[轉+自譯]有冇人想了解多啲日本/各地懸案(3)

1001 回覆
565 Like 14 Dislike
其實90年代日本青少年已經開始有call機/手機,援交已經盛行
點解咁多人咁肯定凶手有清理現場?樓主d資料好似冇講(睇漏請細力屌)因為現場冇指紋?我比較偏向凶手有帶手套,如果有時間咁細心清理現場,冇理由會漏低包煙。

另外,凶手應該唔係有預謀殺人/唔知屋企人習慣,否則安排係得廿分鐘既時間殺人實在唔合理
我覺得諗得太複雜
早返可能只係因為想確保自己今日唔會遲到去睇裙
個犯可能係踩左好多次點知道佢屋企6:30前都唔會有人
點知今日個女仔忽然返左黎 糾纏下唔小心殺左佢
可能好多巧合搞到變左懸案(?)
lm
原文冇寫有冇銷毀,全屋冇指紋反應,血都係得被害人因傷流出,兇器記得帶走但冇帶走煙灰缸呢啲野亦可以係上面巴打講既偽裝現場
我都覺得個犯係一早就係屋入面, 知道呢家人平時6點半前都無人
但可能個女仔突然早左返(平時6點半, 而家6點就返左), 俾個女仔撞破左就殺左佢再即刻走佬
至於點解個女仔要早返屋企其實可能係完全唔關事, 例如上面咁講想早D返去廢事遲到, 又或者再無聊D想返去睇電視之類
除了兇殺現場(睡房)外還有一處血痕在大門口和走廊附近,估計是被拖回房間的途中已經被捅中心臟

時間順序:
捅中心臟 -> 封口綁手

點解捅左心臟一刀都仲要封口綁手?
混淆視線
插中未必即死,或者仲出到聲
有時睇落其實可能係單純啲咁殺人
大哥?無人提?
其他縣工作,熟人,熟路。
可能返屋企偷嘢,唔知做乜比個妹撞破,情急下整死個妹。而點解走到,係因為阿媽保佢。

但警察應該查過嘅 又唔知其他縣係幾遠
定係舞蹈班嘅同學?
一早睇佢唔順眼但又唔講
日本人咁虛偽,掩飾到好好朋友咁
再約埋話案發當日一齊去睇演出舞衣
純FF

但咁又解釋唔到中年男人
個動機太...

比個妹撞破最多話返黎拎野
加上佢屋企應該唔算有錢(鄉下地方?)
同埋呢單似有預謀犯案(凶器/時間/手法)
用現場證據都無指向係屋企人(煙頭)
好似話無財物損失喎,如果佢一早知六點半前無人,點解要咁「紋」六點先走入去偷嘢?
無話6點先走入去, 6點前無人既講法係基於D人話無開燈, 唔代表入面真係無人
可能諗住整埋D野6點半前就閃, 但個女仔提早返黎撞破左之類
6點前走入去又無財物損失,除非係變態佬偷底褲嗰啲,唔係我諗唔到其他可能性係match你個推論
證據點睇都唔似劫財
以佢手法(無指紋無凶器)
一般好少會6點都未走
加上賊人好少會帶凶器打劫
亦無必要殺人(偷竊同殺人兩條罪差太多)
其實會唔會係我地諗太多,其實係單純隨機殺人
可入屋未必隨機?
隨機嘅話,受害者應該會反抗?
同埋應該入唔到屋企至係
唔好意思大佬們臨收工先出新章
20. 三重縣女子高生失蹤案

概要:
1997年6月13日松阪工業高校三年級的北山結子(17)在兼職打工後前往朋友家中溫習的路上失蹤。
事件中有電話記錄,嫌疑犯等,但最終依然無法破案。

內容:
北山小姐在兼職結束後(約8點),曾在附近的公共電話打過給朋友(公共電話通話記錄),在那之後就連人帶自己的單車朝著朋友家的方向失蹤。

6月14日凌晨12點,等待北山的朋友給北山家打了電話問道「結子她還沒有來啊是怎麼了嗎?」
於是家人就在附近搜索但無果,凌晨2點左右報警。北山的朋友們都用call機給北山傳了訊息,並輸入了自家的聯絡電話。

但是考慮到有可能會被捲入奇怪的事件,最好還是不要暴露自家的電話比較好,因此輸入途中她們只把訊息傳了過去。
然而,其中還是有一個朋友在傳訊息時輸入了自己家的電話。

兩天後,那個把自己家電話跟訊息一起傳出去的朋友一直收到奇怪的電話。最初是無聲電話,之後有一把男人的聲音說:
「我把北山送到車站然後與她揮別了」

男子說自己手上拿著北山的call機,原因是他借了5萬圓給北山,而北山以此作為抵押。而且還說了一句「可以讓你見見她啊」的說話。

6月25日晚上,男子打來了電話說:
「想要回她的call機就來拿啊」
於是該名朋友和媽媽一起在指定交收的巴士站找到了北山的call機,但本應掛在上面的Hello Kitty金屬鎖匙扣卻消失了。鎖匙扣上有個鈴鐺,以證明是年輕女子的持有物,感覺像是有什麼原因而被被人故意拆走。
呢個就似金錢糾紛啦
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞