【絕無轉機】我坐上咗一架盛載住絕望嘅航班。(2)

1002 回覆
326 Like 26 Dislike
有文
隔得太耐,好多人名已經唔記得係乜水
文呢
慢過擠牙膏,一滴滴咁出
「照妳咁講,既然佢哋已經殺哂其他人,點解唔過嚟解決埋我哋?」

「或者……好似當時嗰個男人咁。當我哋係玩具慢慢折磨……」Kathy所指嘅應該係掠奪者嘅首領。

「如果係咁,我就更加要出去,我寧願死得痛快。」
說罷,我望向Steven度,「佢哋靠你睇住。」

「Rex,你唔好咁魯莽……」Kathy繼續勸我。

「魯莽?」我冷冷咁回應,「我從來都係一個魯莽嘅人……」

講到呢度,我又閃過嗰一張臉孔。過去有好多人都話過我做事好冷靜,
但其實冷靜只係我嘅一個偽裝,為咗唔會再犯上另一個錯誤……

「妳自己小心。」我同Kathy講,然後毫不猶豫咁轉身。

呢刻,我只係想盡快擺脫呢一切,無論係會乜嘢方式。

「呼……」

我先深呼吸口氣,然後壓低腳步聲開始行,好快就喺Fred人頭旁邊經過,
去到機尾嘅洗手間旁邊。雖然光線不足(基本上係只係得返機翼燈),
但呢度已經可以勉強睇到前面乘客艙嘅情況,
最先注意到係走廊地毯嘅一條血路,應該係因為個人頭做成……

專注咁望多幾眼,睇落真係唔似有人喺度。
但若果係埋伏嘅話,見唔到係好合理……

我舉起把刀,擺好防衛嘅姿勢,雖然已經做好心理準備會有人突襲過嚟,
但踏入艙嗰刻都係俾某樣嘢嚇一嚇。

係剛才嗰兩位老人家,佢哋坐咗喺最後排(72行)嘅座椅上面,雙眼恰實,
就咁睇冇辦法判斷係生定死。

我一邊留意周圍嘅情況,一邊伸出手擺喺伯伯嘅鼻前……仲有呼吸。
即係瞓咗或者暈咗。唔通其他乘客嘅情況都係一樣?如果係咁,
點解我、Kathy同埋Steven佢哋會喺例外?
文啊
以前無默媽會一次出哂架
邊會好似而家便秘咁慢慢必出黎
仆街無得向右掃
我將呢個疑問暫時擺低繼續向前行,依然係戰戰兢兢、
打醒十二分精神。轉眼間就返到去頭先上落機嘅艙門旁邊,
去到呢度地上面仍然有血跡,我仲見到有對男裝鞋,冇辦法判斷係咪屬於Fred。

其實身處喺呢個位置,已經見到前面座椅係有人坐喺度,
睇落就好似平時坐凌晨機一樣,同想像中嘅混亂情況完全唔同。
但越係咁就越令人心寒,如同暴風雨前夕一樣死寂……

終於,我見到條血路嘅「終點」了……Fred嘅屍身就躺咗喺幾十步以外,
無頭嘅上身就好似做緊倒豎沖一樣,雙手貼住走廊地毯,但下身就依然係座椅上面。
如此扭曲嘅姿勢,明顯係受到嚴重嘅撞擊或者傷害造成……

再仔細睇清楚,會發現中間交接位已經開始撕裂、
不停湧出鮮血,靠近睇分分鐘可以見到骨同內臟……

見到如此震撼嘅畫面,我嚇到唔敢再向前行了。
就算真係有勇氣,都會選擇轉返去另一邊走廊繼續行……

就喺我決定向後退嘅一刻,前面洗手間突然傳嚟「啪」一聲,
有個「人」打開咗門,喺裡面行出嚟……

嗰個「人」被住一身黑袍,身形睇落好瘦削,
臉上戴住一塊骷髏面具……有一瞬間我真係以為係「黑骷髏」復活……

「……佢犧牲咗,」黑袍人舉起手,指住Fred嘅屍體,「……為咗拯救你哋。」

說罷,佢轉身背對住我,向住前面機艙行,
好快就穿過布簾,消失喺眼前……

就喺下一刻,有人喺身後拍一拍我肩膀。

(待續)

p.s. 後段有嘢想改,聽晚放埋下半集
鋪鋪都fb出先過依度
無默媽加油
鋪鋪都fb出先過依度

前兩part呢度早d架
加速吧
今日有part 2?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞