【絕無轉機】我坐上咗一架盛載住絕望嘅航班。(2)

1002 回覆
326 Like 26 Dislike
無文的日子很漫長
好緊張,留名追post
新年冇文有啲難話><!!!
「咁我哋嘅禁忌又係咩?」我問,「係咪好似Steven佢哋咁?」

【是追文。】

【Rex,Kathy,你們其中一個人,需要在悲劇發生之前一直持續追文。】
無默媽呢
「咁我哋嘅禁忌又係咩?」我問,「係咪好似Steven佢哋咁?」

【是追文。】

【Rex,Kathy,你們其中一個人,需要在悲劇發生之前一直持續追文。】

【是追文。】

買咗本絕命上映
幾時出15
真係出得好慢 d緊張感無曬
仲要每次睇文都要爬返去上一集先記得d劇情
15.

半小時嘅期限已過。因為俾Fiona嘅分化所影響,
Kathy始終都係說服唔到乘客移動到去前面商務艙,
最後連自己過唔到去……我嘅情況都係一樣,呢個無疑係最壞嘅發展。

而所謂嘅「悲劇」,就由四眼仔被扯落機艙底下嗰刻揭開序幕。

「你哋見唔見到佢係俾咩拉落去!?」
「睇唔到,發生得太快……」
「係血呀!有血喺個窿到湧出嚟!!!」
「吖!?」

呯!呯!呯!呯!呯!

都未意識到發生咩事,客艙裡面嘅置物櫃突然接二連三咁打開。
有唔少行李同袋仲喺裡面跌出嚟,我下意識舉起手保護個頭……

「吖啊啊啊啊啊啊啊啊!!!」

緊接住又係另一下尖叫聲,係後排一位甚少開聲嘅女人。
一望到佢嘅情況,我成個人當場愣住……
呢刻,有一雙蒼白又瘦削嘅手喺置物櫃裡面伸出嚟,緊緊扶住嗰個女人條頸。
下一秒鐘就將佢整個人拉入置物櫃裡面,最後濺出一灘血霧……

喺旁邊目睹一切嘅中年阿姨即刻嚇到成個人跌低,失聲大叫。

「怪物……係怪物啊啊!!嘩啊!?」有另一個男人即刻向我哋呢邊衝過嚟,
但跑咗兩步就成個人向前跌低,原來有另一雙手喺地板伸出嚟抓住佢隻腳,
企圖將佢拉落下面……情況就同四眼仔一樣。

「屌你老母有鬼呀!?」就喺下一刻,
鄉音阿叔衝過嚟撞開我,諗都冇諗繼續行前跑。

──Fiona,盡快離開呢度。

喺一片混亂之中,廣播再一次響起,我好懷疑到底有邊個人聽到……
但呢個唔係重點,重點係Fiona聽完之後即刻轉身向住機頭嘅方向行。
睇到佢呢個舉動我即刻有所頓悟……

「走呀!」我對住Kathy嗰邊揮手大嗌,「快啲過去商務艙嗰邊!」
再轉身望向老陶仲有阿響嗰邊,「你哋都係!」

老實講我唔知咁做係咪仲有用。
但既然事情已經發展到呢一步,就只能夠聽天由命。
等得好苦呀 終於有一篇
好似便秘咁,一篇篇咁必出黎
點解無默媽唔一次過出哂
快啲出埋佢啦
「但後面嗰個男人……」老陶猶豫起嚟。

「唔好諗呀!救自己先!」我望返去Kathy嗰邊,
見到佢哋已經開始行動,自己亦都不敢怠慢。

轉眼就跑到去工作間旁邊,呢刻成個工作間嘅櫃都不停湧出鮮血。
後面置物櫃同地板嘅情況都係差唔多……
再係咁落去,呢架機遲早會浸滿哂鮮血。

雖然情況係咁嚴峻,但呢刻都已經再理唔到。
正如我都冇辦法再顧其他人,唔知Kathy佢哋已經到步定仲喺後面,
只知道目的地就喺眼前……

終於穿過布簾衝入商務艙,原來鄉音阿叔早就已經趕到嚟呢度,
而老陶仲有阿響就跟喺我後面……

「Help……Help!!!」

外面突然有人求救,老陶聽到即刻伸手拉返開布簾……係美藉華人,
佢俾置物櫃伸出嚟嘅一隻怪手抓住頸,不停係咁掙扎。
雖然冇即時被拉入去,但睇落唔撐得好耐。

「Andrew!」見狀,老陶諗都冇諗就衝返出去想幫佢。

起初我冇諗住出去的,但下一瞬間又記起Kathy曾經提過佢係識揸飛機。
若果我哋之後真係可以控制返飛機,到時就一定需要到佢……
諗到呢度,我決定豁出去,趕到去佢哋兩個面前,
抽出把短刀,冇猶豫過就一刀斬落去隻手度。

雖然係中刀,但隻手依然冇鬆開,
從Andrew嘅表情睇得出佢係非常痛苦,雙眼就快要反白。

就喺下一刻,我終於睇到置物櫃裡面嘅玄機……
入面有個不停流出鮮血嘅裂痕。怪手嘅主人係一個蒼白、
冇頭髮亦都冇臉孔嘅無臉人,佢就係喺呢個裂縫裡面闖入嚟,將乘客一個個拉入去……

「頂住呀!可惡!」

我強忍住恐懼不停用力斬,唔知斬咗幾多下之後,
終於將其中一隻手斬斷。老陶成功把握呢個機會將Andrew拉返落地,
我哋兩個再合力將佢拉返入去商務艙……

雖然只係好短暫嘅時間,但已經足夠俾我睇到後面嘅情況。
正如頭先所諗一樣,後面已經變到血流成河,
我呢個位置再見唔到其他生還者,亦無法想像呢個情況係咪仲有人可以生存落去……

Steven、Bowie、仲有嗰對公公婆婆。佢哋幾個係冇可能趕到嚟……
Live
再次穿過布簾返到去商務艙,將Andrew放低之後,
我即刻起身望下周圍嘅情況……同後面艙唔同,
呢度好似冇出現到異樣。就喺下一刻,有一把聲音吸引到我注意。

「佢哋……係咪死咗?」係張議員,估唔到佢都趕到嚟呢度。

一開始我仲以為佢係講緊後面艙嘅其他人。但我錯了,
佢指嘅係商務艙嘅乘客……呢刻幾乎全部都坐咗喺原位,
戴住氧氣面罩,恰實雙眼。身處喺呢個環境,睇落實在非常詭異。

「仲有氣息,」老陶回答,佢檢查咗其中一位男乘客,
「但睇落好虛弱,隨時都會支持唔住……」

「試下叫醒佢哋……或者就可以知道呢度發生緊咩事?」阿響接著講。

老陶猶豫咗幾秒。正諗住落手嘅一刻,
有另一班人穿過布簾嚟到呢度……係Kathy佢哋,但好似少咗一個人。

「我睇到哂架!」一到步,阿琪即刻衝埋去用力推軒少,「你個衰人!」

「我屌妳喇!妳都知頭先個情況係幾危急架!?」軒少幾乎想還手。

「你仲扮嘢?頭先我睇住你一腳踢開阿彤架!」阿琪怒道。
「機場嗰件事你根本一直懷恨在心!」

「條八婆捉住我隻腳呀!」軒少指住自己隻腳,「我唔咁做唔通一齊死呀!?」

「我哋本來可以拉佢返上嚟架!」阿琪還擊,「但就係因為你……」

「妳講就叻!頭先其他人俾班怪物捉走嗰陣妳咪又係袖手旁觀!」

「你……」

「夠喇!」Kathy大嗌阻止佢哋嘈落去,「夠喇……已經夠喇……」

「妳仲好意思出聲!?」但軒少並冇諗住停,
「頭先如果妳唔係諗埋咩屎橋浪費哂啲時間。
我哋一早就趕到嚟呢度唔會有人出事!講到尾妳先係罪魁禍首……啊!?」

講到一半,Lincoln終於忍唔住衝埋去一拳將軒少打落地。

「冇人想件事搞成咁架!」Lincoln對住佢講。
捱咗呢一拳之後,軒少終於肯收聲。
短暫嘅沉默後,阿響終於忍唔住開聲問:「
頭先嗰啲手……嗰啲怪物到底係咩一回事?」

「……唔係怪物,呢個世界根本冇可能有怪物!
係幻覺!你哋班人好講喇!」張議員對住Kathy佢哋大喊,
「你哋到底想玩咩花樣!?你哋到底點先肯放過我哋呀!?」

「到呢刻妳都仍然覺得係我哋做!?」Lincoln難以置信咁講,
「我哋有個朋友都係受害者呀!」

「係受害者定係傾唔掂數呀?」鄉音阿叔反駁,
「你班仆街啱啱先喺我哋面前嘈完……」

佢講到一半就唔敢講落去,可能係因為注意到Kathy嘅眼神……充滿住怒意。

「頭先……如果你哋肯相信我哋,件事一定唔會變成咁……」Kathy冷冰冰咁講。

「Rex,」就喺下一刻,老陶行埋嚟喺我旁邊講,「你過一過嚟……」

「我一早就話商務艙唔會有事……點解你哋始終係唔肯信?」

老陶將我帶返去Andrew旁邊,呢肯佢塊臉幾乎已經冇哂血色。

「佢……」我望向老陶,只見佢向我搖搖頭。

唯一識操控飛機嘅人死咗……得悉呢個惡耗,突然有種好絕望嘅感覺充斥全身。
明明每個決定同選擇都已經盡量做好,但到最後都總係悲劇收場。
唔知Kathy知道呢個消息之後會有咩反應?

──各位乘客,大家好。

廣播聲又再一次響起,但今次講嘢嘅係一把女聲,我認得佢係Fiona。

──八、九、十……十個人……我諗呢個人數應該足夠。

「妳到底講緊啲咩?」張議員問,「妳唔係話妳係空警……想幫我哋架咩?!」

──我哋確實係想幫你哋,只係幫嘅方法同你哋嘅諗法存在差異──我哋有必要先到達「目的地」。
就喺下一瞬間,所有商務艙嘅乘客都睜返開雙眼,
全身不停係咁震。我睇得出佢哋都好痛苦,
但冇一個人願意張開嘴巴大嗌出聲……

──為咗到達「目的地」,我哋就需要付出代價。
剛才後面艙、仲有你哋面前商務艙嘅乘客,都係屬於犧牲品。

「係個氧氣罩!」老陶即刻扯走其中一個乘客嘅氧氣罩,
有其他人跟住做……但冇用,個乘客依然係咁震。

終於去到一個位,佢哋五官開始不停流出鮮血,
最後恰返埋雙眼……全部人都死了。

──但只係犧牲品係唔夠,我哋仲需要「悲劇」,
各種悲劇……但悲劇唔係你哋見到嘅怪手、無臉人……
真正嘅悲劇,係你哋嘅互不信任、互相出賣……

「妳到底可唔可以講清楚……」我忍唔住開聲,「妳到底想點?」

──好快我哋就會降落去到「目的地」。到時我哋需要你哋幫手搵出一樣嘢……
只要成功搵到拎返嚟,你哋就可以返番去原本嘅世界,所有人都唔會有事。

「發生咗咁多事,妳覺得我哋仲會相信妳咩?」Kathy問。

──你哋冇其他選擇。

「咁妳到底想我哋搵乜嘢?」Lincoln問。

──係一個盒,裡面裝咗一樣決定你、仲有所有人類命運嘅「寶物」……

──叫做「啟示病毒」。
(待續)

吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞