[轉+自譯]有冇人想了解多啲日本/各地懸案(3)

1001 回覆
565 Like 14 Dislike
又唔可以咁講嘅 老細當點會知出事
清生18號返咗工,之後點?
17日上午8時 妻子向公司說
「由於警察的人還沒來所以我要晚點才能回來,要是下午12點後都沒有回來的話今天就休假了」

5/17 10:01及17:41 清先生致電地產公司有關換鎖事宜

發生咗咩事要報警同換鎖
點解頸粗同耳有傷痕就係格鬥技高手
我都係諗緊呢個位
可能佢地一早發現有可疑人物
亦有可能老婆一開始就同公司講大話
根本無咩警察會黎
下面會講
個老婆既上司咁擔心但係唔係試下打比清先生確認下有咩事發生
而係走去佢屋企禁門鐘? 咁樣跳左個STEP我會覺得好奇怪
不過睇落應該都係熟人做架啦 咁放心留係間屋到等姐係知個仔同老公唔會隨時返黎
事發前的謎之警察

妻子的朋友指出,5月15日(事發前3天左右)有一名自稱是警員的男人經常在他們的家出出入入,有時更會由朝到晚都跟他們談話,男人說自己是縣警之一,屬於科學搜查科,並說道:

「我們最近在這裡抓了一個專門瞄準無人在家的空屋而犯罪的兇徒,由於他的主要對象是有男人的住宅,不排除他有同黨會對你們家下手。」

於是假警察走到屋裡進行安全指導,並說道
「你們這裡很多地方都容易成為犯人落手之處,不如你把存摺和金庫的位置告訴我,這樣才能對症下藥設置穩牢的鎖來防備賊人。」

雖然那男人當時沒有對存摺或金庫有任何可疑動作,但他說由於警察需要監視情況所以要求夫妻二人提供存摺號碼及金庫密碼等敏感的資料給他記錄在案。

事後警察局當然也確認了沒有安排過一個這樣的警察去夫婦二人的家作這種事。
姐係話17號果日,假差佬都約左同佢地會面
呀清生會冇啦啦換鎖都係基於假差佬既建議
耳有傷痕 ---> 成日打地戰,個耳角會磨到損晒,或者崩咗
頸粗 ---> 抗打強D(?)

由於警察需要監視情況所以要求夫妻二人提供存摺號碼及金庫密碼等敏感的資料給他記錄在案

事發前的謎之警察

妻子的朋友指出,5月15日(事發前3天左右)有一名自稱是警員的男人經常在他們的家出出入入,有時更會由朝到晚都跟他們談話,男人說自己是縣警之一,屬於科學搜查科,並說道:

咁仲奇怪 咁撚多個目擊證人+CCTV 但係依家連疑犯都冇?
由朝到晚都咁多人睇住個犯都可以冇事
所以最後係俾左金庫資料個假警察?
起碼都求證下係咪真警察先啦

另外5月18日 清先生係有返工 即係兇手當日早上先捉左妻子,再扮清先生幫妻子請假,再等清先生放工回家捉埋(應該未殺死,車內有尿液)
「你們這裡很多地方都容易成為犯人落手之處,不如你把存摺和金庫的位置告訴我,這樣才能對症下藥設置穩牢的鎖來防備賊人。」

同啲電話騙案一樣
都係唔明點解可以咁都呃到
本來覺得都好神秘懸疑,但睇到後面就唔知講咩好
後嚟揭發到呢d事,即係佢地講左成單野俾朋友知,而個朋友都覺得無問題唔去點醒佢地,真心唔知講咩好
其實日本人防犯心係好低
我住個頭
有幾間屋(日本平常細細地既獨立屋)經常中門大開
需則係下午未夜晚,但睇落都好危險
被癡線佬鼠左入去真係係咁先
妻子寄的e-mail

妻子曾給同事寄過一封email,寄出時間是16日早上7:37,不過同事Check email時已是22日的事。

標題:你好嗎?我不太好
內容:因為最近發生了一些事,而今日更是發生了人生中三大痛苦事之中最痛苦的事。所以今日上班也是不在狀態。但今後在工作方面我一定會更加努力和投入的,以後還請XX桑(同事的名字)你多多指教啊!

其他疑點:
長子把媽媽之前弄壞的電腦修復,並把部份email還原,發現當中有許多被刪除的郵件。

郵件內容大多超過100封是關於化妝品的買賣事宜,因此也有關於妻子曾向高利貸借錢買貴價化妝品的傳聞。
我以為睇劇先有 成日落街買野唔鎖門
跟住啲殺人犯就匿埋係佢地啲衣櫃之類地方埋伏
等佢地返黎就殺人
人生三大痛苦事最痛苦的事?
我都經常落街買野唔鎖門
雖然下面仲有公寓大門鎖,但則有位可以從出面爬入黎
試過幾次冇帶鎖匙都係咁

佢地個d已經唔係唔鎖門咁簡單
係完全打開對屋企大門
唔知係咪想換氣定點
唔係話15-18號放假?如何今天(16號)上班?
Sor 1999 真係唔知點用中文講得黎又不失原意,原文係「今日は人生で3本の指に入る辛いことが起きた」查左字典話「3本の指に入る」用黎比喻強調咁多件事之中最極端既事,英文對照意思係「Ranks as one of the top three」

配合原文姐係「今日我遇到左係人生咁多件苦難既事之中,最痛苦既一件」而數目可以因應想強調既程度而變化,例如5本の指に入る,姐係5件事之中最極端的果件

(好似係
人生中三大痛苦事即係咩事
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞