【絕無轉機】我坐上咗一架盛載住絕望嘅航班。(2)

1002 回覆
326 Like 26 Dislike
留名
就喺佢講完嘅一刻,我腦海好似感受到一下強烈嘅衝擊,記憶開始互相碰撞。

……我同Kathy喺派對第一次見面、我同佢決定同居、我偷偷去睇佢同阿響嘅婚禮、
我嚟到機場,準備坐上飛往洛杉磯嘅航班、見到燒焦嘅黑骷髏、仲有一大班無臉人……

「呢個唔係回憶……」我茫然咁講,「……亦都唔係我嘅幻想……」

「係現實!」羽姬接著講,「Rex,我知你而家一定係好迷茫,但已經冇時間……」

「冇時間……」我撳住頭退後咗兩步,越諗就越頭痛。「到底……發生緊咩事?」

「你記唔記得班無臉人?」羽姬抓著我雙肩,「係佢哋捉你嚟呢度,
想將你永遠困住喺呢度……假希望對佢哋嚟講係最大嘅食糧,亦係培養病毒最大嘅力量。」

「點解妳會知道得咁清楚……」

「冇時間喇!」羽姬再次重申,佢嘅臉頰變得越嚟越模糊,
聲音就好似隔咗一層膜一樣,「你一定要保持清醒,趕返去機場搵返我哋……一定……」

終於,羽姬佢消失咗了……喺我面前嘅人又變返做Kathy,佢睜大雙眼望住我。

「Rex……你點解仲要追上嚟?」

雖然心底裡面真係好想緊緊摟抱住佢,但我知道係唔可以咁做……
係羽姬佢提醒咗我,呢個並唔係我想要嘅一次轉機。

「Kathy……我要追嘅並唔係呢一刻嘅妳,唔係……」我搖搖頭。

「吓?」Kathy抹一抹眼角嘅淚水。

「呢度係過去,過去係永遠冇辦法改變……」我緩緩地往後退。
「但現在同埋未來嘅妳……我指真正嘅妳,我仍然係有機會捉實……係咪?」

講到呢度,我轉身傾盡全力跑,目標非常清楚。
假設呢度同真正嘅香港係一模一樣嘅話,咁要喺尖沙嘴趕返去機場嘅方法就只有幾個。
Kathy唔係Katie
岩岩睇緊絕命上映實體書
有講Katie左手傷痕來源

咁得聞睇故

病左嘛 無野做又無精神打文咪睇
絕命上映好耐之前睇過 前排聽巴打講實體書劇情唔同
咁咪買左 但一直無睇 琴日終於係個機會比我睇

唔同架

前日睇完
網絡版係咪第99個世界
實體書係第100個世界

然後True end係第100個世界同絕望走廊嘅Katie
Extra end係第99個世界嘅命

99->98就啱曬

yupp
「司機大佬,」我好順利就截到一部的士,「我要去香港國際機場。」

「機場?」司機緩緩轉過身。

「係……」我保持冷靜咁點一點頭。

佢同頭先嘅羽姬差唔多,臉頰都係非常模糊。我有種強烈感覺,
佢同埋周圍嘅其他人應該好快就會打回原型,變返做無臉人……

究竟由我昏迷到而家總共過咗幾耐?返到機場之後又點搵到羽姬佢哋?
老陶又係咪同佢哋一齊?我嗰一刀插中嘅到底係佢定係無臉人?

「先生……」當的士遇到紅燈停低嘅時候,司機突然開聲講,「你真係確定要去機場?」

「係。」我猶豫咗幾秒先敢回答,早已經握緊拳頭,準備好面對任何突發情況。

「呢度並冇你想像中咁壞。你望下外面,雖然所有人都係一模一樣,
命運亦都安排好、但佢哋唔會過得差……佢哋之間亦唔會有任何紛爭,所有嘢都係咁和諧、咁美好……」

司機透過倒後鏡望向我,再繼續講落去:「但你哋人類呢?
充滿住未知數,為咗利益人與人之間會互相猜忌、互相傷害……」

「但都有好多人識得互相信任,亦都會為咗自己或者其他人去爭取。」
講呢句嘅時候我又諗返羽姬同埋阿琪佢哋,「唔似你哋咁,行屍走肉……」

之後係短暫嘅沉默,就算轉返綠燈司機亦都冇開到車。眼見後面已經開始塞車,但都冇任何一個司機響咹……

「既然係咁……」

就喺下一刻,司機竟然成個人開始溶化。雖然我已經即刻想解開安全帶逃走,
但都已經嚟唔切,黑色嘅水瞬間浸滿整個車艙……
嘗試打開車門發現卡死、試圖打爆玻璃又唔成功後,
起初我仲以為自己會因為咁活活淹死,但下一瞬間啲黑水又消失哂……

「Rex,我而家就畀你……仲有全人類一次機會。」

雖然司機已經消失咗,但我仍然聽到佢把聲音……

「啟示病毒而家就喺你體內,」

「你,已經成為咗裝住病毒嘅潘朵拉盒子。」

(待續)
Wtf
其實

忽然有種感覺,絕2最後個世界係文迪既夢
有種突然嘅感覺

捱過今生才遇見

捱過今生才遇見

呢度好突然喎
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞