【絕無轉機】我坐上咗一架盛載住絕望嘅航班。(2)

1002 回覆
326 Like 26 Dislike
lm
Quota page而家都仲未加人
Quota page而家都仲未加人

錯post
【一,說服其他乘客移動到商務客艙,逃過一劫。】

「商務艙……?」我即刻望向前面,有一刻真係將塊間艙布簾當咗做係黑袍人,
「冇可能,之前發生咗咁多事,肯定唔會有人聽我哋講……」

【二,無視這個訊息,靜待事情發生。】

睇落第二個選擇就更加離譜,但我諗應該唔會咁簡單……

「只係得呢兩個選擇?」見冇第三個選項出現,Kathy忍唔住問。

【若果選擇一,由提出的一刻開始,你們將會與其他乘客面對「相同的風險」;
而選擇二的話,你們與最親的人將可逃過一劫,但其他乘客的生死即無法控制。】

睇到呢度,我突然醒起一樣嘢……

「Fred……」我望向Fred屍體嗰邊,呢刻血腥味已經越嚟越強烈,
「佢之前喺手機收到嘅訊息,就係由你發出?」

【對,但並不只他,還有另外一個人。】

「Steven同Bowie……佢哋兩個喺洗手間見到嘅訊息都係?」

【沒錯,每次悲劇發生之前我都會選擇兩個人,並給予兩個選擇。】

我個腦海突然轉得好快,嘗試將之前發生嘅事,
仲有聽到嘅說話串連埋一齊──
「頭先……頭先入面唔係咁架……」
「Steven……係真架……所有嘢都係真……我哋冇事……」
「封短訊分咗幾部份……最開始就預言咗前面機艙會出事。」
「我唔可以畀部手機你哋睇……」
「對唔住……入面嘅內容我唔可以講出嚟,如果我講……我同Bowie都會死……」

然而,有人俾我更快得出結論。

「第一次悲劇就發生喺前面機艙……
Steven佢哋係咪因為揀咗唔出聲,所以最後先冇事?」Kathy問。

【對。】

「Fred佢有開聲,但我哋好多人都唔信佢……」佢接著講,
「但正因為佢開咗聲,要面對相同嘅風險,所以先會死……?」
留名
Live咗
Fred
加速
「但Fred嘅死好明顯同其他人有分別,」
我又諗返起個黑袍人,「佢唔係喺機場死,而係呢度……」

【跟另外三個人不一樣,Fred作出了一個截然不同的決定。雖然最後落得如此下場,
但原因並非因為「悲劇」,而是因為觸犯了「禁忌」。】

「禁忌?」我回想起Steven頭先講嘅嘢,「……係因為提到訊息入面嘅內容?」

【這是Steven和Bowie的禁忌;至於Fred他們有點不一樣──絕對不能被別人看到手機的內容。】

「但佢有咁做到咩?嗰陣佢明明收得好埋,死都唔肯俾部手機其他人睇……」

「唔通……」Kathy一臉恍然大悟,
「Fred係為咗說服佢女朋友,所以俾咗手機入面嘅內容佢睇?」

【不,他沒有這樣做。他們兩個由始至終都相信對方,不需要做到這一步。】

「咁點解……」

【實際原因恕我無法回答。而且,你們所餘的時間也不多了。】

「咁我哋嘅禁忌又係咩?」我問,「係咪好似Steven佢哋咁?」

【是沉默。】

【Rex,Kathy,你們其中一個人,需要在悲劇發生之前完全保持沉默。】

「即係……嗰半個鐘一句說話都唔可以出?」Kathy難以置信咁問。

【不只聲音,其他有可能傳達訊息的方法也不可行,否則就算觸犯禁忌。】

我同Kathy又忍唔住互望咗眼。若果係平時普通搭飛機,
要唔出聲半個鐘可以話係易如反掌。但已現時環境,
加上即將要面對所謂嘅「悲劇」,若果最後決定係要說服其他乘客,
其中一個人係咪真係可以做到完全沉默?

【時間到了。走吧,你們再留在這裡會惹人懷疑。】

一聽完,Kathy本來已經諗住返去,但可能見我冇行到,所以又馬上停低腳步。

「既然你可以預知到悲劇發生,又有辦法救我哋……點解仲要搞咁多嘢?」
我忍唔住問。「若果,你一早願意同全機人講,死嘅人一定唔會咁多……」

【Rex,你記得Kathy曾經說過的一句說話嗎?】

「我……?」Kathy皺起眉,有一刻我都以為係講緊佢,但事實唔係……

【『若果連人命同自由都變成廉價品,試問仲有邊個會識得去珍惜?』】

「……正因為珍貴,先值得去爭取。」我接著講落去。

……佢係講緊我嘅前女友,另一位Kathy。當年,佢就係喺醫院同我講呢段說話。
就喺下一瞬間,機艙入面嘅所有螢幕都同一時間熄哂。見周圍嘅人隨時都會醒,
我同Kathy即刻轉身向住機尾方向行,但行到一半我就拉住佢坐埋一邊。

「我哋要喺度決定好一陣點做。」我同佢講。「我怕Steven佢哋聽到都算係觸犯禁忌。」

「但既然佢哋冇昏迷,係咪代表佢哋聽到都冇問題?」Kathy假設道,「頭先應該要問清楚……」

「有呢個可能,但都係以防萬一比較好。」我回應,「Kathy,妳會揀邊一個選擇?」

「我唔知……」Kathy睇落好迷茫,「而家講緊係決定生死,
要喺幾十秒之間得出結論……邊有可能?更何況,
我都唔知佢嘅說話係唔係可信,萬一係陷阱點算?」

「我都有諗過呢個可能性,但若果真係好似Fred嗰單咁,我哋就係決定緊人嘅生死。」

「Rex……咁你呢?你會點選擇?」

「唔怕老實講,若果只係單純我一個……我應該會選擇咩都唔理。」
我回答,「但而家我哋係兩個人,仲要只係得一個人可以出聲……所以我哋要有一致嘅決定,互相信任對方。」

「嗯……但我真係唔知,」Kathy搖搖頭,「若果係阿琪,佢應該好快就作出決定……」

「既然係咁,不如交俾個天決定?」講到呢度,
我喺褲袋裡面拎出一個一蚊硬幣,「公就講出去,字就大家一齊保持沉默。」

Kathy聽完都仲係猶豫緊,但喺下一刻機艙裡面嘅燈就著返哂,已經冇時間了。

「Kathy,妳聽住……我哋從來都冇義務去做聖人,
更何況邊個選擇先係正確同正義,我哋呢一刻根本唔知道,只可以見步行步。」

「就咁話……」終於,佢咁樣回答,「……由個天話事。」

聞言,我即刻將個一蚊銀仔擲上天,等落到手心嗰刻反手疊落另一隻手嘅手背,
然後攤開……望到個結果之後,係短暫嘅沉默。

「Rex……」最先開聲嘅係Kathy:「你係咪都有個熟人叫做Kathy?」

對佢呢個問題我當然感到意外,先擰轉頭確認阿響唔喺後面,
然後回答:「嗯……佢係我嘅前女友。」

「喔。」Kathy聽完之後就沉默起嚟。
「做咩突然咁問?」

「冇……我只係覺得好似所有嘢都好巧合咁。或者冥冥中係有啲嘢已經決定好。哈……」
Kathy突然笑一笑,「講真係幾不可思議,明明係大禍臨頭,我竟然仲可以轉另一個話題。」

「換個角度諗,正正因為有個危機擺喺眼前,先更加需要享受最後嘅平靜。」

係「公」……其實喺拋嗰刻我已經有種感覺,唔理結果係公定字,
我哋最後嘅選擇都只會係嗰一個。只係呢一擲可以令到我哋更加有覺悟,去面對……

「咁我哋由邊個出聲?」Kathy問,「我仲有班朋友,喺過程中好難唔開聲……」

「嗯,我都係咁諗。」我回應,「相比之下我唔出聲實在易太多……拜託妳喇。」

Kathy一臉意外咁望住我,然後講:「起初我仲覺得你係一個冷冰冰嘅人,
但熟落咗好似又唔係呢回事……或者等呢件事完咗之後,我會八下你同前女友嘅事。」

講到呢度,佢企返起身,深呼吸口氣。

「好……既然決定好做,就一定要做到最好。」

我冇回應,腦海又開始回憶返過去嘅事……過去嘅自己。

係……我當年確實唔係一個冷冰冰嘅人,直至嗰一日……

……我殺死Kathy大哥嘅嗰一日之後,我嘅世界就完全唔同哂。

只餘下黑暗、冰冷、寂寞、扭曲。

「啊啊啊啊啊啊啊啊啊啊!!!!!」

阿媛嘅尖叫聲由前面機艙傳嚟,半個鐘嘅死亡倒數正式開始。

(待續)
fb快過依度
殺死
fb快過依度

好似係fb追仲好...
無默媽分三段出通常頭兩段呢道先,尾段fb先

下集呢度先啦

下集呢度先啦

寧得罪拉登
評已正
個人頭圖嚇死人咩
加油呀主角!
女主唔好累人!!
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞