【絕無轉機】我坐上咗一架盛載住絕望嘅航班。(2)

1002 回覆
326 Like 26 Dislike
望一望四周,呢刻後面艙間(59至71行)已經冇哂人,
但前面艙間(43至57行)就比起我離開嘅時候多咗幾個人。唔計阿琪佢哋,
最有印象就係張議員……呢刻所有人都係望住我哋呢邊。

「咦?」老陶注意到我旁邊嘅阿響,「你隻腳係咪傷咗?」

「係……」阿響回應,自從遇到首領之後佢就一句聲都冇出過,「你哋有冇人可以幫我止血……」

「我記得機艙最後有個醫療箱。」老陶回應,「但唔知有冇人識止血同包紮……」

「我有學過,」Kathy回應,「或者可以幫到手……」

「咁就靠妳喇,」老陶望返過嚟,
「Rex,要再辛苦你多陣扶佢過去,我同Fred要守住呢度。」

「嗯。」我冇拒絕到,再同阿響講,「你頂多陣。」說罷,
開始扶佢去機尾嘅位置,而Kathy就跟喺我後面。

事實上,呢刻我嘅心情已經放鬆唔少。既然班掠博者冇追上嚟,最後呢一段路根本唔係咩大難題……
最重要係呢度仲係安全,其他事可以先擺埋一邊再處理……

碰!

但就喺下一刻,身後突然傳來一聲悶響,係機艙門關閉嘅聲音。

我哋幾個即刻擰轉身,只見老陶同Fred都一臉疑惑,盯住艙門……

「我哋咩都冇做到……」Fred慌張咁講,「道門就係咁自己關咗……」

「係唔關你哋事,」一把女聲由服務員工作間傳嚟,係空姐Fiona,
「艙門之所以會關,因為要嚟嘅人都已經嚟齊。」
好緊張
隔左太耐先出文 次次都要由頭睇過
「妳到底講緊咩?」老陶不解。

──Fiona,係咪已經齊人?

飛機廣播響起,傳嚟嘅係一把男人聲,我依稀記得機長嘅聲音並唔係咁。

「冇錯。」Fiona乾脆咁回答。

──好,咁接著落嚟就交俾妳──

聞言,Fiona轉身喺工作間到拎出一個廣播器,然後開聲講:「各位,大約喺五分鐘之前,外界已經確認咗因秦HC113,即係呢班機已經喺太平洋海域失蹤。」

「失蹤?」老陶皺起眉。

「失蹤已經係既定事實。但最後結果到底係機沉大海冇人生還、定係奇蹟降落多人獲救……」

「……就睇下大家願意作出幾大犧牲。」

(待續)

今集會玩過唔影響劇情既投票~留意下~
FB:
https://www.facebook.com/Echo.of.Heart

IG:
[url]https://instagram.com/echoofheart/
[/url][/quote][/quote]
Wow!!! 一早有文!
好期待之後會點
係咪飛機困獸鬥
好撚正
繼續等文
又live喇
個男人係絕1既生還者?
快啲
今日有文?
推兩野先
一次過追哂成個post 又要苦苦等待
出文慢到出新一集已經唔記得上一集講咩
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞