【絕無轉機】我坐上咗一架盛載住絕望嘅航班。(2)

1002 回覆
326 Like 26 Dislike
就快天黑啦
文呀:
文呢
16.

「Rex,我有冇聽錯……佢係咪講緊『病毒』?」

「冇,佢的確係咁講……」我回答老陶,「啟示病毒。」

雖然我聽得清楚Fiona所講嘅嘢,但實際上係完全冇辦法理解。
之前發生嘅一連串事件,點解會同「病毒」扯上關係?
無論點諗都係諗唔通。

「妳嘅意思……即係我哋所有人都受到病毒影響?
見到嘅嘢都只係幻覺?」張議員問,並指向其中一位死咗嘅商務艙乘客,
「佢哋……都係因為吸咗呢個病毒而死?」

──若果架機裡面已經有病毒,咁又有乜必要叫你哋幫手去「目的地」搵返嚟?

「點知呀?可能入面包埋疫苗呢!?」張議員死不服輸。

──張議員,既然妳個人係冇乜分析能力。
我會勸妳講少啲嘢,唔係真係會幾影響到其他人。

「妳……」

「妳話我哋冇其他選擇,」我打斷咗張議員,「
老實講咁樣都係說服唔到我哋……因為你哋嘅信譽基本上已經破哂產。」

「冇錯。」Kathy同意,「最起馬,妳係應該詳細交代返整件事,再等我哋去判斷。」

「來龍去脈!」阿琪強調,
「唔係頭先嗰種根本冇人聽得明嘅所謂解釋!」

短暫嘅沉默,原先仲以為Fiona放棄唔講落去,
但幾秒之後佢就現真身出現喺我哋面前。
呢刻嘅佢已經換走咗套空姐裝,轉為一身方便行動嘅黑色服裝。

「唔知你哋有冇聽過一套講法。大意係話高山、大海、
唔同嘅人種、語言、宗教、文化……
全部都係某個『神』用嚟阻礙全人類成為『一體』
。因為人類係一種低下嘅生物,
成為『一體』之後並唔會向好嘅方向發展,反而係會步向衰亡。」

雖然距離有啲遠,但喺呢個位置已經可以見到佢腰間掛住咗一把槍,今次明顯係有備而嚟。
「但人類喺千年嘅進化過程慢慢克服咗大部份嘅阻礙。
而『飛機』呢樣嘢出現,直程可以話係將人類連成一線,
能夠暢通無阻咁去到世界任何一個角落,同任何一個人交流,
距離『一體』──滅亡嘅日子已經越嚟越近。」

講到呢度,佢拎出咗一本非常殘舊嘅書。

「直到大約二十三年,有一位『神』嘅崇拜者,
佢好想可以繼承『神』嘅意志,阻止人類成為『一體』。
無奈能力有限,只可以利用一個當時係有缺憾嘅儀式,
落咗一個詛咒……一個凡係坐飛機嘅人都可能面對嘅詛咒。」
Fiona提起右手揮一揮,「就係你哋而家所面對緊嘅嘢。
喺飛機上面會不斷有可怕嘅事發生,就算落機,等緊你哋嘅亦都只係一個『絕望鄉』。」

「你咁講……」我諗返起頭先喺桃園機場經歷嘅一切,「即係呢種事已經發生咗唔只一次?」

「當然唔只。絕大部份已知仲有好多未曾公布嘅飛機意外,
都係因為呢個詛咒而引起。但外界嘅人係永遠都唔會知道,
除咗有權勢嘅人刻意隱瞞,最主要係因為受到呢個詛咒影響嘅乘客,
直到而家都冇一個人可以成功返番出去。」

「到底個崇拜者點解要咁做……?」Kathy問。
「搞咁多飛機意外,就真係可以阻止到人類……步向一體咩?」

「咪係囉?」老陶接著講,「雖然唔敢講係變好,
但至少呢幾十年各國嘅關係都冇差到,而且社會都係一直進步緊……」

「崇拜者想要嘅唔係『意外』。佢要嘅係整個過程中乘客嘅互不信任,
紛爭同埋絕望感。呢幾樣嘢……正正就係『啟示病毒』嘅原材料,
分別代表住毒性、散播性同致命性。」

講到呢度,終於又拉返去最原先嘅主題……病毒。

「既然個病毒係咁可怕……妳仲叫我哋幫妳搵?」阿響難以置信咁問。

「如果你頭先有聽清楚我講,個病毒係裝喺一個盒裡面。
嗰個盒除咗可以防止洩漏,亦都有另外一個功能……
就係打破整個詛咒,只要成功做到,所有受到詛咒影響嘅人都有機會返番去現實世界。」
「所有……係咪包括已經死咗嘅人?」阿琪問。

「呢點就真係冇辦法肯定。」Fiona回答。

「但點解佢要咁做?」Lincoln問,「咁唔係同佢當初嘅想法自相矛盾咩?」

「呢個係崇拜者嘅一個賭博。如果真係有一班人,
可以擺低成見互相合作,然後搵到個病毒。
咁就代表『神』同埋佢嘅理念都係錯,人類係應該步向一體。
但若果相反,最後都冇人成功做到嘅話……呢個病毒就會摧毀一齊,
將人類嘅歷史由零從頭開始。」

Fiona講到呢度就冇再講落去,亦都冇其他人提出疑問,整個客艙一遍死寂……

「代價、犧牲……」終於由Kathy打破沉默,
「既然講到最尾係要我哋合作,點解當初妳要煽風點火分化我哋?」

「因為所有嘢都係相對……冇犧牲就唔會有成功、冇絕望就唔會有希望……」

「……冇危機,又點會有轉機?」

(待續)
出住半集

呢話好有feel
期待之後故事發展
咁仲有半集呢
好想奶fiona對黑絲腳

好想奶無默媽隻腳

好想奶無默媽隻腳

跪玻璃奶腳指求下你出快d

好想奶無默媽隻腳

重口味
呢下轉身好突然
有返啲期待
btw無點巴
個故去左40%未?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞