【絕無轉機】我坐上咗一架盛載住絕望嘅航班。(2)

1002 回覆
326 Like 26 Dislike
加速加速
live咗
第一次係無默媽個故留名

加速
留名 加速
聽日出
聽日出

12.

到底,係邊個用緊飛機嘅椅背電視發訊息俾我哋?
機師?剛才嗰位黑袍人?前面嘅乘客?抑或係外界人士?

「悲劇?決定眾人的生死……?」Kathy重複螢幕入面嘅文字,「……係咩意思?」

我搖搖頭表示不解,靜待螢幕再一次起變化。
然而等咗成分鐘都係冇變到……我同Kathy不禁面面相覷。

「我諗係機師嘅機會好大。」我壓低聲同Kathy講。

「如果係咁,佢咪知道我想……」Kathy講到中途停咗,因為注意到螢幕終於有變化。

【你們錯了。我並不是機師,也不是這架機上的任何一個人。】

我大感錯愕。明明頭先已經將說話壓到最細聲,
點解對方仲係會聽到?唔通我哋身上有偷聽器?係嘅話又係幾時裝上去?

「咁你到底係咩人?」Kathy忍唔住問。

【老實說,我不知道應該怎樣解釋。也許比起「人」,我更像一個意識。】

「……意識?」

【一個為絕望的乘客們提供「機會」的意識。】

我又開始頭痛起嚟。但其實更荒謬嘅事情都已經喺「桃園機場」發生咗,呢下應該係見怪不怪先係。

「係點樣嘅機會?」我問,「係咪只要達成到就可以擺脫呢一切,返番去香港?」

【這點無法保證,但至少有機會保住性命。」

「咁即係點?」我盡量保持耐性。「你可唔可以講清楚少少?」

【看清楚了。由乘客們甦醒那刻開始計算,大約半個小時之後,
這裡將會再次發生悲劇。在這之前,你們需要作出一個抉擇。】

Kathy係好認真咁睇,相對我就時不時分心注意下其他乘客,睇下當中會唔會有人係扮緊昏迷。
有文!!!!
屌 個人頭嚇撚到我
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞