【絕無轉機】我坐上咗一架盛載住絕望嘅航班。(2)

1002 回覆
326 Like 26 Dislike
呢下轉身好突然
有返啲期待
btw無點巴
個故去左40%未?

差唔多一半
原來已經一半 今日係咪有文
lm
原來已經一半 今日係咪有文

咁快嘅
pish
文呀
啓示病毒係咪就係啓示敗血症?
啓示病毒係咪就係啓示敗血症?

仲未有人拎晒三步曲出嚟分析下嘅?
仲未有人拎晒三步曲出嚟分析下嘅?

不如分享下你有咩睇法?
聽日先有文
半集都要等幾日

好想睇呀!!!!!
個阿伯就係個崇拜者?
啟示敗血症係戲院故度,阿命同Katie不斷穿越時空想救對方嘅原因(?)或者相反係因為佢地咁做而引起。
走廊故Katie(唔係好記得係咪佢)不斷搵一個冇敗血症嘅時空,搵到主角們嗰個,而佢地搞緊絕望鄉儀式(但係我到而家都唔係咁鐘意呢個故後半部😂)。
今集似乎係前傳?
「夠喇夠喇!」鄉音阿叔突然大嗌,
「又病毒又儀式,都唔知妳喺度嗡乜春!」

Fiona聽完之後微微一笑,「經歷完咁多事,
你哋呢班人依然仲可以撐到而家,一定係有佢嘅原因。」

「屌!仲喺度裝神弄鬼?!八婆,我見到妳有支槍啊!
妳係要殺就殺,要剁就剁!唔好撚再喺度撚化阿叔我!」

「你唔好癲喇!」軒少開聲,「喺飛機上面開槍好大鑊架!」

「挑,條八婆遲早都會殺死我哋!你哋睇下佢哋!」
鄉音阿叔指住旁邊嘅商務艙乘客,「睇下後面班人!?」

睇嚟,雖然Fiona已經好有耐性咁解釋兼且有問有答。
但我哋當中依然有人係聽唔明白,或者因為完全唔信佢所以放棄思考。

「大叔……冷靜少少。」阿響拍一拍阿叔肩膀。

「哼。」或者係見頭先有份幫佢,所以阿叔俾面佢。

至於你問我係咪信?

以過往觀察人嘅經驗去分析,我認為Fiona並唔似係講緊大話。
但即使係咁都有兩種額外嘅可能性,一就係佢真心相信自己講嘅嘢,
但同事實係有好大距離、二就係佢講大話已經去到爐火純青嘅地步。

所以我嘅結論係見步行步,就算應該信都唔可以盡信,
始終之前實在俾佢玩得太應。就算真係「幫」我哋,都難免會有其他目的。

「小姐……我有嘢想問,有錯請矯正我,」老陶好有禮貌咁舉起手,

「既然妳係想『幫』我哋打破呢個詛咒,咁妳同嗰位崇拜者照計應該係兩個唔同嘅陣營。」

「嗯,冇錯。」

「如果係咁,妳係點解會知道成件事?知道嗰個乜嘢儀式?仲有……
假設真係拎到個病毒,又會點處理佢?」

Fiona聽完諗咗諗,正想回答嘅一刻,廣播比佢更快一步。

──Fiona,夠喇,妳已經講得太多。

「為咗要令佢哋相信,我認為呢啲嘢應該係要交代。」Fiona回應。

──已經足夠。佢哋仲係唔信嘅話,最後蝕底嘅都係佢哋。
「我只係唔想最後只係靠我哋。」Fiona無奈咁講,
然後望返去老陶度,「正如機師所講,呢條問題我唔可以答你喇。」

「明白。」老陶佢竟然接受,佢份人真係太過紳士。

「各位乘客,我相信你哋係需要時間冷靜同沉澱下,
如無意外仲有大概半個鐘先會到達『目的地』……好好珍惜剩低呢段時間。」

「咪住,」見Fiona好似想轉身走,Kathy開聲問,
「一陣去到妳所講嘅『目的地』,我哋到底會遇到啲咩?」

「你哋對頭先喺『桃園機場』嘅經歷有咩睇法?」Fiona反問,
「嗰度係到達目的地前嘅中途站。如果當時你哋已經覺得好絕望,
咁一陣要面對嘅將會可怕十倍。」

說罷,佢就轉身行返去機頭嗰邊,剩低我哋十個人喺度。

「各位,」張議員馬上開聲,「而家事態變成咁,我哋有必要好好傾下……」

「傾佢老味喇!」鄉音阿叔打斷佢,「阿叔我乜鳩都唔理!」

「係要傾。」阿琪接著講,「但唔係而家……我哋確實需要冷靜下。」

「仲冷靜?呢位小姐,妳好明顯未搞清楚狀況……」

「搞唔清楚嗰個係妳!」Lincoln怒道,「如果你哋一早就搞清楚,
我哋就唔會剩係得返十個人!而家我哋需要冷靜下,唔到妳話事!」

聞言,張議員只係黑臉而唔敢反駁,明顯係俾Lincoln講中咗。
就喺下一刻,我同Kathy互望咗眼,佢同朋友交代咗兩句之後越過座椅行過嚟,
隨即就注意到已經死咗嘅美藉華人Andrew。

「我同老陶已經即刻去救佢。」我解釋,「但冇辦法,我都唔知佢點解會死……」

「對唔住……」Kathy突然向我道歉,「如果唔係我、
如果當時係由你出聲,或者結局就唔會搞成咁……阿彤佢……阿彤佢都唔會死……」

講到中途佢忍唔住喊起上嚟。我馬上就明白到,
佢應該係唔想喺朋友面前表現脆弱嘅一面,所以先會過嚟喊……
「對唔住……阿彤……明明妳咁相信我……嗚……係我辜負咗妳……」

曾經有一刻衝動想攬住佢。但馬上就意識到咁做並唔係太好,
最後只係行近一步,拍一拍佢肩膀……

「Kathy,妳聽住……既然個機師同Fiona係有心搵段片嚟搞分化,
咁就算係由我出聲結果都只會係一樣。」我真心咁講。

一講完呢句,我先醒起其實仲有好多謎團係未解到。
雖然「意識」嘅預言真係發生咗,但反過嚟諗會唔會成單嘢係佢安排?
既然係元兇,咁當然能夠預言得到……如果真係咁,
係咪代表「意識」同埋黑袍人都係Fiona佢哋嘅同黨?
為咗令我哋分化同埋絕望……從而到達「目的地」。

雖然成個分析好似講得通,但總係覺得有地方唔妥……
可惡,越諗就越頭痛。

「Rex,Kathy,你哋過嚟睇下……」就喺下一刻,
喺身後面嘅老陶突然開聲講,並指返去後面嘅經濟艙。

「係咩事?」Kathy聽完之後開始抹返啲眼淚。

「我唔知點形容……你哋自己睇會清楚啲。」說罷,老陶拉開塊布簾。

呢刻,後面經濟艙唔單只冇哂血,仲好似完全冇發生過任何事咁。
見到呢一幕,我同Kathy都非常驚訝……

「後面已經恢復原狀……阿彤佢會唔會係冇死到㗎?」

「唔好衝動!」見Kathy充滿希望咁想走過去,我即刻阻止佢,
「萬一又係陷阱點算?我哋喺度觀察多一陣先……
如果阿彤佢真係冇事,我哋一定會見到佢。」

Kathy猶豫咗幾秒,最後點一點頭,「嗯……我過去叫阿琪佢哋幫手留意下。」
走咗兩步,Kathy突然又醒起啲嘢回過頭。

「我叫做柯羽姬。」佢突然講自己嘅全名。

「吓?」

「其實頭先知道你前女友都係叫Kathy嘅時候我已經想講,
但又冇機會……不如你之後就叫我中文名喇,費時令你勾起返唔好嘅回憶。」

「哦……」我頓咗頓,「明白喇。柯羽姬,我以後就咁叫妳。」

聽完我咁講之後,佢就滿意咁莞然一笑,轉身行返去朋友嗰邊。

「估唔到你呢個時候仲有心情溝女。」老陶佩服咁講。

「唔好傻喇。」

羽姬嘅笑容,確實係令我諗返起Kathy,但並唔係唔好嘅回憶。而係快樂而難忘嘅往事。

只可惜,呢次亦係我最後一次見到佢笑。

(待續)
收嗲啦政棍 冇人想聽你支笛啊
咁快死埋
個名好難聽

叫返kathy的唔得

好難聽 好難聽呀~
點解呢度更新慢Facebook咁多
個名好難聽

叫返kathy的唔得

好難聽 好難聽呀~

個名可能有意思
個名好難聽

叫返kathy的唔得

好難聽 好難聽呀~

吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞