【絕無轉機】我坐上咗一架盛載住絕望嘅航班。(2)

1002 回覆
326 Like 26 Dislike
無默媽幾時有文
已經冇哂個緊張感

下個星期希望快d啦

文呀
留名
你意思係下星期先有文
留名
你意思係下星期先有文

一星期一篇
太耐冇文 每次都要睇番上面先記得講到邊
lm

留名
唉……去到呢刻,只可以寄望阿曉真係有辦法帶我哋返去。

「嗯,過咗去就唔好諗,」Kathy同意,再望向軒少嗰邊,「軒少……
頭先阿彤都係迫於無奈,你唔好記喺心喇。」

軒少聽完即刻望咗阿彤一眼,但阿彤就因為內疚逃避咗佢嘅視線。兩個人都冇作出回應。

「我諗阿飛都唔會想你哋關係搞到咁僵。」Kathy繼續講。

就喺下一刻,我聽到門外面傳嚟急速嘅腳步聲,即刻示意身邊幾個人提高警覺。
幾秒之後,有人喺門外面開聲:「安全喇,可以出嚟。」

係Lincoln,睇嚟阿曉搵佢幫手就係想叫佢做傳聲筒。

聞言,我哋戰戰競競咁行出雜物房,跟住Lincoln穿返出大堂,
喺最近嘅服務台旁邊遇返阿曉。

「有一條通道,」阿曉邊帶頭邊解釋,「原先係通去電機房同維修人員休息室,
只要一切順利我哋就可以由嗰條通道直通返去閘口。」

「一切順利……咁如果唔順利會點?」軒少問。

「首先我同伴只係引走咗班人,唔代表佢哋唔會意識到有唔妥返轉頭。」阿曉解釋,
「二來,嗰個位雖然叫做『中立區』,但唔化表佢哋會好歡迎外人。」

「中立區?」我問。

又出現一個冇辦法理解嘅新名字,我真係好想盡快擺脫呢一切。

「你哋好快就會明,總之入到去之後你哋唔好出聲,所有嘢等我應付。」

轉眼間,我哋再一次由大堂轉入另一條通道,但今次氣氛同上次好唔同。
除咗成條通道嘅燈都好昏暗,仲可以聞到好強烈嘅油煙味,夾雜住……同剛才行李大堂相似嘅血腥味。

「你哋聞唔聞到……」阿琪正想開聲……

「殊!」但馬上就俾阿曉打斷咗。

越行味道就越強烈,我相信唔只我,連其他人都開始感到唔妥,
唔通我哋正行入緊一個陷阱裡面?
人肉?生炒定清蒸
唔夠喉
「吖!」再轉多一個彎位之後,阿彤佢俾眼前嘅畫面嚇到嗌出聲,
我哋亦都忍唔住停低腳步。

呢刻,通道嘅牆邊一連釘咗三個「人」喺度。彷彿好似當年耶穌釘十字架咁,
三個人都係大字型貼喺牆,用大釘釘住兩邊手掌同小腿……三個都係恰埋眼,
臉上冇哂血色,因為血都已經喺流乾哂。原來陣血腥味就係喺佢哋身上傳出嚟。

「放心,佢哋已經死咗。」阿曉解釋。

坦白講,我並唔覺得咁樣係一件值得放心嘅事。

「佢哋本身係中立區嘅人嚟……但因為得罪咗班掠奪者所以俾佢哋殺死。」

「就係嗰班人將佢哋釘喺度?」阿琪難以置信咁問,「點解可以咁殘忍……」

「妳估錯喇,係中立區班人做。」阿曉回答,「佢哋釘自己人喺度係想警告班掠奪者唔好再亂嚟、
唔好再侵犯佢哋嘅領土,唔係佢哋一定會反抗到底。」

「吓?但咁樣做……好似……」

「好奇怪,冇錯。」阿曉搖搖頭,「如果我係班掠奪者,見到呢班人係咁自欺欺人,
我一定唔會驚。如果係想表示決心嘅話,就應該做更加有意義嘅行動,而唔係咁樣……」

「阿曉,如果我係你。就唔會喺有求於人嘅時候,仲喺人哋地頭講咁多無謂說話。」

突然有把女聲喺遠處傳嚟,起初仲因為現場太暗所以睇得唔清楚。
但慢慢就有兩個身影出現喺面前,帶頭嘅係一位年約四十嘅女人,若果年輕十幾年,
佢嘅美貌應該係幾驚為天人,但而家已經顯得花容失色。而佢身邊就有一位睇落好似護衛嘅壯男。

「白女士。」阿曉點點頭,「既然妳咁講,應該好清楚我嚟嘅目的喇?」

「你哋喺外面搞咁大動作,我當然知道。」白女士望向我哋呢邊,「你哋想借路嘛。」

「既然妳知道,就長話短說……」

「但問題就嚟喇。」白女士打斷佢,「如果我幫佢哋,對我哋中立區又有咩好處呢?
冇,唔單只冇好處,仲會再一次得罪嗰班掠奪者。」

「哦……」阿曉行前兩步,指向嗰三具屍體,「咁我唔明喇,乜你哋掛呢幾具屍體喺度,
唔係就係想證明俾其他人同埋你哋自己睇……你哋係有決心對抗嗰班掠奪者咩?」

白女士聽完之後微微一笑,臉上保持住一副高深莫測嘅表情,「你點講都好,
如果我哋係冇實質利益嘅話,我實在說服唔到其他人……」
「有,我當然係準備咗啲嘢俾你哋。」阿曉回應,「你哋一直都好想知道點解我會喺度。
如果妳願意放行,我就將我嘅秘密,仲有呢個地方嘅秘密話俾妳聽。」

聽到呢度,白女士嘅表情終於變了。佢雙眼微微睜大,
大概都估唔到阿曉會提出呢個「條件」。

「我點知你講嘅嘢可唔可信?」白女士問。

「絕對可信。」阿曉堅定咁講,「呢個地方係收埋咗一樣嘢,一樣好重要……」

「好。」白女士舉起手阻止佢講落去,「我就俾你哋過去,但你記住唔可以食言。」

「放心喇,我喺妳地頭,食言就同自殺冇分別。」

「我諗你應該知道點行,我就唔跟埋去喇。」白女士同佢旁邊嘅護衛退去牆邊,
等我哋可以行過去。「請。」

「跟我嚟,快。」阿曉催促道。

喺白女士身邊走過嘅時候,我感覺到佢係逐個逐個打量我哋。
但好快就轉入下個彎位,白女士亦都冇跟上嚟。

我哋繼續行,途中又見到好多陌生人,一係就沒精打采咁坐喺地上面,
一係就如同行屍走肉、漫無目的咁行嚟行去。當中幾乎係咩國藉都有(當然亞洲人居多)。
又經過一個油煙味特別重嘅地方,我聽到大門裡面傳嚟好多人嘅聲音,但我哋並冇行入去……

終於,再轉多幾個彎,行多幾條樓梯之後,我哋到達一個門前。
從透入嚟嘅光線判斷,打開門應該就會去到另一個大堂……

阿曉停低腳步,喺推開門之際突然轉身同我哋講:「我只可以送你哋嚟到呢度。
如無意外,你哋出去之後只要向左轉多個彎就會去到登機閘口。」

「你唔可以跟埋我哋上機?」Kathy問,「連埋你其他同伴,仲有……啱啱見到嘅其他人……」

「佢哋唔可以,如果得嘅話佢哋一早已經做咗,至於我……我仲有任務喺身,
亦都唔可以拋低同伴。而且仲應承咗白女士……啊,講真呢點其實又唔係好重要。」
阿曉無奈咁笑咗笑,「總之,我唔可以跟你哋走。我亦都冇時間同你哋交代返呢度到底發生緊咩事。
但喺走之前,我仲有段說話想同你哋幾個講……」

阿曉停咗一停,再繼續講落去:

「永遠記住一點──『Trust or fallen』……」
「……呢個地方,就係因為各人之間嘅『互不信任』所以搞成咁。好多人……
包括我唔少同伴都認為呢度已經冇得救。但我唔信,我仍然相信有希望,仍然相信有轉機。」

講到呢度,阿曉佢將門推開。因為已經喺漆黑嘅環境留得太耐
,所以一接觸到外面燈光,難免感到有啲殘眼。

「你哋一定要相信彼此,若果唔係……」

「……就算成功上返飛機,最後嘅目的地都會係呢度。」

(待續)

FB:
https://www.facebook.com/Echo.of.Heart

IG:
[url]https://instagram.com/echoofheart/
[/url]
「……呢個地方,就係因為各人之間嘅『互不信任』所以搞成咁。好多人……
包括我唔少同伴都認為呢度已經冇得救。但我唔信,我仍然相信有希望,仍然相信有轉機。」

講到呢度,阿曉佢將門推開。因為已經喺漆黑嘅環境留得太耐
,所以一接觸到外面燈光,難免感到有啲殘眼。

「你哋一定要相信彼此,若果唔係……」

「……就算成功上返飛機,最後嘅目的地都會係呢度。」

(待續)

FB:
https://www.facebook.com/Echo.of.Heart

IG:
[url]https://instagram.com/echoofheart/<br>
[/url]

巴打,我俾個建議你呀,不如你一日放少少咁,好過你加加埋埋一個先星期放三四篇。
如果你接受嘅話,會令到啲觀眾有多啲緊張感之餘,亦都可以保持個種期待嘅感覺
Trust or fallen
Trust or fallen
軒少同個阿彤已經唔信對方

突然有把女聲喺遠處傳嚟,起初仲因為現場太暗所以睇得唔清楚。
但慢慢就有兩個身影出現喺面前,帶頭嘅係一位年約四十嘅女人,若果年輕十幾年,
佢嘅美貌應該係幾驚為天人,但而家已經顯得花容失色。而佢身邊就有一位睇落好似護衛嘅壯男。

花容失色唔係形容驚咩?如果冇理解錯,用「已經」應該係指而家不及以前美貌,用風華不再會唔會好啲
利申 鳩up
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞