【絕無轉機】我坐上咗一架盛載住絕望嘅航班。(2)

1002 回覆
326 Like 26 Dislike
20.

殘舊、生銹、周圍全部都係「無臉人」、充滿住死亡嘅氣息……
原來呢個就係「目的地」嘅真面目,我哋之前所見到嘅純粹係美麗嘅「假象」。

「我見到我死咗嘅阿媽……」老陶解釋,然後擰返轉身,「……你哋係咪都係一樣,見到自己屋企人?」

我冇回應,仍然係盯住嗰班無臉人。雖然而家成個感覺都唔同哂,
但佢哋嘅行動模式都係同之前一樣,活著就好似行屍走肉一樣……無方向、無目的。

「我唔係。」羽姬搖搖頭,再望向我度,「我……我見到一副骷髏骨。
Rex,同我哋喺機上面見到嘅係一模一樣……但佢識講嘢,亦都識行……」

雖然同我諗法一樣,但當刻要關心嘅並唔係呢樣……有樣嘢明顯更加古怪。

「……佢仲俾咗把槍我。」羽姬繼續講,
向我哋展示腰間嘅一把手槍,「話我將來一定會用到……」

「槍?」老陶好意外。

「Kathy小心呀,如果俾周圍嘅人見到就麻煩!」阿琪提醒佢。

「咪住,」聽到呢度我終於忍唔住出聲,「你哋……係咪見唔到周圍嘅情況?」

「……咩情況?」羽姬問。

見到佢哋幾個聽完即刻皺起眉頭,呢個表情已經係非常好嘅答案。

「果然係咁……聽住,無論你哋頭先係見到嘅熟人定係骷髏骨,
佢哋其實都係同一個人……同一個『意識』,去幫我哋去搵出個病毒。」我嘗試解釋。

「係……」阿琪點頭,「的確係咁。」

「我見到我嘅仇人,」我繼續講,「佢令我可以睇清楚呢個地方嘅真實情況。
原來所有嘢都係假象,而家喺我哋身邊嘅通通都唔係人類……
而係『無臉人』,同喺機上面見到嗰班係一模一樣。」
20.

原來呢個就係「目的地」嘅真面目,我哋之前所見到嘅純粹係美麗嘅「假象」。

「我見到我死咗嘅阿媽……」老陶解釋,然後擰返轉身,「……你哋係咪都係一樣,見到自己屋企人?」

但佢哋嘅行動模式都係同之前一樣,活著就好似行屍走肉一樣……無方向、無目的。

「我唔係。」羽姬搖搖頭,再望向我度,「我……我見到一副骷髏骨。
Rex,同我哋喺機上面見到嘅係一模一樣……但佢識講嘢,亦都識行……」

雖然同我諗法一樣,但當刻要關心嘅並唔係呢樣……有樣嘢明顯更加古怪。

「槍?」老陶好意外。

「Kathy小心呀,如果俾周圍嘅人見到就麻煩!」阿琪提醒佢。

「咪住,」聽到呢度我終於忍唔住出聲,「你哋……係咪見唔到周圍嘅情況?」

佢哋其實都係同一個人……同一個『意識』,去幫我哋去搵出個病毒。」我嘗試解釋。

「我見到我嘅仇人,」我繼續講,「佢令我可以睇清楚呢個地方嘅真實情況。
20.

「槍?」老陶好意外。

「咩話?」聞言,老陶即刻忍唔住抹一抹雙眼,
「但點解得你會見到……我哋又唔會?」

「佢希望我哋合作……」阿琪比我搶先一步回應,「我見到嘅嗰個人同我講,
我哋五個人得到同知道嘅嘢都唔同。只要合作……相信對方,就可以搵到個病毒。」

「同Fiona講嘅嘢一樣……所以我而家可以見到周圍嘅情況,
羽姬多咗把槍,咁你哋呢?」我問。

「我阿媽,」老陶搖搖頭,「其實聽完你咁講我都唔知佢算唔算係我阿媽,
點都好……佢叫我一定要跟住你哋,死命咁跟住,唔可以離開半步……佢話去到某個時候一定會發揮作用。」

「我見到嗰個人戴住黑色面罩,我睇唔到佢個樣……
佢叫我要順著自己想法行動,」阿琪接著講,「Lincoln你呢?」

「我……」Lincoln正想回答嘅一刻,突然有嘢吸引到佢注意,「好似有人行緊嚟!」

「係阿彤同阿飛……」羽姬接著講。

我即刻轉身望過去。喺我眼中,佢哋當然唔再係人類,
而係兩個無臉人,一路行一路發出刺耳嘅聲音……唔通佢哋係講緊嘢?

「佢哋係無臉人……」我壓低聲同佢哋講嘢,「你哋要小心……」

下一瞬間『阿飛』同『阿彤』已經嚟到我哋面前。阿琪反應好快第一時間開聲講:

「啊,我仲以為你哋過咗關添!」

接著佢哋又發出刺耳嘅怪聲,臉容就好似波浪咁會隨著聲音起伏。
果然冇錯……我見到佢哋嘅「真象」同時,變相係失去咗聽佢哋講嘢嘅能力……

「佢哋兩個?」阿琪望向我同老陶身上,「係頭先喺機上面識,
都係美藉華人嚟……見幾好傾埋一齊行囉,係咪呀Kathy?」

「嗯,」羽姬強擠出一個微笑,「我哋一陣諗住帶埋佢哋去搭車。」

「Yeah!」老陶即刻扮到好美國人咁,「They are very nice!」
Lag到手post3次?
雖然成個畫面睇落真係好荒誕,但我完全唔會覺得有趣,
只係有種心寒嘅感覺……回想返頭先喺機艙入面逃難嘅情況,
總覺得佢哋會隨時發難,用沾滿鮮血嘅手拉走我哋……

「啊……」阿琪突然張大嘴巴,「好……咁我哋一齊行。」

說罷,兩個無臉人就轉身望住入境方向行。

「我哋要同埋佢哋一齊過關。」羽姬細細聲同我講。

「過就過……」阿琪接著講,一樣係好細聲,
「反正我哋都仲未諗都點做。我有種感覺,跟過去應該係冇錯……」

「妳果然係諗住順著感覺。」Lincoln顯得有少少無奈,
「但記住有唔對路一定要走……」

講完全係輕描淡寫,因為越行就越見到更多無臉人,
真係發生狀況嗰陣係咪真係有可能走得甩……?

就係咁,我哋開始跟住兩個無臉人行,因為距離太近所以途中並冇點講到嘢。
直至行到去某個洗手間旁邊嘅時候。無臉人停咗腳步,之後轉過身同阿琪佢哋「講嘢」。

「我哋頭先喺機上面去咗……」阿琪笑著講。

「係呀……你哋去啦。」羽姬跟住回應,佢同阿琪唔同,始終係表現得有啲生硬。

睇住佢哋兩個分別行入男女廁之後,我哋幾個總算暫時鬆口氣。

「係喇,」阿琪望向去Lincoln度,「你頭先都未講完,你知道嘅到底係啲咩?」

「我……」Lincoln抬起頭望住天花,顯得有少少尷尬,「見到我自己。」

「你自己?」

「嗯,佢叫我……」佢停咗一停,「叫我一定要保護好妳……」

「……如果唔係,等住我哋嘅將會係最壞嘅情況。」

(待續)
LAG機連續放咗三篇
扮多文
老陶講野方式真係幾on9
我得登無上黎追文以為會多啲文
我得登無上黎追文以為會多啲文

多左兩篇呀
扮多文
聽到呢個消息,我哋當然係好震驚,不約而同咁望住Lincoln。

「最壞……咁即係點?」我問。

「佢冇講清楚,」Lincoln搖搖頭,「只係話我失敗嘅話……到時就會知道答案。」

「咁睇嚟……」阿琪勉強擠出一個笑容,嘗試舒緩當刻嘅沉重氣氛,
「我應該係我哋五個入面最重要嘅人……」講到呢度,
佢拍一拍Lincoln肩膀繼續講,「成日都係你依賴我,今次要調返轉啦!」

「你哋兩個係情侶嚟?」老陶好奇咁問。

「傻啦!」阿琪回應得好快,「我同佢先唔會係呀。」

「咪係,」Lincoln點頭和應,「我對男人婆興趣都唔係好大……」

「我邊忽男人婆呀?你講!」

雖然係咁講,但以之前經歷嘅事睇佢哋係有一定嘅默契。
如果呢件事對於我嚟講係一次「轉機」,咁對於佢哋兩個又係乜嘢?

「殊……佢哋出嚟喇。」羽姬提醒我哋。

兩個無臉人喺洗手間行出嚟了,同入去之前唔同,呢刻佢哋一個拎住士巴拿、
另一個拎住鐵勾……但我注意到羽姬佢哋嘅表情並冇多大變化,睇嚟應該係連武器都見唔到。

「嗯,繼續行囉……」阿琪回應佢哋嘅怪聲。

唔通呢兩個無臉人一早就已經注意到有唔妥?如果係咁點解到而家都唔出手攻擊我哋?
到底等緊啲咩?定諗住將我哋帶到去適合嘅地方先至出手?

轉眼間我哋就到達入境大廳。做戲要做全套,因為喺嗰兩個無臉人眼中我同老陶係美藉華人,
所以當然唔可以跟住佢哋用自助出入境檢查通道離開,只可以以正式方式過去……

「唔知……」老陶望住佢哋嘅背影,顯得有少少憂心,「咁樣會唔會有事……」
「只係好短時間,有Lincoln喺度應該係可以放心……」

「但名義上我已經唔算係『跟住』佢哋。」老陶原來係關心呢樣。
「Rex,嗰班職員係咪一樣係無臉人?」

「係……」我點了點頭。

「我真係佩服你,面對呢種場面都可以咁冷靜……」老陶吞一吞口水,
隨即行埋去關卡度,「……希望我哋真係過到去。」

佢嘅擔心最後都係多餘。雖然過關嘅時候無臉人職員有用到刺耳怪聲問我問題,
但都俾我用「嗯」、「YES」成功胡混過去。順利過關後,
我同老陶即刻望返去自助通道嗰邊……但一眼睇落並唔見羽姬佢哋。

「佢哋喺嗰度!」然而老陶居然咁講,並指向五個行緊嚟呢邊嘅無臉人。

我認得「阿飛」同埋「阿彤」。而另外三個,即分別著住羽姬、
阿琪同埋Lincoln嘅衣服……見到呢幕,我突然成個人寒一寒。

到底喺過關過程發生咗咩事?點解羽姬佢哋會突然變成無臉人,
定其實冇變到,只係俾人捉走然後掉包?

「咪住呀!」見老陶想行過去,我即刻從後抓住佢肩膀,「佢哋係無臉人嚟!」

老陶聞言即刻轉過身。我即刻俾眼前嘅畫面嚇一嚇……
雖然頭髮仲喺度,但老陶嘅五官居然消失咗……

「冇錯。」老陶嘅聲音突然變得好刺耳,但我仲可以勉強聽到佢講嘢……

「歡迎你哋。」

講完呢句嘅一刻佢同時向我突襲過嚟……但我比佢更快一步,
舉起把刀就直插入佢胸前……眼前嘅「老陶無臉人」即刻發出一下淒厲嘅慘叫。
周圍嘅無臉人一聽到,都同一時間將目光轉向我呢邊……

見狀,我即刻抽出把刀再推開呢個無臉人,轉身諗住拔腿走嘅一刻……居然成個人失平衡跌落地。

好頭暈、而且雙腿仲變得好無力……但我仍然嘗試向前爬,
不過速度顯然過慢,而且雙眼見到嘅嘢仲越嚟模糊、越嚟越黑。

終於……完全失去意識。

*
另一邊廂。

「已經半個鐘……各位,我哋係咪已經決定好咁做?」張議員嘗試確認清楚。

「我點都唔會同意……」Steven回應。

「咁你兩個就選擇沉默,當咩都唔知道。」張議員旁邊嘅阿響講。

「冇錯……我哋咁做係為大局著想。」張議員繼續講,「問題係……」

「……一陣我哋邊個願意落手?」

(待續)
好緊張
好有畫面
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞