【絕無轉機】我坐上咗一架盛載住絕望嘅航班。(2)

1002 回覆
326 Like 26 Dislike
Kathy= ex kathy??

點解?

無野自
屌一晚live 左
Live 咗
live
佢個名叫做「顧文見」,四年前,就係我奪去咗呢個人嘅性命……喺Kathy面前。

「冇可能……你明明就死咗……我係親眼睇住你斷氣……」我難以置信咁講。

「你就係用類似而家手上面嗰把刀,一嘢直插落我心臟。」
『文見』恰埋雙眼,深呼吸咗口氣,「好痛,嗰一下真係好痛……」

「成件事係你咎由自取。」我嘗試去冷靜落嚟,「你根本就係抵死……」

「係,我係抵死。」『文見』張返開雙眼,「火化嗰日冇一個人為我流淚,
包括我父母、包括Kathy、仲有同父異母嘅細佬……事實上佢哋根本就唔想出現,
甚至覺得嘔心……我就係咁孤伶伶上路,冇人會懷念我。但我嘅痛楚,
確確實實咁化成為一個詛咒,由你同埋Kathy承受落去。」

「你到底……唔通,所有嘢都係你搞出嚟,為咗向我報仇?」

「報仇。」『文見』望向我。「Rex,如果係咁簡單就好。」

「吓?」

「你心底裡面一直渴望出現呢個情況、渴望出現一個敵人。
只要解決佢,就可以將所有錯誤都扭轉過嚟……所以你一直等,
放棄所有嘢一直等,甚至連『機會』都放棄埋……而事實上,
真正嘅敵人一早就出現咗,就係你嘅心魔。」

講到呢度,佢直指向我嘅心臟。

「你一直知道,但又唔敢去面對。你係一個可悲嘅失敗者。」

我冇回應到,唔係因為聽唔明。正好相反,
正因為聽得好清楚,先至令我覺得……佢唔會係文見。

至少我認識嘅佢絕對唔係一個會長篇大論講道理嘅人。

「你到底係邊個?」所以,我決定問清楚。

「我係代表住你一生嘅『矛盾』,由過去橫跨現在直到未來。同時,
亦都係創造呢個空間嘅人心底裡面嘅矛盾。我哋較早之前就已經對過話……兩次。」
「你……」我嘗試回想起嚟,「就係當時嗰個『意識』?」

「好可惜。」『文見』搖搖頭,「你同羽姬最後都係拯救唔到嗰班人。」

「但仲有機會,係咪?」我趁呢個機會確認清楚,「只要搵到個病毒,就可以打破成個詛咒……」

「但你哋唔知點樣做,所以我先會出現喺你哋面前。」

「『你哋』……」我重複呢兩個字,並轉身望一望其他人,
「但睇落其他人應該聽唔到你講嘢……」

「當然,因為佢哋都需要面對各自嘅『矛盾』。」
佢回答。「係佢哋嘅眼中,你先係停低咗喺度嘅人。」

「咁點解會係Kathy大哥?」我再問,「我嘅矛盾……」

「你到而家都仲係要問?」『文見』好意外,「Rex……
你並唔係一個愚蠢嘅人。如果唔係發生咗呢件事,『顧文見』呢個人就算冇咗肉身,
都會永遠存在喺你心入面,纏繞你一生。」

「但而家發生嘅呢件事……將會係我嘅一個『轉機』。」我突然記返起一件事,「你就係當時嗰個阿伯?」

「冇錯。」『文見』微笑住點頭。

短暫嘅沉默,將當刻發生嘅事稍為消化過後,我開聲問:
「咁你到底諗住點幫我哋?俾提示?定要我哋再一次作出抉擇?」

「我係嚟幫你去『睇清楚』……呢個就係最好嘅提示。」

說罷,佢突然舉起手擺喺我眼前。我立即眼前一黑,雙眼咩都見唔到……

「你到底做咗啲咩!?」因為太過突然,所以我一時三刻都反應唔嚟,雙手不停左右揮。「喂!」

「放心,好快就會冇事……」
正如佢所講,我又慢慢可以睇返嘢,但要完全恢復視力,
睇嚟仲要再過一段時間……可能係幾十秒,亦可能係幾分鐘……

「你係咪仲有嘢想問?」『文見』就好似睇穿我一樣突然問。

「係……當時你用阿伯嘅形象出現喺我同老陶面前……
如果我冇估錯,你應該係根據第一個遇到人去改變形象?」

感覺就好似哈利波特入面嘅「幻形怪」一樣。

「係。」『文見』回答,「係Fiona……我當時嘅形象係佢已經逝世嘅父親。」

「我記得你行入廁所之後,下個去開門嘅人係Steven同Bowie,
佢哋喺裡面見到你留低嘅『訊息』。再之後就輪到羽姬,
嗰陣廁所裡面有具燒焦嘅黑骷髏……」我講到呢度停一停先再講落去,
「如果當時嗰具黑骷髏就係你……咁係咪代表,羽姬嘅『矛盾』就係……」

「呢點,我諗你自己去問佢會比較好。」『文見』突然大笑起嚟,「哈哈……」

我喺朦朧間見到佢開始轉身離開。

「希望你哋可以證明『我』係錯,如果唔係……等待你哋嘅就係絕望。」

等到佢嘅身影完全消失之後。我注意到人流又開始移動起嚟。
就喺下一刻,有人從後拍一拍我肩膀……

「Rex……」係老陶,佢睇落有少少面青,「……你係咪都見到啲咩?」

「嗯。」我點頭,然後轉身望向羽姬佢哋,呢刻佢同阿琪Lincoln三個都睜大雙眼,一臉茫然……

但我並冇第一時間追問佢哋頭先見到啲咩,因為周圍嘅情況更加令我在意。
首先,係客運大樓嘅燈光,比起剛才暗淡得多,而且都冇咁光潔,睇落非常殘舊。然後,係周圍嘅人……

呢刻,佢哋全部都冇哂五官,同剛才喺機上面見到嘅無臉人一模一樣……

而且,全部「人」嘅雙手雙腳都沾滿哂鮮血。

(待續)
黎到呢一話,似乎係咁
1. 絕三時空, 絕走時空 & 西營盤時空係同一時空黎。先後應該係絕三最早,絕走同西營盤暫未見明確訊息分先後
2. 顧文見引申出顧文迪得出1
3. 西營盤彩蛋顯示本航班有一個生還者,而Rex好大機會係惟一生還者即賈彥而得出1

後續似乎會解釋點解絕走時空唔存在啟示病毒

em…耐人尋味
同文迪有冇關係
邊度可以睇番其他故
LM
Pish
阿迪
邊度可以睇番其他故

facebook,或者上返高登搵返,或者買書(上映)
覺得最好睇係變性故
黎了黎了 同父異母細佬
覺得最好睇係變性故

放下啦施主
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞