【絕無轉機】我坐上咗一架盛載住絕望嘅航班。(2)

1002 回覆
326 Like 26 Dislike
唔覺意live左
我完全理解唔到而家緊咩事。
就喺下一刻,有人喺身後拍一拍我肩膀。

我當然嚇咗一跳,反射性轉身舉起把刀,
真係差幾厘米就會傷到眼前嗰個人……係Kathy。

「妳搞乜呀?」我唔太客氣咁講,放返低把刀,「差少少就俾妳嚇死……」

「我唔敢出聲,怕有其他人會聽到……對唔住。」
Kathy道歉,再繼續講落去:「Rex,
我見到嗰對公公婆婆好似暈低咗,連其他人都好似係咁……」

「嗯,」我點咗下頭,「妳點解唔留喺機尾?」

「唔係只得你可以魯莽,我都會擔心自己嘅朋友。」Kathy回應,
「放心喇,我係處理好佢嘅傷口先過嚟。」

說罷,佢望向阿琪佢哋剛才身處嘅位置,但吸引佢注意力嘅明顯係另一樣嘢。

「嗰個……」

「係Fred嘅屍體,我認得佢套衫,唔好望喇。」我拉住佢退返去工作間旁邊,
壓低聲講,「聽住,機艙裡面真係有其他人……」

「吓?」

「頭先有個人喺前面洗手間裡面行出嚟,」我解釋得清楚啲,
「講咗句說話之後就行咗去商務艙嗰邊……」

「真係掠奪者?」

「我唔知。呢度實在太黑,條友又戴住面具、刻意壓低聲線,
所以係男係女都冇辦法判斷……」我開始頭痛起嚟,
「但我冇估錯嘅話,應該就係佢殺死Fred……」

諗真啲,個黑袍人會唔會就係Fiona?現階段嚟講,確實係佢最可疑。

「Kathy,」我望向旁邊嘅工作間,「妳記唔記得上機之後,
Fiona有冇俾水或者食物你哋,又或者做過啲咩可疑行為?
我懷疑係佢做咗啲咩,先會令到其他人昏迷,再趁機會殺死Fred……」
Kathy思考咗一陣然後搖搖頭,「我記憶中……冇……老實講,
我同阿琪佢哋返入嚟嘅時候根本見唔到佢,係直到你哋返嚟佢先現身。」

「……咁唔通係空調系統?」我抬起頭望咗眼。

「如果係咁,咁點解我哋會冇事?而且,Rex……我諗你可能注意唔到一樣嘢,」
Kathy舉起手,指向斜對面,「我見到Fiona就坐咗喺嗰度……」

「咩話?」我大感意外。

「大約53、54行……」

為咗確認Kathy所講嘅係真定假。我穿過工作間去到另一邊走廊,
再向前行幾多步之後去到54行。果然,
Fiona呢刻就坐咗喺窗口位,同其他人一樣都係恰埋眼昏迷當中……

黑袍人離開之後,我都幾肯定冇人再喺前面艙行過嚟,
再加上Kathy嘅證供……Fiona係黑袍人嘅可能性非常低。

「就算落手嘅人唔係佢,都唔代表佢係無辜。」我同Kathy講,
「佢可能只係扮緊昏迷……就算係真都可以係安排,想令到人相信佢同Fred嘅死無關。」

講到呢度,我舉起把刀,擱喺Fiona面前……

「Rex?你想點……」

「若果趁呢個機會解決佢,件事係咪就可以告一段落?」

「你唔可以咁做!而家機師係佢嘅同伴,你咁做可能會令件事變得更加壞!」

我盯住Fiona。就算有把刀喺佢面前,佢都依然恰實雙眼,
表情冇任何變化。短暫嘅沉默之後,我將把刀收返好,
「我當然知咁做係治標唔治本,但咩都唔做嘅話,唔通只可以坐以待斃?」

「當然唔係,我哋仲有其他辦法……你見唔見到坐喺張議員前面嗰個男人?」
Kathy指向前面,「佢係美藉華人嚟……頭先喺你上機之前,佢曾經提起過自己係識揸飛機。」

「妳咁講……」

「只要我哋所有人合作佔領返駕駛艙,送嗰個男人入去……
就可以靠佢送我哋返香港,或者降落喺其他安全地方。」

我從Kathy嘅眼神睇得出佢係非常認真。
「但妳應該知道,要攻陷返駕駛艙係好難,
我哋又唔知商務艙嘅情況係點……
殺死Fred嘅兇手就喺嗰度。就算真係成功,都唔代表……」

我突然回想返當年911嘅聯航93號航班。雖然乘客們合力反攻返駕駛艙,
阻止咗一次襲擊,但最後班客機都係墮落地面,無人生還。

「我明你講咩,但若果因為難就唔做……我哋就可能再冇任何轉機。」

就喺Kathy講完嘅一刻,周圍各處突然傳出詭異嘅藍光,所有椅背電視都同一時間著咗。
見狀,我同Kathy即刻望去最接近嘅一個螢幕……

【Rex,Kathy,你們好。】

見到螢幕上面出現到自己嘅名,我第一刻當然係非常驚訝……

「唔通係個機師聽到我哋講嘢?」
我望去其他螢幕,所顯示嘅嘢都係一模一樣……

【你們會看到這個訊息,並非偶然。】

螢幕上面嘅句子不停係咁轉變。

【半個小時之後,將有悲劇在此發生。】

【你們兩個,將會決定眾人的生死。】

(待續)

今集附圖:

push
屌,個人頭...
開始啦
開始啦

完埋
開始啦

完埋

開始啦

完埋

留名
又要寂莫的等了
第一次係無默媽個故留名
夜晚睇幾驚
又live左
個人頭嚇撚死
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞