【絕無轉機】我坐上咗一架盛載住絕望嘅航班。(2)

1002 回覆
326 Like 26 Dislike
成功代左張議員係仆街淋病

我代左葉劉 btw羽姬個名真係好聽難 其他人d名咁現代 無喇喇有個三國時代咁嘅名 好錯亂

+1
羽姬 望到都要load 一陣係邊個

我代左葉劉 btw羽姬個名真係好聽難 其他人d名咁現代 無喇喇有個三國時代咁嘅名 好錯亂

我代左做蔣麗雲

我代左做蔣麗雲

張同蔣最近

我代左做蔣麗雲

張同蔣最近

我建議你講少d無用既說話

我代左做蔣麗雲

張同蔣最近

蔣+1

我代左做蔣麗雲

張同蔣最近

蔣+1

+2

我代左做蔣麗雲

張同蔣最近

蔣+1

+2

+3

同埋之前有幕佢好似話想佔領架飛機
令我諗起之前元秋佔領架郵輪果單新聞

我代左做蔣麗雲

張同蔣最近

蔣+1

+2

+3

同埋之前有幕佢好似話想佔領架飛機
令我諗起之前元秋佔領架郵輪果單新聞

Live左
19.

畫面一轉,我哋五個人都已經準備好哂,行緊去位於機頭嘅艙門。

「你哋其實冇必要咁做。」阿琪開聲講,「呢個係我哋三個人嘅決定……」

「阿琪講得啱。」Lincoln接著講,
「萬一真係發生咩事,都應該係我哋自己去承受。」

「其實我係認同頭先個位爛口阿叔講嘅嘢。」我回應,
「睇住外面大大個香港機場,實在冇辦法安安定定咁坐喺度。」

「你真係咁諗?」羽姬皺起眉,睇落並唔相信。

「真係其中一個原因……」我停咗一下再講落去:
「第二個原因,呢單明明係關係到我哋全部人嘅事,
冇理由要你哋揹哂喺身。等我哋幫手去分擔下,我相信老陶都同意。」

「嗯。但拜託,Rex你下次作出決定之前,先俾少少心理準備我先。」老陶無奈咁講。

我拍一拍佢肩膀。下一瞬間已經去到艙門旁邊,
今次有兩個空姐企喺度,一見到我哋即刻點頭微笑,開聲講:「Thank you for the flight。」

我借呢個機會偷望咗機長室一眼。呢刻道門係閂埋咗,
冇辦法睇到裡面有冇人。唔知Fiona同埋佢嗰位同伴係咪已經落咗機。

「雖然『表面』上係好正常。」行緊空橋嘅時候,我開聲講,
「但唔尋常嘅地方亦都好多。譬如話,如果班空姐一直企喺度,
冇可能聽唔到我哋頭先講嘅嘢。」

「嗯……」羽姬同意,「佢哋完全係表現到咩事都冇……」

「然後,唔單只手機冇訊號……我哋仲有把刀。
呢樣嘢已經係一個最有力嘅證明,我哋之前經歷嘅事全部唔係幻覺……
問題係,我哋接著落嚟應該點做。」

穿過空橋,映入眼簾嘅係熟悉嘅客運大樓。
雖然仲係凌晨時間,但一樣有唔少人行嚟行去……
「阿飛佢哋唔喺度……」羽姬開聲講,「唔通已經行咗去出境?」

「應該係……」Lincoln用右手按住自己個頭,顯得非常痛苦,
「我到而家都冇辦法相信……竟然可以見得返佢……如果呢一切係真嘅話就好……」

「我仍然相信,只要搵到個病毒就有辦法可以救返佢哋。」阿琪堅定不移咁講。

「但到底應該由邊到入手?」Lincoln問,
「冇任何提示,同大海撈針根本冇分別……」

Lincoln講得冇錯。就算我哋已經有勇氣行出嚟,
知道點樣先可以打破詛咒都冇用,我哋根本就唔知個所謂嘅「啟示病毒」係收埋咗喺邊度。
點都唔會天真到以為,轉個彎就會見到有塊指示牌寫住「病毒所在地」……

「不如咁,我哋就照住平時落機之後嘅做法行。」我向佢哋提議,
「見有唔妥就即刻轉身跑返上機,好唔好?」

「嗯……」佢哋幾個都點頭同意。

就係咁,我哋開始向住入境嘅方向行。大概係有咗上次嘅經驗,
今次我哋都打醒十二分精神……話雖然係咁講,
但如果今次嘅未知敵人一樣係有槍嘅話,就算幾有警覺性都係冇用。

「好奇怪……」行咗一陣,老陶突然開聲講,「我有唔少落凌晨機嘅經驗,
好少……真係好少會見到有咁多人。照計係應該一到就會去過關先係……」

正如佢所講,一路行見到嘅人都係有增無減。但感覺同嗰陣桃園機場好唔同,
啲人都係好明顯咁無視我哋,臉上都係冇任何表情,眼神就好似失去靈魂一樣……

要用個最貼切嘅講法,佢哋就好似遊戲裡面嘅 NPC 一樣,漫無目的咁行嚟行去……

「各位,」羽姬環視完四周之後講,「你哋仲記唔記得嗰陣喺桃園機場。
救我哋嗰個阿曉曾經講過機場收埋咗一樣嘢?」

「我記得,」阿琪馬上回應,
「佢就係借呢件事同白女士交換條件,我哋先可以穿過中立區上返機。」

「頭先我一直喺度諗,阿曉講嗰樣嘢會唔會就係啟示病毒?」羽姬提出假設。
「但咁就同Fiona嘅講法有矛盾,」Lincoln回應,
「佢話桃園機場只係中途站,而唔係『目的地』。至於啟示病毒,
就係收埋咗喺『目的地』。」

「我已經完全聽唔明佢哋講咩。」老陶壓低聲同我講,
「阿媽以前成日都話我唔夠聰明,睇嚟佢係冇講錯。」

「但你有比聰明更重要嘅嘢。」我回應,「你識得……」

我講到一半就冇講落去,因為注意到老陶佢哋都停低咗腳步……
正確嚟講,係佢哋仲有周圍嘅所有人都停止咗動作,就好似時間暫停咗一樣。

就喺下一瞬間,我突然感到有股寒氣出現喺自己身後……我猛地轉身,
出現喺我面前嘅,正正就係喺飛機上面曾經見過嘅黑袍人。

「你……」我好迅速咁抽出把刀,「到底係邊個?」

黑袍人對我把刀完全不為所動,既然佢能力大到可以令到整個空間同時間停止,
咁相信我呢把係唔會對佢構成任何威脅。

「既然你哋嘅目標係想搵到個病毒,咁就一定會見到我。」

就喺下一刻,佢舉起手將塊骷髏面具除低。

面具下的一張臉完全冇任何血色,瘦骨磷峋,如同骷髏頭一樣。
但我認得呢張臉孔……應該係話永遠唔會忘記。

「係你……?」我睜大雙眼,望住呢個自己曾經親手殺死嘅人。

Kathy嘅親生大哥。

(待續)
Kathy= ex kathy??

係咪已經進入左陰間
入境之後會係天堂定地獄呢

點解?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞