【絕無轉機】我坐上咗一架盛載住絕望嘅航班。(2)

1002 回覆
326 Like 26 Dislike
本身諗住出哂先一次過追 但最後都忍唔住
依家live咗

加油啊無默媽

本身諗住出哂先一次過追 但最後都忍唔住
依家live咗

加油啊無默媽

多謝!

派嬲呀
今晚有冇?

派嬲呀

ok派膠

派嬲呀

ok派膠

今日有無文
又無文
13.

慘叫聲瞬間充斥整個機艙……雖然只有聲音,但我已經足夠俾我想像前面嘅情況……
試諗下,自己喺坐飛機嘅途中瞓著咗,一醒返發現身邊人死咗,
仲要身首異處,成個畫面肯定係相當震撼同嚇人。

「死咗……有人死咗!」
「佢個頭……冇咗……?」
「嘩啊啊啊啊啊啊!」

恐慌迅速散播開去,大叫大喊嘅人再唔只阿媛一個。
我見到前面艙有人嚇到彈起身,繼而轉身向我哋呢邊跑過嚟……

「Rex……無論發生咩事,千祈唔好出聲。」Kathy提醒我,我點咗下頭回應。

混亂間我終於見到阿媛,佢邊嗌邊由座位退返出右邊走廊,
結果一個失足向後跌落地,阻住咗本來諗住走過嚟嘅張議員……

「喂!唔好阻住呀!」張議員並冇諗住扶起佢,
猶豫咗兩秒,最後索性大步跨過去就算。

反而跟喺張議員後面嘅美藉華人就好心得多,伸出手諗住扶阿媛。
但阿媛並冇回應到,呢刻明顯係嚇到連企起身都冇力……

「嗚嗚……Fred……嗚……點解……」

就喺下一刻,有乘客跑到嚟我哋旁邊,係一位年約四十歲嘅中年阿姨。

「前面發生咩事?」Kathy即刻問。「點解會有人大嗌?」

一聽到嗰下我都有少少疑惑,奇怪點解Kathy會明知故問。

「有人死咗……」中年阿姨慌張咁回應,「係頭先叫我哋唔好落機嗰個男仔……佢成個頭冇咗……好得人驚……」

「吓?」

但我馬上就理解到了。雖然Fred唔係我哋殺死,但若果俾其他人發現我哋係知情,
咁要說服佢哋嘅難度多少係會提高。所以Kathy選擇扮作唔知情,等人覺得我哋同呢件事冇半點關係。

「知唔知係邊個做?」Kathy繼續問。

「唔知……」中年阿姨搖搖頭,然後就繼續向機尾方向行。

「落機又死,上機又死!痴撚哂線!呢個世界已經痴撚哂線!」
緊隨後面嘅鄉音阿叔突然大嗌一聲,舉起手用力敲上面嘅置物櫃,
結果道門一下就拍壞咗反彈出嚟,嚇咗佢一跳,「我屌!」
加速
其實咁既環境真係好耐完全沉默
出咁少?
「Kathy!」阿琪佢哋一行人都過到嚟呢邊艙,「妳點解喺嗰邊嘅?」

「之後就交俾我。」Kathy壓低聲同我講。

說罷,佢就走過去同阿琪佢哋會合。我當然冇跟過去,
既然要「保持沉默」,咁當然係自己一個會比較好。我個人亦都唔抗拒咁做,
反而仲自在得多,仲可以好好思考返之前發生嘅事……

到底Fred點解會觸犯禁忌?既然連女朋友阿媛都冇睇到手機嘅內容,
咁大概只係得返一個可能性,就係有人偷走咗佢部手機,
睇咗入面嘅內容……諗到呢度,我又忍唔住望去前面,
如果可以檢查Fred嘅屍體就好,可惜現階段係唔可以咁做。

仲有,若果我真係唔小心打破咗「沉默」,死嘅係咪只係我一個?
定係會拖埋Kathy落水?呢點剛才應該問清楚的……

呢刻,差唔多所有人都遷移到嚟呢邊艙。
數落應該只係得返阿媛、美藉華人同埋Fiona未過嚟。

「Rex……」

身後突然傳嚟老陶低沉嘅聲音,嚇到我成個人窒一窒,
好彩冇出到聲。頭先掛住望前面,完全忽略咗佢嘅存在。

「你知唔知前面嘅情況……?」老陶坐喺我旁邊嗰個位,明顯係驚魂未定。

講起上嚟,佢、阿媛仲有另外幾位乘客頭先都冇落到機,
所以應該都係第一次面對「有人死」嘅情況,會有呢個反應實在係好正常……

「Fred死咗……」雖然我冇回應,但老陶仍然係繼續講落去,
「頭先……起飛之前我突然覺得好眼瞓……一醒返就見到佢死咗……」
佢俾我嘅感覺就好似隨時會嘔出嚟一樣。「……佢係一個好好嘅後生仔嚟,點解會咁……」

我拍一拍佢背脊,轉返過去望Kathy嗰邊。雖然呢邊聽唔到講咩,
但我估計佢應該係同緊其他朋友交代返成件事。
應該係想借佢哋幫口令到成件事更有說服力。

要快呀……Kathy,轉眼間已經過咗五分鐘,我哋唔係剩返好多時間。
未待續
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞