【絕無轉機】我坐上咗一架盛載住絕望嘅航班。(2)

1002 回覆
326 Like 26 Dislike
9.

回想返轉頭,當時我哋六個人入面,究竟邊個有將阿曉呢句「Trust or fallen」好好咁聽入耳?
若果全部人都有記在心中,或者往後嘅發展就會變得好唔一樣……

走出大堂再向左轉多個彎之後,正如阿曉所講,我哋馬上就見返熟悉嘅閘口位。
最令我哋感到安慰嘅,當然係飛機仲停留喺度呢點,驟眼睇落周圍亦都唔見有掠奪者埋伏……

冇問題……剩低唔到三十米嘅路程,只要全速跑過去,一定可以順利返入去機艙。

「各位……我哋就到喇。」Lincoln邊跑邊壓低聲講。

唯一嘅疑問係,經過呢段時間之後,機艙入面嘅情況有冇出現到咩變化。
若果阿曉嘅講法係錯,班掠奪者已經上咗機大殺特殺,咁就算我哋返入去都只係死路一條……

「救命啊!」

就喺我哋即將跑到去閘口位嘅一刻,後面突然傳嚟一把熟悉嘅男聲,我哋所有人幾乎係同一時間望過去……

……係阿響,呢刻佢就身處喺我哋幾十秒之前所在嘅轉角位。拐下拐下行得非常辛苦,
睇落應該係右腿傷咗?但最令我意外嘅,係阿菲並唔喺佢身邊。

「你哋唔好走住……救我……啊!?」講到呢度,佢突然失足成個人向前跌低,「啊……」

「佢係飛機嘅乘客嚟……」就喺下一刻,Kathy開聲了。「我認得佢。」

「佢隻腳應該係受咗傷,以佢而家呢個狀態,冇可能會捱到過嚟……」阿琪接著講。

正如阿琪所講,阿響跌低之後就再起唔返身。
但佢並未放棄,為咗逃命,就算爬都要爬過嚟……

「我哋要救佢。」阿琪突然得出一個結論。

「妳傻架?!」軒少聽完好大反應,「佢而家連起身都做唔到呀!
仲要癲咗咁多大嗌,萬一引到班掠奪者嚟咪死!?」

「咁唔通我哋要見死不救?」阿琪問,「我做唔出……」

「咁妳自己去!我唔會同妳癲……」軒少講完,即刻轉身穿過閘口,向空橋嘅方向走過去。

我睇得出阿彤都唔想再留喺度,但又想一個人跟住軒少,所以變得猶豫起嚟。
「喂!」就喺阿琪踏出腳步嘅一刻,Lincoln伸出手拉住佢。

「連你都……」

「我唔係想阻止妳!」Lincoln講,「我係想講等我嚟,妳一個人點帶佢返嚟呀!?」

「但呢個係我嘅決定,我唔想拖你哋落水……」

「妳知我唔會眼白白睇住妳去架?」

「夠喇!」我打斷佢哋兩個嘅說話,「等得你哋討論完佢都已經爬到過嚟,
再唔係就俾班人捉走咗……等我救佢,你哋返入去先……」

我真係唔敢相信呢句說話會出現喺自己口中,但我就係講咗出嚟。

「但係……」

「唔好再講喇!」我加重咗語氣,邊講邊向阿響嘅方向走過去,「走呀!快!」

「Rex,」Kathy對住我講,「你要小心啲……」

癲咗,我一定係癲咗先會作出呢個決定,成件事比起頭先返轉頭救Kathy佢哋更加瘋狂。
明明,我係咁憎呢個人;明明,就係佢喺我人生最低谷嘅時期帶走咗Kathy;

我永遠唔會忘記,嗰晚去偷望佢哋嘅婚禮,見到佢嗰一張令人作嘔嘅笑容……

無論點計,都應該有得佢死喺度先啱,點解我會咁做?因為呢度我年紀最大?
因為我想趁呢個機會接近佢?諗唔通……

或者我應該反悔,反正Kathy同阿琪佢哋已經走咗唔會見到。只要阿響死喺度。
咁唔理佢係咪真係搞外遇,佢同Kathy嘅夫妻關係都會告一段落……

哈……我明明係可以咁做,點解最後都係趕到去佢面前?

「多謝你……」扶起阿響之後,佢即刻向我答謝。

我冇回應,只係想盡快帶佢返入機艙。好擺脫呢場惡夢,同時擺脫呢個充滿矛盾嘅自己。

「班仆街……嗄……頭先用刀斬我隻腳……」阿響繼續講,一直用手撳住自己右邊大腿,
西裝褲度有條幾明顯嘅裂縫,「好痛……可惡……」

「頭先同你一齊走嗰個女人呢?」我差啲就衝口而出講咗『阿菲』兩個字。

「佢……」阿響聽完之後臉色一沉,顯得更加痛苦,「……佢都中咗一刀,
跟住就俾班人捉走咗……我唔知佢係生定死……」

等我頭先仲以為佢哋冇事,但原來最後都係難逃一劫。
More
究竟老陶係降落時發現既古怪地方係乜
感覺上呢兩日快左
留個靚名先

而家先知呢便快過fb 出
咁早有文
未有待續
Live撚左啊啊啊啊啊啊啊啊啊啊!!!!!
屌又冇撚左啦!!!!!!
Between 加油喔
留名
live
留個靚名先

而家先知呢快過fb 出

起身出埋之後嗰啲~
起身出埋之後嗰啲~

起身出埋之後嗰啲~

無默媽
起身出埋之後嗰啲~

留名
「啊……咁你呢……點解你會冇事?」

「有人救咗我哋。」我照直講,反正講大話都冇意思。

「就係頭先嗰班後生仔?」

「唔係,係機場裡面嘅人。」

「冇可能……」阿響感到難以置信,「呢個機場啲人已經痴哂線,根本就唔會有人……啊……」

「頂住呀,我哋就到。」我態度惡劣咁回應。

照計Kathy佢哋應該已經返入機艙。既然冇出返嚟,咁係咪代表裡面真係安全?
而家呢個位置已經睇唔到飛機嘅情況,但我已經可以見到空橋,近在咫尺……

然而,就喺我哋轉入閘口嘅一刻,一把令人心寒嘅笑聲突然喺後面傳嚟:「哈哈哈……」

我嚇到即刻轉身望過去,差少少就扶唔實阿響令佢跌低。
原來大笑嘅人正正就係剛才包圍我哋嗰班掠奪者嘅首領,
我同阿響居然都注意唔到佢就喺身後……

「哈哈,其實我早就估到係聲東擊西啦……」首領抹一抹左邊臉頰嘅鮮血,
臉上露出狂熱嘅笑容,「只係估唔到嗰班人會咁橫強……」

呢個距離,如果佢當初選擇從後突襲我哋,應該好大機會成功……但佢並冇咁做到。
就算見到我哋停低咗腳步,亦都冇任何後續行動。

「……到底你哋有幾重要呢?」首領問,「重要到就算要犧牲都要救你哋……」

我腦海開始飛快咁運轉起嚟,嘗試將所有嘢串連埋一齊。
記得阿曉話過班「掠奪者」係唔可以上機。唔通,
閘口以內已經算係佢哋唔能夠越過嘅範圍?雖然冇辦法斷定,但感覺上係講得通。

諗到呢度,我總算冷靜落嚟繼續行。但其實心裡面已經暗下決定,
佢一發難就會毫不猶豫咁掉低阿響自己走……

帶到佢嚟呢度已經算仁至義盡。
「喂喂喂,你哋唔係以為返番入去飛機裡面就冇事呀?」首領開聲講,依然係冇行過嚟。

「唔返去……唔通留喺度俾你殺?」我反問。

「我唔知嗰個阿曉講咗啲咩誤導你哋,」首領回應,
「但如果你以為擺脫咗我哋就一天光哂,咁就大錯特錯。」

我冇再理到佢,但首領仍然係死心不息繼續講:「你估我哋係由一開始就身處喺呢個地方咩?
唔係,絕對唔係……我哋最初都係同你哋一樣,係某班飛機上面嘅乘客。
只係最後被作為『代價』,俾人拋棄喺呢個鬼地方……」

又係代價,呢個字到底仲要出現幾多次?

「哈,但好快我就發現到,飛機上面嘅人都唔係過得好好……
拋棄我哋嗰班人,等待佢哋嘅只係另一場悲劇……」

呢刻我已經轉咗入空橋,掠奪者首領嘅聲音變得越嚟越遙遠……

「哈哈……」首領又開始笑起上嚟,「講到呢度,你哋明我頭先點解唔落手未?
因為我唔急……我會等,等到你哋再一次返嚟嘅時候,
我會好有耐性咁聽哂你哋嘅『精彩經歷』,最後先至落手解決你哋……」

艙門終於出現喺眼前,同最初上機嘅時候一樣都係完好無缺。但今次並冇人迎接我哋,
亦都聽唔到裡面傳出聲音。我心跳開始加速起嚟,但去到呢度,已經冇辦法返轉頭了,只可以頂硬上……

「啊啊啊!!!!」

就喺我穿過艙門入返機艙嘅一刻,旁邊突然傳嚟一聲怒吼。
原來有「人」埋伏喺艙門旁邊,雙手握住一件紅色硬物,向我頭頂突襲過嚟。
雖然我已經即刻舉起左手想擋,但睇嚟係趕唔切……

「唔好呀!」

慶幸嘅係,嗰個人喺最後一刻停咗手。接著落嚟我總算可以望清楚,
原來攻擊我嘅人就係老陶,佢手上面嘅紅色硬物係一枝滅火筒……
唔單只佢,呢刻Fred都企咗喺另一邊,手上面同樣係拎住武器。

「……我都話咗係自己人嚟架喇!」就喺下一刻,
Kathy趕到嚟我哋面前,剛才正正就係佢大嗌唔好。

「咁點都要以防萬一,點知最後入嚟嘅會唔會係班壞人?況且最後我都收得切手啦。」
老陶無奈咁講,然後望返去我度,「Rex,I'm so sorry。」

「明嘅。」我回應,「只係……真係差少少就會俾你打到頭破血流。」
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞