖然那男人當時沒有對存摺或金庫有任何可疑動作,但他說由於警察需要監視情況所以要求夫妻二人提供存摺號碼及金庫密碼等敏感的資料給他記錄在案

他們太易相信人了吧
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞