【絕無轉機】我坐上咗一架盛載住絕望嘅航班。(2)

1002 回覆
326 Like 26 Dislike
冇睇過個故
但一架航班?識唔識中文㗎?
突然發現自己未正皮
冇睇過個故
但一架航班?識唔識中文㗎?

咁你咪好叻 同左你阿媽講味啊
21.

記得六年前,我喺某個友人嘅生日派對上面遇到佢……Kathy,顧若嵐。

當時我真係覺得好奇怪,點解一個咁有氣質、美麗動人嘅女生,
會喺整個派對上面都無人問津?為咗解開呢個疑問,
我比其他玩True of Dare嘅人更快一步,主動過去邀請佢跳一場舞。

「如果我真係同你跳……我驚你會死得好慘。」Kathy嗰陣係咁樣回應我,態度仲相當認真。

原來,佢就係用呢種方式拒人於千里。

「咁就好。」我聽完笑著講,「我一直想試下死係咩滋味。」

我冒住食檸檬嘅風險伸出手。好彩嘅係,Kathy猶豫咗陣最後都係願意伸出手回應我。
嗰晚跳完場舞之後佢就匆忙咁離開咗。因為冇交換到電話號碼,所以我當然係覺得好遺憾……

但我哋嘅緣份並未完結。半個月之後,我再喺一間大學裡面見到佢。
因為係喺一條無人走廊上遇到,所以佢都冇辦法扮見我唔到。

「你咪嗰晚同我跳舞嘅……」

「Rex,我叫做Rex。」我再自我介紹多次,「點解妳嗰晚走得咁急嘅?」

「呢層……因為屋企有急事……」Kathy聽完臉有難色。

「哦……原來妳係大學生嚟?」所以我決定換個話題。

「唔係啦,我細佬先係大學生。」Kathy微笑住講,「因為今日返工咁啱係附近,
所以諗住約佢食晚飯……結果早咗到所以周圍行下。你呢?睇你個樣都唔似學生……你係老師嚟?」

「唔係,我讀書其實麻麻地……係工作需要先至喺度。」

「唔……」Kathy露出一個意味深長嘅表情,「咁我唔阻你做嘢啦,拜拜~」
「喂!」本來佢已經喺我身邊行過。但難得再見返,
今次我已經決定好要爭取返啲嘢,「不如我哋交換電話?」

「吓?」Kathy起初有啲錯愕,「Rex,我唔知咁做……」

「我睇得出妳好寂寞……」我打斷咗佢說話,「……雖然我唔知妳呢份寂寞係點嚟,
但我想幫到妳。Kathy……妳可唔可以俾我走入妳嘅世界?」

冷靜去回想返,當時確實係講得太露骨。但事實亦都證明我咁做係冇錯。

自從嗰次見面之後,我同Kathy嘅關係就急速發展,無耐就正式起埋一齊。
一年後仲開始同居生活,喺旁邊人眼中我哋係相當幸福美滿……

……但原來只係表象係咁。

冇錯,我好愛Kathy,我亦都知道佢係真心愛我。但我每次見到佢笑,
都會感覺到佢嘅笑容背後存在住陰影。我答應過要令佢唔再寂寞,
但原來佢只係將寂寞埋藏喺內心深處……

「咦?妳隻手……」有次食飯,我注意到Kathy嘅右手有瘀傷。

「哦,係我返工嗰陣粗心大意整親……」雖然Kathy係咁回答,但我知道呢個並唔係真相。

終於,我下定決心好要搵出真相。而以我嘅能力亦都好順利咁搵到……
Kathy嘅「陰影」,唔係來自於朋友同事、亦唔係來自佢離婚嘅父母、
而係來自佢嘅親生阿哥,顧文見。

雖然同佢見面嘅次數並唔多,但已經足夠俾我覺得佢唔係一個好人。
認真諗清楚,就會明白Kathy係有心唔想我哋見咁多面……

到底佢點解要咁做?為咗更貼近真相,我不惜冒險,
就算明知Kathy事後可能會討厭我都照做,
一切都係為咗能夠保護佢……我喺佢身上裝咗偷聽器。

一切嘅轉捩點,就發生喺四年前嘅某一晚。

透過Kathy身上嘅偷聽器,我聽到顧文見去咗搵佢,仲粗暴咁拉佢返我哋屋企。
「阿妹……妳阿哥我真係再忍唔到……」

「你明明話過會改過自新!我先唔將你嘅事告發俾Rex知……」

「妳唔好講到咁清高!妳唔告發係因為妳都驚咋!」

我揸車趕過去嘅途中一直聽住佢哋嘅爭拗。
雖然一直冇出現到關鍵詞,但其實內心已經估到大致嘅情況……

到我趕返去自己屋門前,唔洗偷聽器都已經聽到裡面傳嚟Kathy尖叫聲。
我即刻開門衝入去,最後喺房間見到Kathy同埋顧文見。
雖然個衰人仲未得手,但Kathy早已經哭成淚人,仲衣衫不整……

「哈,哈哈……」顧文見一見到我即刻大笑起嚟,「而家即係點呀?英雄救美呀?」

雖然佢喺我眼中從來唔係一個正常人,但今日就顯得更加唔正常……
有理由相信佢應該係吸咗毒。

「你個衰人……」我用力握緊雙拳,「你竟然連親生細妹都想搞!?」

「想?」顧文見想企起身,差少少就企唔穩,「唔係想呀懵撚!
係已經搞過……仲好多次!係我見阿妹真心想同你一齊,先大發善悲停下咋!」

「嗚……嗚嗚……」

「但我實在睇唔過眼你哋咁幸福……我阿妹應該係屬於我……而唔係你條仆……啊!?」

我冇俾機會佢繼續講落去,衝上前就對住佢塊臉揮拳,將佢成個人打落地。

「你敢打我!?」正想乘勝追擊嘅一刻,注意到顧文見喺腰間抽出一把刀。

「你覺得你可以打得贏我?」我毫不畏懼咁講,
「我會打低你,然後將你呢個衰人捉去坐監……」

「我當然打唔贏,但……」佢猛地撐起身,我以為佢想攻過嚟……
但我估錯了,佢竟然撲過去Kathy旁邊,「我可以用佢嚟威脅你!」

說罷,佢毫不猶豫一刀就劃向Kathy嘅左臂,鲜血淋漓而下……
「停手呀!」

「想我停手就出去!」雖然喺度Kathy痛苦慘叫,
但顧文見並冇諗住收手,繼續用刀尖指住佢胸前,「出去呀!」

「好,我出去……」

本來我已經向後退一步,同時準備好隨時拔出腰間嘅槍。意料之外嘅係,
Kathy竟然豁出去靠上前咬向顧文見嘅喉嚨,再用冇受到傷嘅右手企圖扭甩顧文見手上把刀……

見狀,我把握呢個機會衝上前,之後嘅一段過程非常混亂……
直到一切結束意識過嚟,自己已經緊緊握著把刀嘅刀柄,
至於刀身……就直插落顧文見嘅心臟裡面。

「Rex……我會詛咒你,」顧文見睜大雙眼,邊吐血邊笑住講,
「你同佢永遠都冇可能起埋一齊……永遠都唔會……哈……哈哈……」

帶來陰影的人,直到最後一刻都冇諗過放棄。

佢就係咁……帶住一張瘋狂嘅表情離開呢個世上。

(待續)
然後,我注意到。我右手手臂嘅傷痕,無論係方向定長度,都係同Katie左手手臂界傷嗰次係一樣

呢刻,我嘅疑惑即時煙消雲散。

「唔好喊喇…最多,我搵機會整傷自己右手臂,咁咪湊夠一對囉…」

「…咪白痴喇!整傷右手…成日玩命…」

??????
然後,我注意到。我右手手臂嘅傷痕,無論係方向定長度,都係同Katie左手手臂界傷嗰次係一樣

呢刻,我嘅疑惑即時煙消雲散。

「唔好喊喇…最多,我搵機會整傷自己右手臂,咁咪湊夠一對囉…」

「…咪白痴喇!整傷右手…成日玩命…」

??????

突破盲腸
屌唔通Katie以前個名叫Kathy咁癲?
平行時空, 一個叫katie, 一個叫kathy
我以為阿琪係kathy
為甚麼相愛的人不能夠在一起
呢邊未有文
之後嘅一段時間,成間屋裡面就只係得返Kathy嘅哭泣聲。
我望住顧文見嘅屍體,腦海裡面不斷重複住佢死前嘅瘋狂笑聲。

「Rex……對唔住,我真係唔想咁做……嗚……係我對你唔住……」

「Kathy,妳冷靜啲……」

終於,我作出一個決定。先喺Kathy嘅外套裡面搵返個偷聽器出嚟踩爛佢。
再返到去顧文見面前拔返把刀出嚟,用一塊毛巾包住刀柄。

「係佢一直要脅我……嗚……我冇辦法拒絕……」

「冷靜呀!」我加重咗語氣,「而家唔係道歉或者搵出對錯嘅時候……
就算真係要搵,錯嘅都係顧文見一個。」

講到呢度,我行到去Kathy面前,將把刀遞俾佢:
「我要妳做一件事。拎住把刀,用力插落我左下腹……」

「吓?」Kathy當然好意外。

「我要製造一個自衛殺人嘅狀況。」

「但係……而家個情況……唔係……」

「雖然佢頭先的確有意圖想殺我,而妳手上又有傷……但我身上冇,
為咗要令件事更可信,係有必要喺我身上整多個嚴重傷口。」

為咗可以講呢段說話,所以我剛才先整爛個偷聽器。

「唔得……」Kathy搖搖頭,「我做唔落……萬一……我錯手……」

「我唔可以自己郁手,唔係驗傷嗰陣可能會驗得出……只可以靠妳。
Kathy,聽住……妳阿哥係一個不折不扣嘅衰人,佢係死不足惜。
冇理由因為佢令到我或者妳是但一個要扣上罪名……就算係誤殺都唔得。」

聽到呢度,Kathy終於願意伸出抖震嘅右手,接過把刀。
「嚟,落手……唔好留力,唔係一樣會惹人懷疑。」

雖然一度又猶豫過,但Kathy最後都係有所覺悟,
照我說話做將把刀插落我左腹。之後我忍痛打去報警,
冇耐警察就趕到嚟,先送我同Kathy去醫院療傷,喺現場同時錄取口供……

「妳細佬同屋企人之前係完全唔知呢件事?」
等到終於叫做兩人獨處(有警察係外面守住),我忍唔住問Kathy。

「我同細佬其實見面嘅機會都唔多……阿哥佢一直都阻止我哋兩個見面,
因為佢仲係好憎阿媽……」Kathy雙眼紅腫得好厲害。「至於我阿爸……
佢一直都覺得阿哥係令佢仲可以感到自豪嘅一個人……所以我唔敢講,怕佢會接受唔到……」

「所以妳就由得自己繼續受傷?」我問,「……到底係幾時開始?」

「第一次……已經係七年前……嗰次因為佢同女朋友分手……
結果……」Kathy講到呢度又開始喊起上嚟,「之後佢一直要脅我,
唔單只用相……仲話會傷害我朋友、傷害我嘅同事……」

「如果……」我欲言又止,本來係想講──如果妳一早同我講,就可以更簡單咁解決呢件事。

其實點可能會簡單?如果真係口講咁容易,Kathy都唔會忍耐到生死攸關先嚟爆發。
佢所經歷嘅事,絕對冇可能喺呢度三言兩語就解釋得哂。

但我至少明白一樣嘢……明白當初點解Kathy會拒人於千里之外,
係因為佢接受唔到自己,所以亦都唔敢奢望人去接受自己。
就算我進入咗佢嘅世界,佢呢個陰影都未曾消失過。
往後嘅發展,因為刀上面只有我嘅指紋,
所以警方只係起訴我一個誤殺罪。我亦理所當然咁被暫時停職。

至於審訊過程……因為我左腹有明顯刀傷、加上Kathy嘅口供證據、
配合大廈閉路電視錄影、同我提供嘅錄音資料
(過程由顧文見帶走Kathy開始直到我喺混亂間殺死佢)。
結果法官認同我係出於自衛殺人,誤殺罪名不成立,當庭無罪釋放。

「太好喇……」行出法庭一刻,Kathy即刻衝上前用力攬住我。

「嗯……」

雖然件事表面上好似就咁告一段落。

但顧文見嘅死所帶來嘅影響……佢嘅詛咒,其實只係啱啱開始。

(待續)
推下先
人渣嘅詛咒總會成立,何解
人渣嘅詛咒總會成立,何解

故事入面總係要有d衰人

可惜人生如戲
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞