【絕無轉機】我坐上咗一架盛載住絕望嘅航班。(2)

1002 回覆
326 Like 26 Dislike
出文慢到出新一集已經唔記得上一集講咩

Btw 好撚正
係飛機 仲諗住有新一篇睇
好好睇但太早live左…
輕輕推一下
好緊張
聽日出呀~
支持
聽日出呀~

留名
聽日出呀~

聽日出呀~

點解要咁慢
平日唔出文架,應該星期五六日先會出文
忙住搞電影搞實體書嘛,得閒先嚟出少少。
有少少鐘意左樓主 ..
10.

「犧牲?妳到底講緊啲咩……」

我諗呢刻,應該所有人都係對空姐Fiona呢段「廣播」感到非常困惑。
我並唔係另外,只係同一時間醒起另一件事──嗰陣嘅偷笑果然唔係錯覺,而係真有其事……

「哦……我明喇!」張議員行出走廊舉起手指住Fiona,
「妳同機場班恐怖份子係同黨……頭先出聲嗰個男人都係!」

我注意到阿彤聽完即刻嚇到掩住嘴,軒少即成個人震一震。

「……妳而家閂埋艙門就係想殺死我哋!呢度一定仲有你哋嘅人!」

張議員一講完即刻同周圍嘅人保持距離,
就好似隨時都會有人發難拎起把刀攻擊佢一樣。

面對張議員嘅指控,Fiona先係微微一笑,然後繼續用廣播器回應:
「原來而家嘅議員係呢啲質素,唔怪得社會狀況會變得越來越差。」

「妳……」張議員聽完相當憤怒。

「若果我同出面班『掠奪者』係同一伙,咁我點解唔一早閂門?
留你哋喺外面俾佢哋殺咪仲簡單?」

雖然係咁回應,但既然佢講得出「掠奪者」三個字,就算唔係同黨,
都肯定係知道一啲內情。

「咁可能係妳會令到我哋懷疑,」Fred打斷佢,「我一直都覺得好奇怪,
點解妳好似完全冇意欲趕我哋落機,根本唔似一般空姐所為……」

「奇怪嘅地方唔只呢樣。」老陶接著講,同時指住艙門,
「頭先飛機一降落嘅時候我已經覺得古怪。我搭咗咁多次飛機,
好少會見用到後面嘅艙門,多數係用機頭嗰個……
俾我感覺就好似係唔想俾我哋行前面咁。」

原來頭先老陶會有呢個反應係因為注意到呢樣嘢……

「……而且前面艙亦都一直冇人行過嚟,咁佢哋到底係點落機?抑或……
已經發生咗咩事所以落唔到機?」

「仲講咁多廢話!?」張議員大嗌,「你哋仲唔趁呢個機會捉住佢!?」

聞言,最接近Fiona嘅老陶同Fred都顯得有少少不知所措。可能見對方係女人,
手上只係拎住廣播器,又未百份百肯定對方真係壞人,所以落手嘅理據非常薄弱。
留名
真係太慢
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞