【絕無轉機】我坐上咗一架盛載住絕望嘅航班。(2)

1002 回覆
326 Like 26 Dislike
呢刻佢居然撐返返身,仲轉過頭睜大雙眼望住我。
你真係唔繼續出埋落去?
呢刻佢居然撐返返身,仲轉過頭睜大雙眼望住我。
你真係唔繼續出埋落去?

同感

開始緊張啦又
無默巴加油 呢排出快左
老陶回應,「但只要我哋有命渡過呢次難關,
就會係一個好好嘅故事去同子孫講。」

老陶
開始緊張啦又
無默巴加油 呢排出快左

假象
開始緊張啦又
無默巴加油 呢排出快左

假象

從來都無快過
開始緊張啦又
無默巴加油 呢排出快左

假象

從來都無快過

開始緊張啦又
無默巴加油 呢排出快左

假象

從來都無快過

又要等
老陶準備
加速
Fb 有了
18.

飛機終於降落到Fiona所講嘅「目的地」。
雖然之前已經討論咗降落後應該要點做,但計劃永遠係追唔上變化……

試問在場有邊個人會估到,班斷咗氣嘅商務艙乘客會一個又一個起返身?
就好似喪屍電影嘅橋段一樣。

見狀,我已經第一時間拎返起把短刀,正準備擺出防護姿勢,
眼前嘅鬍鬚男卻開聲講:「你……係邊個……」

飛機急剎打斷咗佢嘅說話。我趁呢個機會再望清楚,
醒返嘅乘客大多都係一臉迷茫,感覺並唔似係「喪屍」,而係仲有思想同情感……

等到飛機剎停完開始慢駛,佢哋都慢慢起返身。
其中一個著住皮草嘅貴婦指住阿琪講:「點解妳會坐咗我個位?」

「係囉?」旁邊嘅鬍鬚男接著問,「點解我會瞓咗喺地下?」

「係你哋做嘅?」老陶側邊嘅中年男人講。「係唔係?!」

老陶並冇回應,而係望住又有返血色嘅Andrew,問:「Andrew,你……」

「我識得你?」令人意外嘅係,Andrew佢竟然咁樣回答,
隨即按住自己個頭,「好頭痛……點解我會喺呢度?」說罷,佢就轉身想要走返過去經濟艙。

「喂!」老陶正想起身阻止佢,卻俾中年男人擋住。

「你聽唔到我講嘢咩?解釋到底發生咩事呀!」

聽到呢度,其他乘客都紛紛轉頭望過嚟,我注意到再前面艙都有人企起身。
如果呢班乘客真係死過返生,咁要解釋可以話係非常困難……

而且最奇怪嘅係,Andrew點解會唔認得我哋?
「其實,」羽姬解開安全帶企起身,
「係因為後面艙發生咗咩事,所以……」

羽姬講到一半就冇講到落去,
佢應該都係諗唔到點樣一時三刻解釋成件事。

「發生咗咩事?」貴婦追問,瞧咗後面艙一眼,
但因為有布簾擋住,所以基本上係睇唔到任何嘢。

正當我以為事情會向住麻煩嘅方向發展。就喺下一瞬間,機艙嘅廣播響起……

──各位乘客,我哋馬上就會安排大家由前面嘅機門落機,請檢查自己嘅隨身行李……

但今次講嘢嘅人並唔係Fiona,亦唔係佢嘅「機師」同伴,而係一般嘅空姐。

聞言,不論係個位貴婦、中年男人、鬍鬚男,
抑或係其他醒返嘅乘客都好似撞邪咁定咗一下。
一兩秒之後,開始舉起手拎返自己嘅行李……

「雖然唔知點解妳會咁做,不過算喇。」貴婦同羽姬講。

「吓?」羽姬好愕然。

「落機……準備落機……」中年男人自言自語道,完全無視咗老陶。

「喂,Sam哥,唔好唔記得落機要請我飲嘢。」鬍鬚男笑住同中年男人講。

我同羽姬忍唔住你眼望我眼,完全無法理解到底發生緊咩事。
但更令人驚訝嘅事情就喺後面等緊我哋……

「Rex!」老陶大嗌一聲,佢拉開咗布簾指住後面,「後面艙……有好多人喺度!」

「咩話?」我好驚訝。鬍鬚男仍然係當我唔存在,執好行李就開始向前行。
我即刻趕到去老陶旁邊。情況就好似佢所講咁,
本來已經冇哂人嘅經濟艙,呢刻竟然又充滿乘客,
全部人都企咗起身拎行李。感覺,就好似根本冇發生過任何事一樣……

「我好似見到識嘅人……」老陶難以置信咁講,
「係……我見到Fred,肯定係佢!」

「唔係掛?」另一邊嘅阿琪好驚訝。

我本來諗住認真望清楚,但馬上就有位空姐行埋嚟拉好布簾,
方便其他乘客走過嚟商務艙。隨住入嚟嘅乘客越嚟越多,我哋開始見到熟悉嘅臉孔……

最先係喺桃園機場俾獵人殺死嘅西裝男,阿響一見到佢,
即刻驚訝到張大嘴巴。隨即,係響防疫站前俾狙擊槍射死嘅男人,
鄉音阿叔見到即刻彈起身……

「陳伯?」鄉音阿叔就好似撞鬼一樣,嚇到面青哂。

「咦,你點解會喺度嘅?」陳伯回應。

「點解,係你點解……你明明……」

「唔好撚企喺度啦,快啲落機,唔係一陣過關等死人呀!」

接著出現嘅係Fred同阿媛,佢哋兩個喺我哋身邊直行直過。
完全冇意欲停低,甚至冇望到我哋任何人一眼,只係互相講緊嘢……

「唉,之後又有排辛苦啦。」阿媛失落同Fred講。

「唔好咁啦,半年之後再搵地方玩囉。」Fred回應。

一切就係咁正常,正常得詭異,詭異得可怕。亦正因為咁,
所以我哋冇一個人願意叫停佢哋兩個,甚至包括老陶。
只能眼白白目送佢哋離開……

呢刻,整個商務艙,就只有我哋十個人係異類。
「阿彤!」

就喺下一刻,輪到阿彤出現,而佢身邊嘅正正就係阿飛……

佢當時頭部中槍嘅慘況,我到呢刻都仍然歷歷在目。
但佢呢刻就同其他死咗或者失蹤嘅人一樣,
正正常常完好無缺咁出現喺我哋面前,。

「我同阿彤仲奇怪你哋去咗邊。」
阿飛開聲同羽姬佢哋講,「返過去拎嘢落機啦!」

我見到羽姬轉過頭望向窗外面……

雖然係夜晚,但如此熟悉嘅景象,冇可能會唔認得。

……香港國際機場。

(待續)
咁短嘅
個十個人有幻覺?
定係其實佢地由一開始就中左啟示病毒所以而家要繼續玩依個遊戲?
lost
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞