【絕無轉機】我坐上咗一架盛載住絕望嘅航班。(2)

1002 回覆
326 Like 26 Dislike
後面有嘢想執,聽日繼續~ 

停喺啲唔上唔落嘅位

好緊張
Pushjhjhjjjjjj
Dllm
呢d位先黎停
文呢
「你想做乜撚嘢呀!?」鄉音阿叔見我行前好大反應。

老實講我應該多謝佢,因為呢下Kathy佢一定會望過嚟。
我順勢拎起把刀,用另一隻手用力揮一揮示意叫佢讓開。

「殺人呀……佢想殺人呀!」但阿叔佢理解唔到,仲嚇到成個人向後跌。

頭先仲咁勇猛話要同人攬住一齊死,估唔到呢刻居然驚成咁,未免太冇用掛?

「Rex,唔好呀!」就喺下一刻,Kathy對住我大嗌,「仲有時間,我哋仲有時間㗎……」

我擰轉身望返過去,搖搖頭,希望用表情令Kathy明白──已經夠喇,
而家頂盡只係得返三四分鐘,甚至更少。我哋冇辦法救到呢班人,唯一可以做就係自救……

「各位,聽我講……」Kathy繼續說服大家,「Trust or fallen,
如果去度呢刻我哋都唔互相信任,就會好似頭先……」

「問題係妳係咪真係值得信任。」Fiona打斷咗Kathy嘅說話。
「各位乘客,我諗而家係適當嘅時間同大家講……」講到呢度,
佢向我哋展示咗一個疑似空警徵章。「其實我、仲有頭先廣播嗰個男人都係空中警察。
之前做咁多嘢都係想引呢班人出嚟……」Fiona指住我同Kathy。

「吓?」「咩話……」眾人表示不解。

「……為免再俾佢哋傷及無辜,我哋要將佢哋幾個捉住……
等到一陣我哋返到香港,就會交佢哋出去。」Fiona繼續講。

如同和應佢一樣,椅背螢幕突然轉播飛機嘅航線圖。雖然唔知真假,但確實係向住香港飛去。

「即係……你係幫緊我哋?」張議員問。

「冇錯。」Fiona點點頭,「等到捉住佢哋之後,我就會向大家交代清楚成件事……
總之,我可以保證,一陣係咩事都唔會發生……佢哋係講緊大話。」

聽到呢度,我又開始頭痛起嚟。雖然Fiona所講嘅嘢表面上幾有說服力,
但作為當事人嘅我好清楚佢係講緊大話誣衊緊我哋……無奈我控制唔到其他人點諗。
就算未完全放棄思考,要令到佢哋明白呢點亦都唔係短時間之內做到……

「咁我哋而家應該點做?」中年阿姨問。

「最低限度要將佢哋留喺度,」 Fiona回應。
「萬一俾佢哋過到商務艙,可能就會諗辦法反佔領機師艙。」

「但佢哋有武器,我哋冇……」

「夠喇!佢而家係利用緊你哋!點解你哋講極都唔明㗎!?」

「唔好諗喇!全部男人衝上去啦!」

周圍嘅爭拗我已經再聽唔入耳,我嘅專注力已經放咗喺前方……
既然Fiona嘅目的係阻止我哋去商務艙,咁或多或少係證明咗過去先係正確嘅做法。
live
一入黎就有文
跟著呢
仲有冇
又要等
唔知點解會諗起
太膠嘅話SORRY

收膠啦
而呢刻我手上面有把刀,要格硬嚟嘅話係一定可以去到……

就喺我拔腿諗住向前突破嘅一刻,突然有人從後撲向我身上,將我壓落前面座椅椅背。

「唔好呀!」我聽到Kathy大嗌。

我都未意識到係邊個,喺前面嘅美藉華人即刻衝上前捉住我手臂,想用力扭甩手上面把刀……

「啊!」本來我仲強忍住,但最後都係嗌咗出聲。

唔知呢下算唔算叫做「打破沉默」,亦都唔知時間仲夠唔夠,
唯一知道嘅係我雙拳難敵四手,而佢哋最後都係選擇相信Fiona……一切都已經太遲了。

「對唔住……」就喺下一刻,我聽到身後傳嚟一把熟悉嘅聲音。

……係阿響?

碰!我嘅右邊臉頰受到一下重擊。係鄉音阿叔,佢一拳將我打落座椅之間嘅地上面,
緊接住劇痛而來嘅係暈眩,把短刀已經從我手上甩落地,俾唔知邊個踢走咗……

「死仆街!我要幫陳伯報仇!」鄉音阿叔乘勝追擊,一腳踩落嚟。

「唔好再打佢呀!」我聽到有人大嗌。

「夠喇!」老陶上前阻止鄉音阿叔繼續攻擊我。

「你哋唔好亂嚟呀!」一把男聲響起。

「你哋放低把刀投降啦!」

「係囉,你哋真係無辜嘅,落到機就自然有人還你哋清白……」

「點解你哋寧願信嗰個八婆都唔信我哋!?」

我嘗到嘴裡面有血腥味,呢種味道不禁令我回想起嗰一晚……
Kathy大哥嘅血濺到我臉上嘅味道,仲有佢嗰一句說話。

──我會詛咒你,你同Kathy永遠都冇可能起埋一齊……永遠都唔會……哈……哈哈──

一陣怒意湧上心頭。就喺下一刻,我趁老陶拉開鄉音阿叔呢個機會,
用力撐起身然後推開佢。但想突破仲要應付美藉華人……
「唔好擋住我呀!」我對住佢大嗌,
「你呢班人……根本唔值得俾人拯救!」

大概係感受到我眼神嘅殺意,美藉華人被震懾到向後退一步。

「拯救?」Fiona望住我講,「你哋所講嘅半個鐘早就已經過咗……根本咩事都冇發生到。」

我抹一抹嘴唇旁邊嘅血,望返去Kathy嗰邊,只見佢都係一臉不解咁望向我。

「事實勝於雄辯,你哋……」

Fiona講到中途就冇講落去,轉身望去旁邊嘅工作間,雙眼睜得好大……

雖然喺呢邊冇辦法知道佢睇到咩啲,但我感覺到一陣可怕嘅寒意,直捲全身。

「啊啊啊啊啊啊啊啊!!!!!!」

就喺下一瞬間,四眼仔突然慘叫起嚟……所有人嘅目光都從Fiona身上移過去。

呢刻,四個仔整個下半身陷落喺地板以下,就好似有乜嘢喺下面強行將佢扯落去。
佢不停用雙手掙扎,感覺就好似喺海上面遇溺咁。雖然成功抓住座椅椅腳,
但最後都係鬥唔贏嗰一股「力量」,成個人被扯落去。

成件事實在嚟得太突然,冇一個人反應得切去幫佢……

「成功喇……」Fiona開聲講,佢露出期待已久嘅狂熱表情。

「……今次我哋一定可以到達目的地。」

猶如打開咗潘朵拉盒子一樣,「絕望」開始喺整個客艙爆發起嚟。

(待續)

位置圖:(完集時)

連續放錯

個fiona應該係知啲內情既人
個fiona應該係知啲內情既人

黑衣人係咩人
真係蠢撚過隻豬
好恐怖
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞