【絕無轉機】我坐上咗一架盛載住絕望嘅航班。(2)

1002 回覆
326 Like 26 Dislike

快啲...
即係台灣桃園機場班人都係咁演變而嚟?
「點解會係香港機場……?」見狀,羽姬顯得好意外。

我突然記起頭先俾Fiona分化嘅時候,螢幕曾經顯示過飛機係飛緊去香港。
當時只係以為係欺騙手段,點估唔到事實真係咁?
但佢唔係話飛機去緊「目的地」咩?點解會係香港……

「妳講咩呀?」阿彤皺起眉,「回程當然係返香港啦。」

「回程?阿彤,阿飛,你哋真係唔記得發生咩事?」阿琪問。

「睇落似係你哋唔知發生緊咩事喎。」回應嘅係阿飛,
「你哋真係好奇怪喎,軒少仲要企咗喺前面添!」

「喂,前面啲人唔好擋住啦!」後面有把女聲不滿咁講。

「係囉!傾計就落機先傾啦……」「行啦!」

「有咩出去先講。」阿飛聽完之後講,接著開始向前行。

「但落機嘅話……」

「出面傾啦!」阿飛揮揮手,阿彤行咗幾步之後有少少擔心咁回過頭。

佢哋兩個好快就去到軒少旁邊。軒少都有捉住阿飛講咗兩句,
但最後都係放佢哋繼續行,一臉錯愕咁望返嚟呢邊……

「你仲成碌木咁企喺度?」陳伯問鄉音阿叔,
「快啲返去攞嘢,我喺度等你啦!」

「陳伯,你走先……」大概見我哋都冇走到,
鄉音阿叔嘗試說服對方先落機。「我突然肚痛呀……要去廁所……」

「但落機都有廁所……」

「叫你行就行喇!走走走!!」鄉音阿叔用力推陳伯向前。

「屌,神撚神化化。」
終於,機艙裡面嘅人都走得八八九九。
下個出現喺我哋面前嘅人係Steven,佢一見到我哋即刻睜大雙眼問:
「你哋……係咪仲係你哋?」

雖然條問題聽落有少少奇怪,但我馬上就理解到背後嘅意思。

「係,」我最先回答,「頭先後面咁大鑊,你哋竟然冇事?」

「我本身都以為死硬……」Steven回應,「但嗰班……
無臉嘅人並冇闖入機尾……公公婆婆都冇事,佢哋而家喺後面陪住Bowie……」

「咁你見唔見到經濟艙班人係點出現?」羽姬問。

「我冇親眼見到……上一刻仲係一個人都冇,
但轉過頭……一落機佢哋就憑空出現……」

「阿菲……」阿響突然插嘴講,「我見唔到阿菲,
佢冇跟住個班人落機……佢係咪仲喺後面?」

「除咗Bowie佢哋,後面已經再冇其他人……」Steven聽完之後回應。

「係幻覺,只有幻覺先可以解釋一切……」張議員開聲講,
「根本冇任何事發生過、亦都冇任何人死咗……我哋真係坐緊回程嘅客機,返到香港……」

「如果係咁,妳點解唔跟住其他人落機?」阿琪問,見張議員冇回應,
佢繼續講落去,「因為我哋心底裡面都好清楚,件事一定唔係咁簡單……」

「唔係……的確有可能係幻覺。」Lincoln突然講。

「吓?」阿琪聽完好意外,「阿……Lincoln你真係覺得佢講嘅嘢係啱?」

「我所指嘅幻覺,唔係之前發生嘅事,係我哋而家見到嘅一切……」
Lincoln回答,「我仲好記得阿飛係點樣死,
實在好難想像佢會一啲事都冇咁出現喺我哋面前……
你哋都見到經濟艙係點樣出完事又恢復原狀。若果,
呢度真係『目的地』,咁見到嘅嘢係幻覺就絕對有可能,
目的就係引我哋出去,就好似桃園機場嗰陣咁……」

講到呢度,佢突然拎出手機,再繼續講落去:
「有一樣嘢或者可以證明我嘅說法,就係手機依然係冇訊號。」

聞言,我哋其他人都即刻拎出手機睇,情況都係好似Lincoln所講咁。
「咁即係點呀!?」鄉音阿叔突然激動起嚟,
「明明睇住外面係香港機場,但我哋只可以戇鳩鳩咁企喺度?」

「Fiona,」Lincoln接著講,「佢應該可以解釋到發生咩事。」

「冇錯,Fiona!」阿琪抬起頭大聲嗌,「開聲呀!
我知道妳係偷睇緊我哋!如果妳唔解釋下我哋將要面對乜嘢,
我哋又點識去搵個病毒……點識去解決呢一切!?」

等咗幾十秒見冇回應之後,阿琪有少少氣憤咁用力打落椅背發洩。

「阿琪……」羽姬正諗住想安慰佢。

「我哋出去。」但阿琪睇嚟並唔需要,
「就算咩都唔知,我哋都要捉緊呢一次機會。」

「嗯,」羽姬點了點頭。「一於咁做。」

得出呢個結論之後,佢哋開始簡單整理要用嘅工具。
而張議員就繼續解釋未完嘅方案,雖然我好懷疑佢哋到底有冇認真聽入耳……
因為絕大部份都係冇乜意義,例如搵人求救呢點。

「我哋定個時間,一個鐘,如果你哋一個鐘之內返到嚟,
就輪到另一組人出去。但如果返唔到……」

「就當我哋出事返唔到嚟,你哋再諗過另一個計劃。」
阿琪接著講,「Lincoln、Kathy……準備好就出去喇。」

「嗯……」羽姬點頭,然後望向我度,「Rex,老陶……我哋一陣見。」

呢刻我內心嘅天人交戰已經去到最顛峰。到底應該跟出去定留喺度?
雖然我好好彩可是撐到而家,但實在唔代表呢份「幸運」係可以持續落去……
但同樣地,佢哋三個都係一樣。

望住羽姬嘅背影,我突然又記返起Kathy……

──再見喇,Rex。

若果嗰晚我有衝上前捉住佢,或者結局就會變得好唔一樣。

「喂!」終於,我得出一個結論。羽姬一聽完即刻擰轉身……

「我同你哋一齊去……」講到呢度,我指住老陶,「老陶都係。」

「吓?」老陶好意外。

今次選擇豁出去,就係唔想將來自己會後悔。

(待續)
live咗 好撚緊張
加速
好似出快咗
文呢
其實點解唔可以照叫番Kathy
每次見到羽姫個腦都要load下係邊位
而且羽姬個名,真係好難聽,仲加埋姓柯
而且羽姬個名,真係好難聽,仲加埋姓柯

叫慣就熟
乳肌
叫慣就熟

再熟都一樣難聽,正如689佢做多一任特首,唔通佢就會覺得佢唔差,會慣會熟?

真心
隔咗幾日無睇
差少少唔記得邊個係羽姬
成功代左張議員係仆街淋病
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞