[露營JJ] 等我開第一個露營post

1001 回覆
62 Like 0 Dislike
naturehike 嗰隻分體式爐頭有無巴絲用過 好唔好用

好廢 買火楓/brs 都好過佢

新手買左nh 分體爐頭,除左電子打火好難著到之外,有乜廢? 同火楓有乜分別?

另外,淘寶買左d 平cook set, 個鑊痴底痴到on99, 落哂油煎條廚師腸都痴走哂d皮
,有無平平地,無咁痴底嘅鑊或者cookset 推介?

1. 短時間內用就會係打火石長期唔著
呢樣我覺得都接受到 無咩問題
2.爐咀少, 出火面積會好集中 導致火力唔均勻
3. 火力輸出本身比較細, 煲水/蒸野會用比較多gas
4. 我大概用左個月完左右 汽閘開始有小小漏氣

至於爐頭塞住, 出火時大時細都仲可以話gas 多雜質, 但漏氣我真係諗唔到點兜😂

淘寶搵"sundick 不粘鍋" 呢款用左好耐都未甩coating 好用👍

貴d既話,
首選gsi, pan 身夠厚 受熱最平均.
二人用既msr quick2 system + msr quick2 pan
不過不失 但小心用, 比較易刮花
一體式唔想另買一堆野既, trangia 27 ha👍
淘寶買多個步林爐頭可以轉做gas stove cookset

1人用既 reactor👍👍👍👍

多謝巴打解答
我用nh 呢個爐的確煲水好慢,我仲以為係天氣凍,室外煲水係咁架啦
除左火楓105,仲有無邊隻分體式推介?budget 兩百內啦
我本身已經買左轉邊爐氣頭
講左咁耐好似好多人用火楓、kovea,呢到無人用Jetboil

一樣可以收納晒gas,gas腳,爐頭,pot support係入面

新手買左nh 分體爐頭,除左電子打火好難著到之外,有乜廢? 同火楓有乜分別?

另外,淘寶買左d 平cook set, 個鑊痴底痴到on99, 落哂油煎條廚師腸都痴走哂d皮

至於爐頭塞住, 出火時大時細都仲可以話gas 多雜質, 但漏氣我真係諗唔到點兜😂

淘寶搵"sundick 不粘鍋" 呢款用左好耐都未甩coating 好用👍

貴d既話,
二人用既msr quick2 system + msr quick2 pan
淘寶買多個步林爐頭可以轉做gas stove cookset

多謝巴打解答
我用nh 呢個爐的確煲水好慢,我仲以為係天氣凍,室外煲水係咁架啦
除左火楓105,仲有無邊隻分體式推介?budget 兩百內啦

講左咁耐好似好多人用火楓、kovea,呢到無人用Jetboil

一樣可以收納晒gas,gas腳,爐頭,pot support係入面

msr 得唔得🙈❓

我係Snow Peak 3件頭餐碗+ Evernew細煲😗

貴d既話,

多謝巴打解答

巴打,三爐頭d gas 咪用得好快?

msr 得唔得🙈❓

拋磚引玉 MSR好似仲貴
呢個係咪reactor, 同Jetboil果啲一樣都係有FluxRing, 上次露出同friend個火楓+普通鍋對比,效能真係高好多 佢用晒成罐氣我用左一半都無

多謝巴打解答

巴打,三爐頭d gas 咪用得好快?

唔會太大分別 因為佢爐咀細 所以三個爐咀同一時間燒既氣係同大爐咀差不多

msr 得唔得🙈❓

拋磚引玉 MSR好似仲貴
呢個係咪reactor, 同Jetboil果啲一樣都係有FluxRing, 上次露出同friend個火楓+普通鍋對比,效能真係高好多 佢用晒成罐氣我用左一半都無

呢個係reactor 黎🙈
拍得上白電油爐
有時solo hea camp 都會帶佢

但好似你咁講, 食gas 食得好快🌞🙈

我係Snow Peak 3件頭餐碗+ Evernew細煲😗

有聽過snow speak 但唔識Evernew, 效能如何?
閒日去露營真係好正

與世無爭

係🌞🌞 去大場都得幾隻小貓

上星期去塔門得4個營 見到有個人7黑幾自己入黎紮營 仲問我地 呢度係咪營地

摸黑起營好辛苦😂 仲要問呢度係咪營地😂🙈
好可愛既營友👍
https://www.instagram.com/p/BPXQsLaArdl/?taken-by=action.camping

平定貴
550買齊咁濟

未用過佢個backpack 唔知掂唔掂
但純價錢既話同淘寶買無咩分別 唔叫抵但亦唔算貴👍
https://www.instagram.com/p/BPXQsLaArdl/?taken-by=action.camping

平定貴
550買齊咁濟

係喎 你唔講佢既backpack我都無留意到係佢地自家品牌
如果淘寶既袋, 營, 睡袋 會唔會有啲咩性價比高既牌子?
有冇巴絲呢期去過東龍島?係咪仲係三家村/西灣河都有船去?

平定貴
550買齊咁濟

係喎 你唔講佢既backpack我都無留意到係佢地自家品牌
如果淘寶既袋, 營, 睡袋 會唔會有啲咩性價比高既牌子?

袋就真係無咩🙈
手頭上用過最好既係 toread60L
性價比最高係3f ul袋 但要加蛋席
營就上面好多巴打包括我都講左好多參考😆 唔再講了
睡袋既話, 唔怕大舊真係用nh信封睡袋就夠
我有reecho adventure 都係用nh 多過reecho

三家村有,早一個月前去過

三家村有,早一個月前去過

睇人講西灣河有排停左航
MSR reactor 最唔好係無得細火
MSR reactor 最唔好係無得細火

校到最細都好猛火?當初都糾結Jetboil定Reactor
naturehike 嗰隻分體式爐頭有無巴絲用過 好唔好用

好廢 買火楓/brs 都好過佢

上次見到有位哥哥一個人去露營,用呢套野,正撚到仆街
又細、又輕巧、氣罐、爐頭全部都收晒入去。
過兩日唸住amazon 運一套過黎
瑞典牌子

我用 taobao 野....出普通打邊爐 gas

上次見到有位哥哥一個人去露營,用呢套野,正撚到仆街
又細、又輕巧、氣罐、爐頭全部都收晒入去。
過兩日唸住amazon 運一套過黎
瑞典牌子

我用 taobao 野....出普通打邊爐 gas

CrazyRussianHacker介紹過
1:05佢唔記得關氣門先上爐頭搞到噴晒啲gas出黎
https://youtu.be/ljE7vvG1LTw

佢岩岩又出左條片介紹Jetboil Sumo
https://youtu.be/eTbBMTazYX0
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞