【絕無轉機】我坐上咗一架盛載住絕望嘅航班。(2)

1002 回覆
326 Like 26 Dislike
不如周更啦
「仲諗乜嘢呀!?等到佢拎起武器就遲!」

「妳講咁多不如妳嚟喇!」Kathy大聲嗌過去,
「反正妳哋都係女人!點解要強人所難?」

「佢係恐怖份子呀!點知佢會唔會識得咩功夫?」

「照妳呢個講法,咁男人都唔一定贏到啫?」阿琪加入戰團。

估唔到會突然演變成女人間嘅口舌之爭。呢刻Fiona睇落一啲唔驚,
唔通除咗頭先廣播嗰個男人,艙裡面仲有佢嘅其他同伴,只係等待一個機會出手?

「各位,請冷靜少少,」Lincoln撳停咗阿琪,「仲記唔記得頭先廣播係有把男聲?
嗰個一定係佢同黨,而且好可能已經佔據咗機長室……」

機長室當然係一個可能性,但嗰個人亦都有可能喺我哋見唔到嘅地方用緊廣播器……譬如話前面機艙。

但我哋冇辦法肯定,唯一嘅證明方法就係去前面艙睇下發生咩事。

「終於有個心水清嘅人。」Fiona聽完之後回應,「正如佢所講,
而家班機已經係我哋控制咗。如果有任何人對我不利,你哋應該知會點。」

「我挑!」鄉音阿叔出聲,因為咁我先注意到原來佢冇事,「妳蝦阿叔唔撚識嘢呀?
我哋大可以搞掂妳之後走人啫!一定要留喺度咩?」

「走?枉你係由外面返嚟,仲要死埋同伴……都仲未搞清楚情況?」

鄉音阿叔明顯係俾Fiona講中咗所以冇聲出。

「我哋可以捉住妳,然後嘗試同班恐怖份子講數……」張議員再一次開聲講。

Fiona正想回應,但有另一個人比佢更快一步。

──放棄喇──

係剛才出聲嗰個男人。

──Fiona本來就已經準備赴死嘅決心,先會選擇而家呢個位置。
所以,你哋用佢係要脅唔到我,純粹係白費心機──

說罷,整架飛機突然有所動靜。機身輕微搖晃、地板亦都不停係咁震。
我即刻望向窗外面,原來係飛機開始駛離客運大樓……
不如周更啦

週更 想再慢d?
不如年更啦
More
問題係等左幾日睇完之後 劇情完全冇進展過
Live左
Lincoln應該係賈彥?
咁少
不如周更啦

週更 想再慢d?

想一次睇多啲, 依家咁樣唔知點好
追劇都係一星期一次啦
不如周更啦

週更 想再慢d?

想一次睇多啲, 依家咁樣唔知點好
追劇都係一星期一次啦

一個禮拜一集完整嘅
無默媽低質左…唔係方面,而家出文時間方面
無默媽低質左…唔係方面,而家出文時間方面
「又發生咩事!?」有人驚訝咁問。

「架飛機郁緊!」另一個人回應。

「各位乘客,」Fiona再次用廣播器開聲,「飛機好快就會再次起飛……」

「吓?」Kathy好意外,其他人嘅反應都係差唔多。

「唔想受傷嘅話,就請盡快返埋座位,扣好安全帶……之後事態會點發展,
我哋好快就會知道,」Fiona望過嚟我度,「喂,你旁邊嗰個人就快頂唔住喇。」

佢指嘅人係阿響。一連串發生咗咁多事,我完全忘記咗要帶佢去後面艙,
呢刻佢已經虛弱到恰埋雙眼,可能係暈低咗……

「喂,你冇事嘛!?」我喺佢耳邊問,同一時間拍拍佢臉頰。

「……吓?」阿響勉強半睜開眼,神智不清咁講,「……菲?」

「你頂多陣!好快就有人幫你!」

雖然好想繼續關注呢邊嘅事,但無奈救人要緊。所以我擰返轉身繼續行,
一路行,其實仲聽到Fiona嗰邊有人講緊嘢。但因為飛機移動產生噪音,
所以聽得越來越唔清楚……只係聽到一啲關鍵詞,例如故障、安全帶、有咩目的之類……

「我真係蠢,」跟喺我身後嘅Kathy開聲講,「竟然真係信返嚟機艙之後會冇事……」

我冇回應,但其實蠢嘅人又點只佢一個。或者首領嘅講法先係正確,喺呢度等緊我哋只係另一場悲劇。

好快,我哋三個就嚟度機艙最後排。最先見到嘅係一對老人家,
佢哋旁邊嘅就係空少Steven同空姐Bowie……
Bowie雖然已經醒返,但就成個人定咗咁坐喺度,就好似得返軀殼冇咗靈魂一樣。

「我哋有人受咗傷……呢度係咪有嘢可以止到血?」Kathy開聲問。

「有,」Steven指住一個櫃,但冇幫到Kathy手,
睇嚟係唔想離開Bowie半步,「櫃裡面應該會有嘢幫到佢。」

「唔該,Rex你幫我將佢瞓落地下先……」Kathy走埋去打開個櫃。「……小心啲。」

我照做,同一時間問其他人:「你哋聽唔聽到前面發生咩事?」

「聽到。」Steven回應,一臉難以置信,「估唔到Fiona竟然同呢件事有關……」

雖然反應好真實,但Steven同佢哋係一伙嘅可能性並唔係零。
「你哋一齊做嘢幾耐?」我再問。

「今次只係第二次同佢一齊飛,Bowie好似多少少……」

「Rex,讓開少少。」Kathy已經執好嘢準備幫阿響。
首先係用鉸剪剪開西裝褲,方便集中處理小腿受傷位置。

「咁你有冇辦法聯絡返香港嗰邊?試下叫人嚟救我哋……」

「我已經試過,」Steven回答,「就喺你哋落機嘅時候。」

「咁結果呢?」我偷望返前面一眼。

意外嘅係,呢刻老陶佢哋都已經行開咗,
其他人都冇再企起身,唔通已經接受咗就快起飛呢個事實?

「結果呢?」見Steven冇回應,我再問多次。

「係喊聲……」回應我嘅係老婆婆,「呢位哥哥仔打去之後,
聽到嘅係好淒厲嘅喊聲。好令人心寒,就好似係由地獄裡面傳出嚟咁……」

Kathy聽完不禁停咗手,問:「……真係咁?」

「係。」Steven回答,「事情變成咁,我已經唔知仲可以點做……」

「放心,我哋一定可以大步檻過。」老伯伯講,拍一拍Steven肩膀。

「嗯……公公婆婆,睇嚟飛機真係準備要起飛,」Steven同佢哋講,
「你哋最好返出去坐低,Bowie等我睇住就得……」

「好,咁你哋小心啲。」說罷,老伯伯就拖住婆婆緩緩行出去。

等到佢哋走咗之後,Steven開聲講,「個婆婆喺上機之前跌咗個passport,
好彩Bowie幫佢哋手搵返。正因為咁……所以一知道Bowie暈低之後,
就唔落機都過嚟照顧佢……佢哋兩個都係退休醫生嚟。」

「原來係咁……」難怪,如果佢哋有離開機艙,
以老人家嘅行動力根本冇可能返到嚟,「咁Bowie呢,佢而家嘅情況點到底係點?」

「佢哋話係受驚過度,」Steven回答,
「但我睇落根本就唔似,我已經叫咗佢好多次但都係冇反應,就好似……」

「……冇咗靈魂一樣。」我代佢講落去,「Steven,我想趁呢個機會問清楚你一樣嘢。」

我低頭望咗眼阿響,雖然睇落已經冇咁痛苦,
但佢仍然係恰埋雙眼。事情發展到呢一步,已經再顧唔到佢會唔會聽到。
「頭先,我哋喺廁所門口見到個骷髏骨嘅時候,
你講咗句說話,類似係『頭先唔係咁』……究竟係咩意思?」

Steven聽完即刻睜大眼,睇嚟估到我會問呢條問題,Kathy佢都顯得有啲意外。

短暫嘅沉默之後,Steven開始回答,「其實……我同Bowie係情侶嚟,
其他同事都唔知道我哋嘅關係,但我哋反而係好享受呢種感覺。喺起飛之後,我哋兩個本來諗住入去洗手間……」

Steven冇講到好白,但我諗現場嘅人都唔會諗唔通係咩一回事。

「點知一打開門,就見到裡面寫咗好多字……當時入面係冇任何骷髏骨,亦都冇被燒過……」

「字?係咪『沒有代價』……」

「唔係,」Steven搖搖頭,「對唔住……入面嘅內容我唔可以講出嚟,
如果我講……我同Bowie都會死……」

呢種講法突然有種好熟悉嘅感覺。下一秒我就醒返起,
Fred都曾經講過相似嘅說話,但當時大部份人都係唔相信佢。

「咁Bowie佢暈低之前……」講到呢度飛機突然加速起嚟,
艙裡面嘅燈亦都同一時間熄哂。我差少少就失平衡跌低,好彩搵到嘢扶住。

「準備起飛喇……」Steven提醒我哋,「你哋要扶穩!」

起飛嘅引擎噪音非常犀利,我忍唔住用另一隻手掩住耳朵。
到底飛機係咪仲可以順利起飛?假設真係順利飛到,目的地又會係邊到?

……會唔會到最後,又係降落返喺呢個「桃園機場」?

好快,飛機就離地開始升空。斜向上飛咗大約十幾秒之後,
我注意到有樣嘢喺前面走廊碌到落嚟機艙最後……

雖然光線不足,但我勉強睇得出係乜嘢嚟,只係一時三刻反應唔到……

「吖!?」Kathy嚇到彈起身。

係人頭……Fred嘅人頭。

(待續)
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞