[露營JJ] 等我開第一個露營post

1001 回覆
62 Like 0 Dislike

Freeflow II?

Any肥mystery ranch個40L真係幾靚仔🌚🌚

利申osprey kestrel 38用家

ms 既袋真係好足L 數好好用🙈 仲要好靚仔!
gregory 同osprey真係呢兩點好難比得上

係咪sphinx ?🤔
Gregory個樣還好⋯⋯
Osprey..........出極都係甘_🌚

mystery ranch 隻隻款都好足L
依家用緊glacier
朋友用緊g7000

本身仲有gregory baltoro 75同埋osprey xenith 75係手
glacier 既容量真係完爆前兩者🙈
但講好揹都係baltoro 好揹d😆🙈

買囉😏🙊

出糧先啦
Osprey個背架係咪好正

係呀 揹重野真係好舒服👍🏼

傾掂數, 我女朋友幫我比一半

非廣告 但早排凍既時候用mono上飛鵝山 得一層layer都無滲水 吹左成晚骨都無斷

問題係你用同樣既價可以買隻好d 既營呢😂

例如有邊隻 我買mono2用左99蚊

99蚊係正常價 咁又無俾佢搵笨😂
用199買果堆就真係搵笨了
你350內既買隻nh p2/3/4都好過蜥蝪仔多多聲🌚👍
想問下大家比較完功能 價錢 size之後 下面每款會揀邊個

2人營
Triton Tribal 鋁合金
Luxewolf skyplus
Luxe safari r2
Luxe Boeing 2XL

四人營
Triton easy
Triton Xlite 鋁合金

又或者同價位有無更好選擇?唔淘寶

Luxe Boeing 2xl

唔好買毅誠 品牌triton(蜥蝪仔)/camping ace既野...
老老實實就好似電腦火牛界既gtr 咁...

四人營有無好介紹先 同埋可唔可以解釋下點解揀boeing

1. 蜥蝪仔, 姐係triton 無論佢出咩我都實ban
一來因為好搵笨. 佢賣千幾二千既model 可能先係淘寶貨6~900蚊既料. 二來佢手工同料奇差, 差者都係前面果句 千幾二千既貨 幾舊水既料😵
luxe 既營因為布料厚, 所以出名重😂(但相對地會襟用d)
boeing 算係咁多隻黎講算輕 同埋本身呢隻營既設計 只要拉足風繩 就好頂到風同雨 所以算係咁多隻最好 唯一缺點係好焗🙈 夏天用一定要帶埋fly
我借左個cookset比人但佢整唔見左個蓋
想問下香港邊度有得配返

ms 既袋真係好足L 數好好用🙈 仲要好靚仔!
gregory 同osprey真係呢兩點好難比得上

係咪sphinx ?🤔

依家用緊glacier
朋友用緊g7000

本身仲有gregory baltoro 75同埋osprey xenith 75係手

Baltoro真係好正😢可惜無甘多資金入手

出糧先啦
Osprey個背架係咪好正

係呀 揹重野真係好舒服👍🏼

傾掂數, 我女朋友幫我比一半

爽啦你😏

係咪sphinx ?🤔

依家用緊glacier
朋友用緊g7000

咁*
x12

問題係你用同樣既價可以買隻好d 既營呢😂

如果你唔介意牧高笛有d蝗味,其實係幾實淨,買一個有排玩。
蜥蜴仔d營唔多掂,不過佢張枱唔錯都幾好用。

係咪sphinx ?🤔

依家用緊glacier
朋友用緊g7000

得閒注意多d 用品網可能會執到平野架😆
之前amazon新版baltoro 特價,
朋友用1700蚊就買到😭
不死鳥隻altra 50L 又係, campsaver 特價
1200連埋運費買左番黎😂

依家用緊glacier
朋友用緊g7000

不死鳥隻altra 50L 又係, campsaver 特價

$1700 wtfffffffffffffffffffffffffd🌚🌚🌚😭😭😭

$1700 wtfffffffffffffffffffffffffd🌚🌚🌚😭😭😭

我果時正價買...3000
我都wtf 左😭
據講2月份amazon 好似都會有似大特價👍

我果時正價買...3000
我都wtf 左😭
據講2月份amazon 好似都會有似大特價👍

Molamola大袋我已經齊
我得返day pack要買😢
希望到時有心水貨啦😭
之前第一次露營去鹹田灣
係淘寶買左個自動既4人營
重到仆街 又長又重
自此之後就無去露營
而家又心思思想去,但諗起個營就灰
所以想再淘過,另外既係,充氣墊係咪必須?
睡袋有無細啲,上次淘果個好大舊
同埋你地拎啲肉去煮,點保存?怕唔怕變壞
share 一下隻新營先

有冇巴打玩開UL,一齊交流下

巴打隻tent 邊到買?

上官網買 sixmoondesign黎

[純討論]

2人
Triton Tribal 鋁合金

4人
Triton Xlite 鋁合金

利申本人無持有上述任何營

蜥蜴仔一向評價唔係幾好,有滲水問題,唔知而家有冇改善到

防水膠邊滲水?🤔

其實好多問題, 用番mono 做例子
無分內外賬 本身用過朋友隻mono 拎花灑用唔算大既水力淋過
水壓應該1200mm都唔過 真係遇正黃雨就實滲水
rain fly 同floor 中間浸膠水極薄
仲要pe底, 只要摺得幾次極易會成塊膠水甩左出黎

其實仲有好多問題... 但果堆唔關滲唔滲水事

只係想講, 好心佢賣得咁貴就唔該真係俾d 好少少既貨仔... 成日呃鳩堆新手
我見過有幾個營友就係咁掉左千幾二千蚊去買佢堆垃圾😵

唔好話黃雨,有次毛毛雨扎係樹底都滲
就算冇雨都焗到成個帳頂都係水珠
約到女神單獨去露營

遲啲去蒲台島
巴打們有咩靚位紮營介紹下
同fd周不時去露營,都係淘寶嘢
Add me thanks
Id:EdmundCKH

Nh係蝗定咩?

都係蝗
同fd周不時去露營,都係淘寶嘢
Add me thanks
Id:EdmundCKH

其實好多野淘完用爛咪換
真係唔洗買咁貴

依家用緊glacier
朋友用緊g7000

跳樓價
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞