【絕無轉機】我坐上咗一架盛載住絕望嘅航班。(2)

1002 回覆
326 Like 26 Dislike
Kathy唔係Katie
岩岩睇緊絕命上映實體書
有講Katie左手傷痕來源
岩岩睇緊絕命上映實體書

咁得聞睇故
岩岩睇緊絕命上映實體書

咁得聞睇故

病左嘛 無野做又無精神打文咪睇
絕命上映好耐之前睇過 前排聽巴打講實體書劇情唔同
咁咪買左 但一直無睇 琴日終於係個機會比我睇
岩岩睇緊絕命上映實體書

咁得聞睇故

唔同架
Lm
文呢
未有文追返晒舊既絕命上映同絕望走廊,好緊張
另外 睇到fb個邊有人講kathy細佬就係顧文迪 🤓
22.

「吳sir,而家咁樣即係咩意思……點解我仲未可以復職?」

「阿Rex,你冷靜啲坐低先。」吳sir伸出手示意我坐低,「首先恭喜你無罪釋放……」

「客套說話唔好講喇,我已經等咗半個月……」

「呢個係上頭嘅意思。」吳sir乾脆咁回答,
「實際上你已經係復咗職,只係對外唔可以咁講……」

「對外。」我嗤之以鼻。「對外我哋不嬲係另一個講法……」

「Rex,我哋有個任務想你去做,亦只有你有能力去做。」
吳sir停一停之後再講落去,「你有冇聽過一個組織叫做『路易斯俱樂部』?」

「聽過,一班睇戲睇上腦搞到要去殺人嘅有錢佬,唔係之前已經斷哂線索咩?」我反問。

「事實上,就喺你審訊呢段期間我哋又搵到條新線索。
佢哋睇嚟準備喺香港搞單大嘢……而且有情報話佢哋背後仲有另一個組織協助佢哋。」

「即係話,上頭係想我去做臥底……去調查呢件事,將佢哋一網打盡。」

「如果做得到當然係最好……」

「吳sir,唔好意思。」我打斷咗佢,企返起身,「今次請准許我拒絕。
呢半年發生嘅事實在纏繞得我太耐,而且我知道呢個俱樂部嘅背景……
呢個任務可以話係極端危險,唔係三扒兩撥就可以消除佢哋,仲要講到背後有另一個未知組織……」

「Rex,你真係變咗。」吳sir聽到呢度顯得有啲意外。

「係,我而家有個對自己好重要嘅人……再唔敢好似之前咁亂嚟。」

「唔係,我指嘅變,係變得更加……為咗自己。」吳sir諗咗諗,
「你左腹嘅刀傷應該唔係顧文見做成,而係Kathy……我有冇講錯?」

見我冇回答,吳sir佢繼續講落去:

「顧文見佢有練開拳。雖然咁都唔見得佢會傷到你……但如果真係傷到,照計傷口應該係更加深先係。」
「既然你哋係知道,」我知道再隱瞞落去亦都冇意義,「點解之前唔揭發我?」

「因為我哋都知道你係無辜,咁做純粹係為咗更加保險……
但更重要嘅係,我哋真係好需要你,唔會接受到你被判誤殺。」

「如果,我堅持唔接受呢個任務,你係咪再去告發我?」我再問。

「唔會……點會呢?」吳sir認真咁回答,「我幾秒之前已經講咗,
我哋唔可以冇咗你。就算唔接呢個任務,都會有其他任務俾你。」

聽到呢度,我本身諗住轉身離開房間。但行到去大門前面,我又忍唔住問:

「『為咗自己』係咩意思?」

「你其實係有能力自己做,但你偏偏叫Kathy郁手。本來佢只係受害者,
但因為咁隨時成為協助你嘅幫兇……如果咁唔係為咗你自己,係為咗邊個?阿Rex,我等你嘅答覆。」

呢個晚上,我不斷回想起同吳sir嘅對話。

其實佢講得冇錯,我嗰次的確係一次自私嘅行為。點解我當時會咁決定?
或者,我內心深處係有怪責到Kathy,並唔係因為佢身體被沾污,而係怪佢一直都唔肯同我講……

但就算係咁,我依然係好愛佢,亦好怕會失去佢。所以,
只要將呢一次罪孽分成兩份一齊去承擔,就會變成為一條鎖鏈,永遠咁鎖住我哋兩個……永遠起埋一齊。

點估到,當我終於意識到呢點嘅時候……我會被迫去作出一個決定?

世事就係咁矛盾。

「妳心情平復返啲未?」第二晚,我約咗Kathy出去海旁見面。

「仲係每晚發惡夢……」Kathy微笑著講,「但我相信我好快就會忘記個衰人,只係時間問題……」
望住佢嘅側臉頰,本來仲想趁呢個機會捉住佢隻手。
但佢突然收返去按住自己嘅左手手臂……俾文見斬傷嘅位置。但我知道佢唔係故意,只係純粹巧合。

「Rex,呢個地方真係好奇怪……明明係咁靚,但璀璨燈光嘅背後,
偏偏係存在住咁多陰影、痛苦仲有無奈……再望下周圍嘅人,
每個都好似戴住面具咁,我永遠都睇唔清楚佢哋嘅真實面貌。
就好似個衰人、仲有我阿爸,就算連文迪都係一樣……
Rex,我諗只係得你,我係可以睇得清楚……」

「我……」沉默咗幾秒之後,我先繼續講落去,「Kathy,我並唔係妳所諗得咁好。」

「咁每個人都會有佢唔好嘅地方。」Kathy轉過頭望過嚟,「係呢,你係咪有嘢想同我講?」

之後我到底講咗啲咩,老實講已經唔想再記返起。

當時最令深刻嘅只係Kathy臉上嘅表情變化。由勉強擺出嚟嘅笑容,
慢慢變成為沉默,然後眼泛淚光,最後轉身離開……

我哋就係咁分咗手。

點解會咁?因為我最後都係決定接受嗰個任務。而只要一日有呢個任務在身,
Kathy同我一齊都會非常危險。之後我一心想盡快解決呢件事,點知一做就過咗三年有多……

到上頭因為壓力被迫中斷呢次任務,我諗住可以搵返Kathy嘅時候……
先發現佢已經同咗一個叫做阿響嘅人一齊,仲有咗佢嘅身孕,即將就會舉辦婚禮。

顧文見嘅詛咒……就係因為我兩個錯誤嘅決定……而變成為現實。

「──再見喇,Rex。」

如果,我當晚選擇追上去,同佢講哂所有事實,同佢講我唔會接受嗰個任務,結局係會變成點?
「Kathy……Kathy!,」

呢刻,我彷彿又回到去海旁嗰一晚,但今次我選擇咗追上去。
可能只係單純一次幻想。但至少,俾我喺幻想裡面填補嗰次遺憾……

「Kathy!」我終於追到上去,從後捉住佢隻手,「唔好走……永遠留喺我身邊……」

就喺下一刻,佢慢慢轉過身……

「點解……」我俾眼前畫面嚇到睜大雙眼。

因為,眼前嘅人再唔係Kathy……而係羽姬。

「Rex……」

熟悉嘅臉孔時而清晰時而模糊,驚訝得令我差少少就錯過佢接下來呢句說話:

「你要快啲返去機場……」

「……唔係一切就會太遲。」

(待續)
無臉人=冷漠得香港人
係文迪!?
係咪我眼大睇過龍 文迪係呢個故既身份原本係邊個?

Kathy細佬?
路易斯俱樂部

Kathy細佬?

羽姬? 同時係走廊個主角?

Kathy細佬?

羽姬? 同時係走廊個主角?

轉機入便有2個Kathy
1個Kathy 顧, Rex前女友
1個Kathy 柯,Rex機上便識

顧文迪,Kathy細佬,顧文見的同父異母細佬。絕望走廊男主,又被封男神迪。西營盤內Yan的教授
出埋今集可以開新post
岩岩睇緊絕命上映實體書

咁得聞睇故

唔同架

前日睇完
網絡版係咪第99個世界
實體書係第100個世界

然後True end係第100個世界同絕望走廊嘅Katie
Extra end係第99個世界嘅命
岩岩睇緊絕命上映實體書

咁得聞睇故

唔同架

前日睇完
網絡版係咪第99個世界
實體書係第100個世界

然後True end係第100個世界同絕望走廊嘅Katie
Extra end係第99個世界嘅命

99->98就啱曬
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞