【絕無轉機】我坐上咗一架盛載住絕望嘅航班。(2)

1002 回覆
326 Like 26 Dislike
「地下有條血路,」就喺下一刻,張議員企起身指住走廊地毯,
「一直通去後面……唔通殺死個後生仔嘅兇手就喺機尾?」

「唔係嘛?」剛才嗰位中年阿姨聽完即刻企起身,旁邊嘅一男一女都有差唔多嘅反應,
喺佢哋附近嘅公公婆婆就表現得非常困惑。

而同一時間,美藉華人亦都帶阿媛過到嚟呢邊艙,Fiona亦都出現喺另一邊。

「冇錯……肯定係咁,我一早就話飛機裡面有其他恐怖份子!」
張議員加重咗語氣,「而家真係死人喇,你哋肯信未!?」

「就算信又點?」軒少回應,原來佢冇加入到Kathy佢哋嘅討論,
「而家架機俾佢哋挾持緊,根本冇嘢可以做。」

「有……我哋可以進行談判!如果班恐怖份子嘅目的係想殺哂我哋或者搞恐怖襲擊嘅話,
一早墜機或者搵地方撞就得啦?點解要搞咁多花神?」

講到呢度,佢轉身望過去Fiona度,「你哋到底想要啲咩?錢嘅話,
我相信中央同香港政府會盡量滿足你哋嘅要求……
但如果你哋再繼續殺人,成件事就唔會有彎轉,你哋咩都唔會得到。」

企喺艙門旁邊嘅Fiona一聽完,忍唔住冷笑一聲,並冇回應。

「算鳩數喇!張議員!班賤人喺度恥笑緊我哋呀!」鄉音阿叔怒吼道,
「真係唔發火就當我病貓!既然係咪都要死,我寧願同佢哋攬住一齊死!」
說罷,佢嘗試喺儲物櫃裡面睇下搵唔搵到武器。

「呢位先生,你冷靜少少……」

「我就係太冷靜!先會害死陳伯!」

事態發展開始急速變化。冇辦法開聲嘅我越坐就越焦急……
到底Kathy喺度計劃緊啲咩?唔通佢喺呢刻先決定改變主意?

「我哋只可以用談判呢招……」

「殺死哂佢哋就唔需要!」

「你咁樣係會害死哂我哋!」

「各位!」終於,Kathy開聲了。「我有件好重要嘅事……請大家認真聽我講。」

爭吵聲停了,見所有人都靜哂,佢繼續講落去,
「頭先……正確嚟講係我哋醒返之後,我收到一個短訊……」

而家呢個畫面就同當時Fred嗰陣差唔多。
Kathy應該想用近似嘅模式,增加成件事嘅可信性。

呼……我突然有種鬆口氣嘅感覺。但老實講,就算Kathy真係臨時反悔我都唔會睇佢唔起,
更加唔會責怪佢,換轉係我都有可能咁做。
「又乜嘢短訊呀!?」鄉音阿叔顯然已經失去耐性。

「封短訊,叫我哋要喺半個鐘之內移動到前面嘅商務艙……
而家只係得返十五分鐘多啲。如果唔咁樣做,就會死。」

「咩話……」張議員睜大雙眼,有幾個人聽到個『死』字都忍唔住掩住嘴。

「唔單只咁,封短訊仲話,只要我哋全部人都過到去……
呢件事就會有轉機……我哋就有機會返番去香港。」

雖然只係維持咗一瞬間,但我確實見到Fiona嘅臉上流露出驚訝嘅表情。

Kathy呢下明顯係大膽嘅一著。加多一個偽造嘅「好處」引導人相信佢。
只要保證到所有人冇事,就算最後被揭發係假嘅都冇所謂……

「但係商務艙……」美藉華人開聲,「聽講係發生過咩事,真係安全咩?」

「老實講我唔知。」Kathy搖搖頭。

「咁會唔會可能係陷阱?」中年阿姨問。

「各位,你哋應該仲記得Fred嘅情況。」回應嘅係Lincoln,
「嗰陣佢就係收到短訊,提醒我哋唔好落機。
若果我哋全部人都相信佢,相信封短訊……而家企喺度嘅人一定會多好多。」

「我記得……」短暫嘅沉默後,客艙後面傳嚟阿響嘅聲音,原來佢已經好返唔少,
「Fred當時係話過……有第二個人都收到短訊,但嗰個人唔肯出聲。
如果今次嘅情況係一樣……係咪代表都有第二個人收到短訊?」

估唔到阿響會突然提出呢個問題,到底Kathy會點拆?
其實只要話唔清楚就可以胡混過關……

「係我。」意外嘅係,阿琪竟然開聲回應,「我都收到一樣嘅短訊。」

「咁點解妳頭先唔出聲?」張議員不解。

「因為我同Kathy係朋友。」阿琪回答,
「我怕講出嚟你哋都唔會信。但既然有人問到,就唯有講出嚟……」

講到呢度,阿琪拎出佢部手機,順勢撳咗幾下……

「若果大家都仲係唔信,我可以喺度公開封短訊俾大家睇。」
阿琪反轉佢部手機,雖然距離有啲遠睇得唔清楚,但確實係短訊嘅畫面……
呢刻,我終於恍然大悟,點解佢哋要搞咁耐……
我記得Lincoln曾經係提過「偽造短訊」呢回事。睇嚟,
頭先佢哋就係想偽造一封短訊所以先會花咁多時間。

「你哋可以拎去慢慢睇,但我提醒你哋……我哋已經冇咩時間,
好快呢度就會有事發生!」阿琪堅定不移咁講。

「唔洗睇喇……我信妳哋。」老陶企起身。

因為老陶呢下,我注意到有其他人都開始點頭和應。雖然阿琪遞出咗自己部手機,
但冇任何人有行過去拎……因為佢哋都已經覺得冇需要。

睇到呢度,實在不得不佩服佢哋嘅計劃同行動力。
一步接一步,幾乎所有可能出現嘅情況都考慮過,接近滴水不漏……

「係咪大家都同意過去商務艙?」張議員望望四周,最後代替眾人得出一個結論,「既然係咁……」

───咳咳。

就喺幾乎成功嘅一刻,飛機嘅廣播響起。

──你哋真係相信佢哋講嘅嘢?

就喺下一刻,椅背嘅螢幕又同一時間著哂。
但今次顯示嘅唔係文字,而係一段監控錄像影片……

雖然只係短短幾秒,但可以見到我拉住Kathy遠離Fred嘅屍體──
我認得呢一幕,當時我遇見完黑袍人,再俾Kathy嚇親,然後拉住佢退去艙門旁邊……

──我諗你哋都睇得明,呢度係你哋昏迷嘅時候發生。

「妳……」就喺下一刻,中年阿姨舉起手指住Kathy,「頭先明明問我前面發生咩事……」

──佢一早清楚發生咩事,只係由頭到尾都講得大話,引導你哋踩入萬劫不復嘅陷阱裡面。

估唔到,Kathy最開始下嘅一步棋,偏偏就係最錯嘅一步。

時間只餘下十分鐘了。

(待續)
咁仆街嘅,而家先黎跣 kathy 同 主角
屌姐係想佢死姐 咁樣黎玩佢地
我唔想live呀
trust or fallen

屌!屌左出聲! !
快d更新
人同人之間既信任真係好脆弱
無默巴
我前排攞起書睇返西營盤
當初睇網上版時都覺得幾順暢
但攞返起書時就覺得啲內心刻畫有啲蜻蜓點水
可以再深入啲
會唔會考慮下再寫得細緻少少?
點解無默媽唔放上紙言?

之前係呢度追開,之後去日本玩就無睇,今日睇返,但要上fb追好唔慣

個廣播係咪阿命
人蠢冇藥醫
點解無默媽唔放上紙言?

之前係呢度追開,之後去日本玩就無睇,今日睇返,但要上fb追好唔慣

因為版權問題
點解無默媽唔放上紙言?

因為版權問題

你唔係版權持有人咩

難道你怕會出現一個backup媽?
點解無默媽唔放上紙言?

因為版權問題

你唔係版權持有人咩

出版社
點解無默媽唔放上紙言?

因為版權問題

你唔係版權持有人咩

出版社

係,兩邊都有版權 去facebook睇啦

你唔係版權持有人咩

出版社

係,兩邊都有版權 去facebook睇啦

LIHKG 睇
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞