【絕無轉機】我坐上咗一架盛載住絕望嘅航班。(2)

1002 回覆
326 Like 26 Dislike
留個令名
以前真係出得好鬼快 而家出啲唔出啲嘅難感覺好撚唔順氣
14.

本來,Kathy佢哋真係差一步就可以成功說服大家。
點會估到一次廣播就將成個氣氛逆轉過嚟?

到底「機師」咁做係有咩目的?佢同黑袍人仲有「意識」又係咪有關係?
令到我哋互相猜忌……佢又會得到咩好處?

「你哋……」張議員睜大眼,難以置信咁望住Kathy,
「……係講緊大話呃我哋?」

「件事唔係咁㗎,你哋完全誤會哂……」Kathy嘗試解釋。

「咁妳解釋呀!」張議員加重語氣,「交代清楚成件事嘅來龍去脈!」

「我咩都可以答你哋,但唔係而家!我哋已經冇時間……一定要先離開呢度……」

「哈!」鄉音阿叔大笑一聲,「仲跟妳走?妳唔係以為仲有人信你哋啊?」

「咁唔通你信廣播嗰條友?」Lincoln插嘴反問,「係佢挾持架機架!」

阿叔聽完窒咗窒,然後講:「我唔理!話唔埋你哋兩邊都奸……或者扯貓尾,邊撚個知呀!?」

「如果妳真心想救我哋,」中年阿姨接著講,「點解要講大話瞞住我哋……」

「我咁做係有原因,」Kathy望咗我呢邊一眼,
「我當初就係怕事情會演變成咁先至咁講,但你哋信我……」

「係你哋殺死Fred!」阿媛突然大嗌打斷咗Kathy,再用痛恨嘅眼神望向我,
「頭先你哋一上機就去咗機尾,一定係計劃好……
等我哋昏迷嘅時候落手……殺死Fred……而家仲想殺埋我哋……」

「哦……一定係咁!」鄉音阿叔表示同意,
「佢哋就係機場班人嘅同黨!陳伯就係俾你哋害死!」

呢刻,我真係好想開聲,指出分析根本冇任何邏輯可言,無奈係唔可以咁做……

「喂,好啦喎!」到阿琪出聲,「你哋唔信咪算!點可以屈佢哋殺人!?」

「收皮喇!妳係佢嘅朋友,即係你哋都係一伙!」

「你……」

雖然係冇辦法開聲幫口,但唔代表冇任何嘢可以做……
已經就快冇時間,我要準備好喺必要時趕到去商務艙,
唔係嘅話就會面對「相同嘅風險」。計返呢度過去只係需要十幾秒,
問題係有冇辦法幫到Kathy佢哋……

「係刀……」但就喺下一刻,中年阿姨驚慌咁指向我呢邊,「個男人身上面有把刀!」
見到阿姨同「係佢身上面有刀」就諗起篇潮文
聞言,喺我前面兩行嘅鄉音阿叔即刻嚇到退後兩步。
旁邊嘅老陶雖然冇呢個反應,但都係顯得好意外。

「果然係你哋……」張議員接著講,「係你哋殺死個後生仔……」

「把刀係我哋喺機場拎返嚟!」Kathy回應,「嗰陣係用嚟自衛㗎!」

況且把刀上面都冇血,加上用短刀根本好難割個頭落嚟,不過呢刻已經好難令佢哋明白。

「咁你哋上到機之後就應該交出嚟!」張議員反駁,「唔係自己收收埋埋!」

「嗰個人都有!」喺Kathy後面幾行嘅一個四眼仔開聲,佢指嘅應該係Lincoln,「佢都有把刀!」

「都話咗喺機場上面攞囉!?」阿琪好大反應。

「越爆越多喇,你班人到底有咩目的!」但張議員完全聽唔入耳。

睇嚟,已經冇辦法再用三言兩語說服佢哋,事情已經變得一發不可收拾。
大概係見時機已經成熟,就喺下一刻,廣播又響起。

──我諗你哋而家應該明喇?邊個先係想害你哋嘅人。

我感受到群眾嘅視線喺我同Kathy之間游走。

──Fiona,接著落嚟就交俾妳。我呢邊遇到少少麻煩,同埋……應該就快到喇。

廣播結束之後,所有人都不約而同望去Fiona身上。

「就快到?佢到底講緊咩……」張議員問。

「你哋仲有閑情關心呢樣嘢咩?」Fiona回應,並望去Kathy身上,
「照佢哋所講,應該仲有幾分鐘呢度就會發生咩事。」

「佢根本冇辦法說服我哋!」張議員回答,「就連解釋自己有冇殺到人都做唔到……」

我完全感受到Kathy嘅難處。佢當然可以否認並指出殺死Fred嘅係另有其人,
但就咁講呢班人係肯定唔會信,仲好肯定會繼續追問……
咁嗰個「人」到底係邊個?殺完Fred之後又去咗邊?

若果係咁就會跌入另一個陷阱──因為黑袍人就係走咗去商務客艙嗰邊,
如果照直回答,咁就更加唔洗旨意佢哋移動到前面。

諗到呢度,我行前一步嘗試吸引Kathy注意,希望傳達一個訊息俾佢……
後面有嘢想執,聽日繼續~ 

邊篇?

邊篇?

我當時個心沉一沉, 諗住今次實斷正, 唔通真係要比佢捉到?
我靈機一觸, 即刻伸手除埋另一邊耳機, 扮作若無其事咁, 就響過唔夠1/10秒, 我極速lur左舊香口膠落隻手度. 跟住我就好大方咁擘大口比個職員睇, 個職員睇到冇野, 就話: 唔該晒, 唔好意思, 先生.
我話: 唔緊要.
跟住個職員想走, 但個男仔又叫住佢: 響隻手度!
唔知點解會諗起
太膠嘅話SORRY
係咪一比message Kathy,Rex就會即死
後面有嘢想執,聽日繼續~ 

停喺啲唔上唔落嘅位

邊篇?

我當時個心沉一沉, 諗住今次實斷正, 唔通真係要比佢捉到?
我靈機一觸, 即刻伸手除埋另一邊耳機, 扮作若無其事咁, 就響過唔夠1/10秒, 我極速lur左舊香口膠落隻手度. 跟住我就好大方咁擘大口比個職員睇, 個職員睇到冇野, 就話: 唔該晒, 唔好意思, 先生.
我話: 唔緊要.
跟住個職員想走, 但個男仔又叫住佢: 響隻手度!

係個口到!
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞